söndag 2 december 2018

FARMORS VETEBRÖD MED ÄPPLEN, 2 LÄNGDER .




                 HEJSAN !

Nu är det JUL här i vårt hus.....när denna bulle serveras !
Satsen räcker till 2 längder.

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör
125 g socker
3 ägg
3 dl ljummen mjölk
400 g vetemjöl
250 g grahamsmjöl
125 g potatismjöl
60 g jäst
1 tsk kardemumma
1 citron
80 g SUKAT
75 g hackad  mandel
4 stora klyftade äpplen
100 g brun farin
1 tsk kanel
mandelspån att strö över
SÅ HÄR GÖR DU :
LJUMMA  smöret men låt det inte smälta.  Rör i socker
och därefter äggen ett åt gången .  Rör ut jästen i fingervarm
mjölk  och  tillsätt  smeten, rör också ner alla  övriga ingredienser
däribland stött kardemumma  och  det  rivna  skalet av 1 citron.
ARBETA degen väl .  Låt jäsa till  dubbel  storlek .
Dela degen i två bitar och kavla ut varje del till en rektangel .
Äppelklyftorna  läggs  mitt på  degen,  strö  över farinsocker
och kanel .  Är äpplena sura  så ta lite mera socker .
VIK  degen  kring  äpplena  och låt  längderna  jäsa ca 1 tim.
Pensla med uppvispat ägg  och  hackad  mandel .
GRÄDDAS  i  225  grader  i ca  45 minuter .

....Julen är kommen hopp tra -la -la - la !

LYCKA TILL !


BRYTBRÖD - JULEBRÖD , 12-13 ST.



              HEJSAN !

Jag måste  säga,  att det här brödet  ser inbjudande ut
och det är det också , fint att titta på och jättegott att äta .

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g jäst
5 dl vatten
6 dl  BERTE QVARN = vetemjöl
7-8  dl grovt matbrödsmjöl ( det finns färdigblandat  råg och vete i butiken,)
annars kan Du blanda själv , störst mängd av vete .
1 1/2 tsk salt
vallmofrön och sesamfrön
smör till formen

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i den ljumma degvätskan, tillsätt salt och rör ner mjölet,
Arbeta in ca 1/3 åt gången .  Tillsätt så mycket mjöl att degen släpper
skålens kanter .  Låt jäsa i skålen under duk 30-40 min.
ARBETA degen på bakbord och tillsätt eventuellt mer mjöl.
Forma degen till en smal längd och skär den i 12-13 eller flera delar,
och lägg dem i smord form stor sockerkaka-form .
BULLARNA ska ligga tätt  mot varandra . Runt, runt och i mitten tätt.
Låt brödet jäsa ytterligare  30 min. Då har bullarna jäst samman .
Pensla  med  vatten  och strö över  blått vallmofrö och sesamfrö.
GRÄDDA  i  200 grader  25-30 minuter.

Så vackert !      LYCKA TILL !

KRONANS KAKA , MJUK.



                     HEJSAN !

 Det är alltid gott med mjuka kakor ,
här är en som det ska vara kokt kall  potatis.
Saftig och mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g mandel
100 g smör/margarin
3 dl socker
4 ägg 200 g kokt kall potatis
ca 4-5 st.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA skala och mal mandeln .
Rör matfett och sockervitt och pösigt .
Tillsätt äggulorna, en i taget och rör kraftigt.
Rör ner mandeln och fin-riven  eller   pressad  potatis.
VISPA vitorna till hårt skum och blanda försiktigt ner
dem i smeten .  Häll smeten i en väl smord och bröad
form,  helst med löstagbar  botten, 20-22 cm i diam.
GRÄDDA  i 175 grader ca 1 timme.
Särskilt god med vaniljglass .

LYCKA TILL !

KLENÄTER , 35- 40 ST.




                         HEJSAN !

Varje  Jul,  när jag var liten tös,  gjorde farmor dessa
till  Jul- kaffet .
Nu gör jag dem , så vansinnigt  goda tycker vi !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 äggulor
3 msk  strösocker
1/2 citron, rivet skal
6 msk tjock grädde
ca 4 1/2 dl BERTE QVARN= vetemjöl
FRITERING :
250 -500 g kokosfett
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  ihop äggulor, socker, och citronskal .
Tillsätt grädde  och  mjöl.
Degen ska vara ganska lös, men gå att kavla
till en  3-4 mm tjock platta .
SPORRA degen i ca 2 cm breda och 10 cm långa bitar.
Sporra en skåra i mitten, på längden och träd den ena
snibben igenom  skåran och dra ut kakan .
 HETTA upp fettet i en ej för vid kastrull.
Koka 2-3 klenäter i taget , vänd dem en gång .
FRITERINGSTIDEN är mellan 1 och 2 minuter.
Låt rinna av på  flera  lager  hushållspapper.

VAR FÖRSIKTIG MED KOKOSFETTET
NÄR DET ÄR VARMT .

LYCKA TILL !

lördag 1 december 2018

JULTRÄD - GRAN .




                    HEJSAN !

Ett festligt  JUL-TRÄD  bakar Du lätt av bullar , med eller utan saffran
eller  bara saffran  , jag har kardemumma och saffran.
Jag har bakat detta i alla år när barnen var små , - det är obetalbart att se
ljuset i barnens ögon  och   i  farmor, å  mormors, morfar ,farfar  och i  alla
andras ögon också ,
                                                 
1: ADVENT  och  JULAFTON  är ett måste !

HÄR ÄR RECEPTET :
50g jäst
200 g smör/margarin
5 dl mjölk
2 påsar saffran (+ 1 tsk kardemumma, 1 sockerbit till saffranet )
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 1 liter - 12 dl vetemjöl
uppvispat ägg, pärlsocker eller hjärtans- dekor.

SÅ HÄR GÖR DU :
Smula jästen i en bunke.  Smält smöret, häll i mjölken
och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst .
Tillsätt stött saffran, socker, kardemumma, salt och ägg .
Blanda i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .
Jäs den 30 minuter .
Arbeta degen på mjölat bakbord.  Dela den i 4 delar och
baka ut varje del till en julträd.
UTBAKNING AV JUL-TRÄD :
Lägg små runda bullar som en triangel, med 1 bulle i toppen
och avsluta med 5 eller 7 bullar längst ner  och 1-2 avlånga
bullar till skaft - stam .
Jäs, 2 ggr  pensla , strö på pärlsocker eller hjärtans-dekor .
GRÄDDA träd-gran , i 200 grader  20- 25 minuter i mitten av ugnen.
Svalna under bakduk.

Innan  Du serverar, sätt ett födelsedagsljus i sin behållare, i varje bulle
och tänd ljusen .
INGEN får ta en bulle förrän ljusen blåsts ut ! VAR  AKTSAM !
LÅT EN VUXEN BLÅSA UT LJUSEN !
Så himla gott med kardemumma i degen  - då får  den gula färgen från saffran ,
 lite smak av kardemumma ,...mmm..!

LYCKA TILL !






JULENS GODA VALNÖTSKAKA.



               HEJSAN !

Smaka på den här! -  Den fina fyllningen av valnötter, choklad
och cocktailbär får kakan att hålla sig färsk länge.
Dessutom går den  fint att frysa, lagom att plocka fram till
Lucia eller Julen .mmm...Himla go !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör eller margarin
ca 3 dl strösocker
4 ägg
ca 4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g mörk choklad
40 g cocktailbär
100 g krossade valnötskärnor
smör eller margarin till formen.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett och socker vitt och poröst .
Tillsätt äggen ett i sänder.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner detta .
Skär chokladen i små bitar .  Hacka cocktailbären .
Rör ner choklad, bär och nötter i smeten .
Häll smeten i en smord 11/2 liters form.
GRÄDDA kakan på nedersta falsen i ugnen vid
175 grader ca 1 1/2 timme.
Låt kakan svalna ca 10 min i formen innan den
stjälps upp .

TIPS !
KAKAN kan glaseras med rom-glasyr.
Rör florsocker tillsammans med lite rom ,
häll eller bred detta över kakan.
Dekorera med valnötter .

LYCKA TILL !

torsdag 29 november 2018

RÅGKAKOR , ca 60 st .




                  HEJSAN !


mmm.... hemma hos farmor bakade  vi  rågkakorna
i god tid, före det som komma skulle , - JULEN !
Tomten ville alltid ha en rågkaka - eller två .

HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör
100 g socker (1 rågad dl)
140 g vetemjöl (ca 2 dl)
140 g rågsikt (ca 2dl )

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker och tillsätt mjölet.
Kavla  ut  degen tunt .  Ta ut kakor med
runt mått med hål .(har Du inte  ett sådant mått,
kan Du ta ett litet glas och äpple - pipen till hål.)
Nagga kakorna med gaffel  och  grädda dem  i
175 - 200 grader i 5 - 7 minuter .
Så  himla  goda och frasiga !

LYCKA  TILL !