söndag 2 december 2018
FARMORS VETEBRÖD MED ÄPPLEN, 2 LÄNGDER .
HEJSAN !
Nu är det JUL här i vårt hus.....när denna bulle serveras !
Satsen räcker till 2 längder.
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör
125 g socker
3 ägg
3 dl ljummen mjölk
400 g vetemjöl
250 g grahamsmjöl
125 g potatismjöl
60 g jäst
1 tsk kardemumma
1 citron
80 g SUKAT
75 g hackad mandel
4 stora klyftade äpplen
100 g brun farin
1 tsk kanel
mandelspån att strö över
SÅ HÄR GÖR DU :
LJUMMA smöret men låt det inte smälta. Rör i socker
och därefter äggen ett åt gången . Rör ut jästen i fingervarm
mjölk och tillsätt smeten, rör också ner alla övriga ingredienser
däribland stött kardemumma och det rivna skalet av 1 citron.
ARBETA degen väl . Låt jäsa till dubbel storlek .
Dela degen i två bitar och kavla ut varje del till en rektangel .
Äppelklyftorna läggs mitt på degen, strö över farinsocker
och kanel . Är äpplena sura så ta lite mera socker .
VIK degen kring äpplena och låt längderna jäsa ca 1 tim.
Pensla med uppvispat ägg och hackad mandel .
GRÄDDAS i 225 grader i ca 45 minuter .
....Julen är kommen hopp tra -la -la - la !
LYCKA TILL !
BRYTBRÖD - JULEBRÖD , 12-13 ST.
HEJSAN !
Jag måste säga, att det här brödet ser inbjudande ut
och det är det också , fint att titta på och jättegott att äta .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl vatten
6 dl BERTE QVARN = vetemjöl
7-8 dl grovt matbrödsmjöl ( det finns färdigblandat råg och vete i butiken,)
annars kan Du blanda själv , störst mängd av vete .
1 1/2 tsk salt
vallmofrön och sesamfrön
smör till formen
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i den ljumma degvätskan, tillsätt salt och rör ner mjölet,
Arbeta in ca 1/3 åt gången . Tillsätt så mycket mjöl att degen släpper
skålens kanter . Låt jäsa i skålen under duk 30-40 min.
ARBETA degen på bakbord och tillsätt eventuellt mer mjöl.
Forma degen till en smal längd och skär den i 12-13 eller flera delar,
och lägg dem i smord form stor sockerkaka-form .
BULLARNA ska ligga tätt mot varandra . Runt, runt och i mitten tätt.
Låt brödet jäsa ytterligare 30 min. Då har bullarna jäst samman .
Pensla med vatten och strö över blått vallmofrö och sesamfrö.
GRÄDDA i 200 grader 25-30 minuter.
Så vackert ! LYCKA TILL !
KRONANS KAKA , MJUK.
HEJSAN !
Det är alltid gott med mjuka kakor ,
här är en som det ska vara kokt kall potatis.
Saftig och mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g mandel
100 g smör/margarin
3 dl socker
4 ägg 200 g kokt kall potatis
ca 4-5 st.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA skala och mal mandeln .
Rör matfett och sockervitt och pösigt .
Tillsätt äggulorna, en i taget och rör kraftigt.
Rör ner mandeln och fin-riven eller pressad potatis.
VISPA vitorna till hårt skum och blanda försiktigt ner
dem i smeten . Häll smeten i en väl smord och bröad
form, helst med löstagbar botten, 20-22 cm i diam.
GRÄDDA i 175 grader ca 1 timme.
Särskilt god med vaniljglass .
LYCKA TILL !
KLENÄTER , 35- 40 ST.
HEJSAN !
Varje Jul, när jag var liten tös, gjorde farmor dessa
till Jul- kaffet .
Nu gör jag dem , så vansinnigt goda tycker vi !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 äggulor
3 msk strösocker
1/2 citron, rivet skal
6 msk tjock grädde
ca 4 1/2 dl BERTE QVARN= vetemjöl
FRITERING :
250 -500 g kokosfett
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop äggulor, socker, och citronskal .
Tillsätt grädde och mjöl.
Degen ska vara ganska lös, men gå att kavla
till en 3-4 mm tjock platta .
SPORRA degen i ca 2 cm breda och 10 cm långa bitar.
Sporra en skåra i mitten, på längden och träd den ena
snibben igenom skåran och dra ut kakan .
HETTA upp fettet i en ej för vid kastrull.
Koka 2-3 klenäter i taget , vänd dem en gång .
FRITERINGSTIDEN är mellan 1 och 2 minuter.
Låt rinna av på flera lager hushållspapper.
VAR FÖRSIKTIG MED KOKOSFETTET
NÄR DET ÄR VARMT .
LYCKA TILL !
lördag 1 december 2018
JULTRÄD - GRAN .
HEJSAN !
Ett festligt JUL-TRÄD bakar Du lätt av bullar , med eller utan saffran
eller bara saffran , jag har kardemumma och saffran.
Jag har bakat detta i alla år när barnen var små , - det är obetalbart att se
ljuset i barnens ögon och i farmor, å mormors, morfar ,farfar och i alla
andras ögon också ,
1: ADVENT och JULAFTON är ett måste !
HÄR ÄR RECEPTET :
50g jäst
200 g smör/margarin
5 dl mjölk
2 påsar saffran (+ 1 tsk kardemumma, 1 sockerbit till saffranet )
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 1 liter - 12 dl vetemjöl
uppvispat ägg, pärlsocker eller hjärtans- dekor.
SÅ HÄR GÖR DU :
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken
och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst .
Tillsätt stött saffran, socker, kardemumma, salt och ägg .
Blanda i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .
Jäs den 30 minuter .
Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar och
baka ut varje del till en julträd.
UTBAKNING AV JUL-TRÄD :
Lägg små runda bullar som en triangel, med 1 bulle i toppen
och avsluta med 5 eller 7 bullar längst ner och 1-2 avlånga
bullar till skaft - stam .
Jäs, 2 ggr pensla , strö på pärlsocker eller hjärtans-dekor .
GRÄDDA träd-gran , i 200 grader 20- 25 minuter i mitten av ugnen.
Svalna under bakduk.
Innan Du serverar, sätt ett födelsedagsljus i sin behållare, i varje bulle
och tänd ljusen .
INGEN får ta en bulle förrän ljusen blåsts ut ! VAR AKTSAM !
LÅT EN VUXEN BLÅSA UT LJUSEN !
Så himla gott med kardemumma i degen - då får den gula färgen från saffran ,
lite smak av kardemumma ,...mmm..!
LYCKA TILL !
JULENS GODA VALNÖTSKAKA.
HEJSAN !
Smaka på den här! - Den fina fyllningen av valnötter, choklad
och cocktailbär får kakan att hålla sig färsk länge.
Dessutom går den fint att frysa, lagom att plocka fram till
Lucia eller Julen .mmm...Himla go !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör eller margarin
ca 3 dl strösocker
4 ägg
ca 4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g mörk choklad
40 g cocktailbär
100 g krossade valnötskärnor
smör eller margarin till formen.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett och socker vitt och poröst .
Tillsätt äggen ett i sänder.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner detta .
Skär chokladen i små bitar . Hacka cocktailbären .
Rör ner choklad, bär och nötter i smeten .
Häll smeten i en smord 11/2 liters form.
GRÄDDA kakan på nedersta falsen i ugnen vid
175 grader ca 1 1/2 timme.
Låt kakan svalna ca 10 min i formen innan den
stjälps upp .
TIPS !
KAKAN kan glaseras med rom-glasyr.
Rör florsocker tillsammans med lite rom ,
häll eller bred detta över kakan.
Dekorera med valnötter .
LYCKA TILL !
torsdag 29 november 2018
RÅGKAKOR , ca 60 st .
HEJSAN !
mmm.... hemma hos farmor bakade vi rågkakorna
i god tid, före det som komma skulle , - JULEN !
Tomten ville alltid ha en rågkaka - eller två .
HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör
100 g socker (1 rågad dl)
140 g vetemjöl (ca 2 dl)
140 g rågsikt (ca 2dl )
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker och tillsätt mjölet.
Kavla ut degen tunt . Ta ut kakor med
runt mått med hål .(har Du inte ett sådant mått,
kan Du ta ett litet glas och äpple - pipen till hål.)
Nagga kakorna med gaffel och grädda dem i
175 - 200 grader i 5 - 7 minuter .
Så himla goda och frasiga !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)