måndag 10 december 2018
JULBRÖD MED PORTER , 2 LIMPOR.
HEJSAN !
Detta är också ett himla gott julbröd -riktigt mustigt !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
50 g smör/margarin
1 1/2 dl mjölk
1 flaska porter
1 dl mörk sirap
1 1/2 tsk salt
1 msk stött fänkål
1/2 msk malen ingefära
1/2 tsk malda nejlikor
ca 18 dl rågsikt =1 kg
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke.
Smält matfettet , häll i mjölken och portern och låt
blandningen bli fingervarm .
Lös upp jästen i degspadet . Tillsätt sirap, salt och kryddor .
ARBETA in mjölet till en smidig deg . Spara lite till utbakning.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter .
TA upp degen på bakbordet och arbeta den väl. Baka ut till limpor.
Lägg dem direkt på bakpappersklädd plåt eller i en form.
Låt dem jäsa övertäckta ca 30 min.
GRÄDDA limporna i 175 grader i 30 - 45 minuter.
LYCKA TILL !
MORMORS, GODA LIMPOR, 4-5 ST.
HEJSAN !
Alla bröden bakas ut i en långpanna - ett i varje hörn på pannan
och eventuellt ett bröd i mitten , eller 4-5 på rad.
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
1 liter mjölk eller vatten
100 g ister eller smör/margarin
3 dl sirap
4-5 tsk pomeransskal
ca 27 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl, BERTE QVARN
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet . Häll i mjölk och sirap och värm till ca 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degspadet . Häll i resten av spadet.
Blanda ner de malda pomeransskalen .Tillsätt rågsikten och
vetemjöl till en ganska fast deg . Låt degen jäsa till dubbel storlek
40 - 60 minuter .
TA upp degen på bakbordet och arbeta den väl .
Baka ut till limpor . Lägg dem på bakpappersklädd plåt eller i en form.
Låt dem jäsa i ca 30 minuter .
GRÄDDA limporna i 175 - 200 grader 30 - 45 minuter.
LYCKA TILL !
SYRLIGT GROVT RÅGBRÖD , 1 BRÖD I FORM. (svagdricka)
HEJSAN !
Så väldans smakrikt och jättegott mustigt rågbröd..
Med en god ost eller skinkskiva med söt-stark senap på ...mmm !
Det här receptet kommer från en "tant på svalen " i min tidiga ungdom !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl grovt rågmjöl = 250 g,
4 dl rågsikt =200 g,
3 1/2 dl vetemjöl, BERTE QVARN
2 msk bakpulver - INGEN JÄST ! -mer än bakpulver.)
1/2 - 1 tsk salt
1 - 3 tsk stött kummin
1 dl brun farin eller sirap
1 msk outspädd ättikssprit
7 dl svagdricka eller vatten - men det blir inte samma smak.
SÅ HÄR GÖR DU :
SIKTA alla mjöl- sorterna tillsammans med bakpulver och salt
genom en grov sil, eller blanda allt noga tillsammans .
Blanda ner stött kummin . LÖS farinsocker eller sirap
i vätskan och tillsätt ättiksspriten . Häll blandningen i mjölet .
ARBETA degen jämn och fin . Slå degen i en smord avlång
eller rund kakform.
Grädda i 175 - 200 grader i 45 - 50 minuter.
Låt brödet vila till följande dag innan det skärs upp .
LYCKA TILL !
söndag 9 december 2018
SAFFRANSDEG .
HEJSAN !
Ni som gillar SAFFRAN , - här får Ni ett gott recept .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
100 g smör/margarin
2 påsar saffran + 1 sockerbit
2 tsk kardemummakärnor
5 dl mjölk
250 g kesella 10%
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
17 - 18 dl vetemjöl, BERTE QVARN
SÅ HÄR GÖR DU : Stöt saffran och 1 sockerbit i en mortel.
tillsätt kardemummakärnor och stöt dem också.
Smula jästen i en bunke .
Smält fettet i en kastrull och häll i mjölken och låt blandningen
bli fingervarm ca 37 grader . Tillsätt lite av degvätskan i jästen
och rör tills den är löst . Rör ner resten av degvätskan .
Tillsätt stött saffran, kardemumma, kesella, socker, salt och
det mesta av mjölet .
Arbeta ihop allt till en kladdfri deg . JÄS i 30 minuter, under bakduk.
Arbeta degen på mjölat bakbord . Dela den i 4 delar och baka ut varje
del antingen till 8- 10 lussekatter, eller 1 fläta, eller 1 jul-träd,
eller varför inte bara lussekatter.
Garnera med russin. JÄS det ut -bakade brödet 30 - 40 min under bakduk.
Pensla med ägg , och pärlsocker till julträd - kaka .
Flätor, julkaka, träd gräddas i 200 grader i 20-25 min.
Grädda små bröd i 250 grader 6 - 8 min.
På denna satsen får Du : 20 Lussekatter , 1Fläta och 1 julkaka .
JULKAKA :
1 Stor rund bulle och små bullar runt om , och 1 ljus i mitten på stora bullen.
LYCKA TILL !
S
lördag 8 december 2018
GAMLA-MORMORS ISTERKAKOR. 100 ST .
HEJSAN !
Spröda kakor - mycket godare än namnet antyder !
Osaltat ister finns i mjölk-kylen .
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör/margarin
125 g ister
3 dl socker
2 äggulor
1 tsk malen kardemumma
4 tsk bakpulver
ca 5 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst med elvispens degkrokar.
Tillsätt gulorna en i sänder och rör väl .
Blanda de torra ingredienserna och arbeta in dem i degen.
Lägg degen i kylen 1 timma .
TA ut en deg-bit i sänder och kavla den tunt på lätt
mjölat underlag .
Ta ut kakor med mått och lägg på plåt med bakplåtspapper.
GRÄDDA kakorna ljust gräddgula mitt i ugnen
i 200 grader ca 5 minuter. Låt dem kallna på plåten .
LYCKA TILL !
HÅLKAKOR MED ANIS & FÄNKÅL, 8 ST.
HEJSAN !
Mjuka brödkakor som är goda till frukost eller på Julbuffen .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
3/4 dl ljus sirap
75 g smör, smält
1/2 tsk mald anis
1/2 tsk mald fänkål
13 - 14 dl rågsikt
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om
tills jästen lösts upp.
TILLSÄTT salt, sirap, smör, anis, fänkål och rågsikt, lite
i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den
kraftigt i några minuter .
LÅT degen jäsa under bakduk i ca 50 minuter .
KNÅDA igenom degen på mjölat bakbord .
Dela den i 8 delar och forma dem till runda bullar .
Platta eller kavla ut dem till runda kakor, 13-15 cm i
diameter och gör ett hål i mitten ca 3 cm (typ litet glas)
i diameter. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper .
NAGGA brödkakorna med en gaffel .
Låt dem jäsa under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 220 grader .
GRÄDDA bröden mitt i ugnen i 11- 13 minuter.
Låt de svalna på ett galler under bakduk .
LYCKA TILL !
FISK UNDER MANDELTÄCKE, 2PERS.
HEJSAN !
mmm...så gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g vit fisk, t ex torsk
salt å peppar
1 1/2 msk smör & rapsolja
1 msk ströbröd
50 g mandelspån
SERVERA med kokt potatis,
gröna ärtor, limeklyftor
GARNERA med dillkvist
UGN :
200 grader
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA fisken i 2 bitar och lägg dem i två smorda ugns-formar.
Salta och peppra på fisken.
BLANDA matfett, ströbröd och mandelspån i en skål och bred
blandningen över fisken .
Tillaga mitt i ugnen, ca 10 min. Servera med kokt potatis, gröna
ärtor och limeklyftor .Garnera med dillkvist.
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)