fredag 14 december 2018
VALNÖTSKAKOR 30 ST.
HEJSAN !
Här är en av mina favorit- kakor, mmm...kan inte med ord beskriva
hur underbart goda de är !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör / margarin
1/2 dl råsocker
2 dl valnötter
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 /2 dl potatismjöl
2 1/2 dl vetemjöl, B Q,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör/margarin och råsocker poröst .
GROVHACKA några valnötterna till dekoreringen,
mal eller mixa resten och blanda ner tillsammans
med vaniljsocker, potatismjöl och mjöl. Arbeta
ihop till en smidig deg .
RULLA degen till en 3 cm tjock rulle. Plasta in
den och lägg i kylskåpet i minst 30 minuter .
SÄTT ugnen på 200 grader. Skär rullen i 1 cm
tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bak-
plåtspapper. Strö lite valnötshack på varje kaka och
tryck till lätt med handen .
GRÄDDA kakorna i ca 15 min tills de är ljust
gyllenbruna .
NJUUT !
LYCKA TILL !
och
GOD - JUL !
TOMTEBO - BARNENS MJUKA PEPPARKAKA, - med små röda tomte-nissar)
HEJSAN !
En saftig och hållbar kaka som blir lite festligare med glasyr på, - och
röda små marsipan - tomte-nissar runt fatet och några uppepå kakan i glasyren .
Mycket uppskattat kan ni tro !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
2 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl B Q ,
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
(3 msk syltade apelsinskal ) om Ni gillar det
10 små- hackade sötmandlar
2 dl gräddfil
UGN : 150 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör/margarin och socker poröst. Tillsätt äggen ett i sänder
och rör kraftigt mellan varje.
BLANDA mjölet med kryddorna , bakpulvret, ( apelsinskalet)
och mandeln . Rör ner detta tillsammans med gräddfilen i äggsmeten .
HÄLL smeten i en välsmord och bröad form och grädda kakan i
nedre delen av ugnen 60 - 80 minuter. PROVA med en sticka !
Stjälp upp kakan och låt den kallna .
GARNERA med florsocker utrört i lite vatten till en glasyr .
Häll glasyren över kakan , sätt några tomte- nissar i glasyren
och de andra runt fatet .
(Det kan barnen hjälpa till med , - himla roligt kan jag lova ! )
LYCKA TILL !
och
GOD - JUL !
torsdag 13 december 2018
VÅRA, BARNVÄNLIGA FIGURPEPPARKAKOR .
HEJSAN !
Ofta är det väl så, att när vi närmar oss Julen då kommer lusten att baka figurpepparkakor,
med änglar, grisar, hästar, kärvar, kyrka. Har Du inga mått , - fråga farmor eller mormor
om Du får låna och baka alla tillsammans !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
5 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk malda nejlikor
1 msk bikarbonat
1 1/2 liter vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör eller margarin, socker och sirap smidigt .
Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat.
Arbeta in mjölet och låt degen vila insvept i folie
eller plast över natten i kylskåp .
KAVLA ut degen och ta ut kakor och figurer med mått.
GRÄDDA i 200 - 225 grader 5 - 7 minuter och
låt kakorna svalna på plåt .
Jag älskar att baka med barnen farmor å mormor,
eller väninnan å hennes barn !
HOPPAS PÅ TREVLIG BAKSTUND !
LYCKA TILL !
och GOD - JUL !
onsdag 12 december 2018
MINA JULSTJÄRNOR, 100 ST .
HEJSAN !
Riktigt spröda godingar !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
11/4 dl socker
2 äggulor
ca 5 dl vetemjöl
GARNERING :
1 äggvita lättvispad
pärlsocker
hackad sötmandel
*TID : 15 minuter + 1 timme i kylen + 5 minuter i ugnen*
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker vitt med elvispens degkrokar .
Tillsätt gulorna en i sänder och blanda väl .
Arbeta sist in mjölet och forma en slät och smidig deg
för hand . Lägg degen i kylen 1 timme.
DELA degen i bitar och kavla ut en i sänder medan de
andra ligger i kylen . Kavla degen tunt på lätt mjölat
underlag . Ta ut kakor med stjärn-mått och lägg på
plåt med bakplåtspapper .
PENSLA kakorna med äggvita och strö på pärlsocker
och mandel . Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter i 200 grader
eller tills kakorna är svagt gula.
LÅT dem kallna på plåten .
LYCKA TILL !
Du kan frysa in halva degen om Du tycker det blir för mycket !
LUSSEKATTER MED KARDEMUMMA .
HEJSAN !
Alla gillar ju inte saffran !
Själv har jag lärt mig tycka om det på
ett par år . Men visst är det himla gott med
kardemumma och russin .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
200 g smör/margarin
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 msk stött kardemumma
1 1/2 liter vetemjöl
*UGN : Små bröd 250 grader, 6- 8 min.*
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, töm i mjölken och
låt blandningen bli fingervarm , ca 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
TILLSÄTT socker, salt, kardemumma och nästan
allt mjölet .Arbeta degen smidig . Låt den jäsa 30-40 min.
ARBETA upp degen på mjölat bakbord .
Trilla ut dem till långa längder ca 30 cm och forma till lussekatter.
Låt jäsa igen 30 min.
GARNERA med russin och pensla med ägg eller mjölk.
Sätt in i ugnen .
LYCKA TILL !
VALNÖTSKAKA .
HEJSAN !
mmm...! Denna kaka har en fyllning av valnötter, choklad
och cocktailbär som gör den alldeles speciell. Den fina fyllningen
får kakan att hålla sig färsk länge . Går bra att frysa in .
TID .1 1/2 timma i ugnen.
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör /margarin
ca 3 dl strösocker (250g)
4 ägg
ca 4 dl vetemjöl, (250 g)
1 tsk bakpulver
75 g mörk blockchoklad
40 g cocktailbär
100 g krossade valnötskärnor
smör /margarin till formen.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett och socker vitt och poröst.
TILLSÄTT äggen ett i sänder .
BLANDA mjöl och bakpulver och rör ner detta .
SKÄR chokladen i små bitar .Hacka cocktailbären .
Rör ner choklad , bär och valnötter i smeten .
HÄLL smeten i en smord 1 1/2 liters form .
GRÄDDA kakan på nedersta falsen i ugn 175 grader
ca 1 1/2 timma .
LÅT kakan svalna ca 10 min i formen innan den
stjälps upp .
GLASYR :
Kakan kan glaseras med rom-glasyr .
Rör florsocker tillsammans med lite rom, häll
eller bred detta över kakan . Dekorera med valnötter .
LYCKA TILL !
måndag 10 december 2018
JULBRÖD MED PORTER , 2 LIMPOR.
HEJSAN !
Detta är också ett himla gott julbröd -riktigt mustigt !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
50 g smör/margarin
1 1/2 dl mjölk
1 flaska porter
1 dl mörk sirap
1 1/2 tsk salt
1 msk stött fänkål
1/2 msk malen ingefära
1/2 tsk malda nejlikor
ca 18 dl rågsikt =1 kg
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke.
Smält matfettet , häll i mjölken och portern och låt
blandningen bli fingervarm .
Lös upp jästen i degspadet . Tillsätt sirap, salt och kryddor .
ARBETA in mjölet till en smidig deg . Spara lite till utbakning.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter .
TA upp degen på bakbordet och arbeta den väl. Baka ut till limpor.
Lägg dem direkt på bakpappersklädd plåt eller i en form.
Låt dem jäsa övertäckta ca 30 min.
GRÄDDA limporna i 175 grader i 30 - 45 minuter.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)