fredag 14 december 2018

VALNÖTSKAKOR 30 ST.




                 HEJSAN !

Här  är  en  av  mina  favorit- kakor,  mmm...kan  inte  med  ord  beskriva
hur  underbart  goda  de  är !

HÄR ÄR RECEPTET :
150  g  smör / margarin
1/2  dl  råsocker
2   dl  valnötter
1 1/2  tsk  vaniljsocker
1 /2  dl  potatismjöl
2 1/2  dl  vetemjöl,  B Q,

SÅ HÄR GÖR  DU :
RÖR  smör/margarin  och  råsocker  poröst .
GROVHACKA  några  valnötterna  till dekoreringen,
mal  eller  mixa  resten  och  blanda  ner  tillsammans
med  vaniljsocker,  potatismjöl  och  mjöl.  Arbeta
ihop  till  en  smidig  deg .
RULLA  degen  till  en  3  cm  tjock  rulle.  Plasta  in
den  och  lägg  i  kylskåpet  i  minst  30  minuter .
SÄTT  ugnen  på  200  grader.  Skär  rullen  i  1  cm
tjocka  skivor  och  lägg  dem  på  en  plåt  med  bak-
plåtspapper.  Strö  lite  valnötshack  på  varje  kaka  och
tryck  till  lätt  med  handen .
GRÄDDA  kakorna   i  ca  15  min  tills  de är  ljust
gyllenbruna .
NJUUT !

LYCKA  TILL !
och
GOD - JUL !


TOMTEBO - BARNENS MJUKA PEPPARKAKA, - med små röda tomte-nissar)




                        HEJSAN !

En  saftig  och  hållbar  kaka  som  blir  lite  festligare  med  glasyr  på, - och
röda  små  marsipan - tomte-nissar  runt  fatet  och några uppepå  kakan i glasyren .
Mycket  uppskattat  kan  ni  tro !

HÄR ÄR RECEPTET :
100  g  smör/margarin
2 1/2  dl  socker
3  ägg
4  dl  vetemjöl  B Q ,
2 tsk  bakpulver
1 tsk  kanel
1 tsk  nejlikor
1 tsk  ingefära
(3  msk  syltade  apelsinskal )  om Ni gillar det
10  små- hackade sötmandlar
2  dl  gräddfil
UGN :  150  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör/margarin  och  socker  poröst.  Tillsätt  äggen  ett  i  sänder
och  rör  kraftigt  mellan  varje.
BLANDA  mjölet  med  kryddorna ,  bakpulvret, ( apelsinskalet)
och  mandeln .  Rör  ner  detta  tillsammans  med  gräddfilen  i  äggsmeten .
HÄLL  smeten  i  en  välsmord  och  bröad  form  och  grädda  kakan  i
nedre  delen  av  ugnen  60 - 80 minuter.  PROVA  med  en  sticka !
Stjälp  upp  kakan  och  låt  den  kallna .
GARNERA  med   florsocker  utrört  i  lite  vatten  till  en  glasyr .
Häll  glasyren  över  kakan ,  sätt  några  tomte- nissar  i   glasyren
och  de  andra  runt  fatet .
(Det kan barnen hjälpa till med , - himla  roligt kan  jag  lova ! )


LYCKA  TILL !
och
GOD - JUL !

torsdag 13 december 2018

VÅRA, BARNVÄNLIGA FIGURPEPPARKAKOR .




                        HEJSAN !

Ofta är det väl så, att när vi närmar oss  Julen då kommer lusten att baka  figurpepparkakor,
med änglar, grisar, hästar, kärvar, kyrka. Har Du inga mått , - fråga farmor eller mormor
om Du får låna och baka  alla tillsammans !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
5 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk malda nejlikor
1 msk bikarbonat
1 1/2 liter vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör eller margarin, socker och sirap smidigt .
Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat.
Arbeta in mjölet och låt degen vila insvept i folie
eller plast över natten i kylskåp .
KAVLA  ut degen och ta ut kakor och figurer med  mått.
GRÄDDA  i 200 - 225  grader  5 - 7 minuter  och
låt kakorna svalna på plåt .

Jag älskar att baka med barnen  farmor å mormor,
 eller  väninnan å hennes barn !
HOPPAS PÅ TREVLIG BAKSTUND !

LYCKA TILL !
och   GOD - JUL !


onsdag 12 december 2018

MINA JULSTJÄRNOR, 100 ST .




                        HEJSAN !

Riktigt  spröda  godingar !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
11/4  dl socker
2 äggulor
ca 5 dl vetemjöl
GARNERING :
1 äggvita lättvispad
pärlsocker
hackad sötmandel
*TID :  15 minuter + 1 timme i kylen + 5 minuter i ugnen*
SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR smör och socker vitt med elvispens degkrokar .
Tillsätt  gulorna  en i sänder och blanda väl .
Arbeta sist in mjölet och forma en slät och smidig deg
för hand .  Lägg degen i  kylen 1 timme.
DELA  degen i bitar och kavla ut en i sänder medan de
andra ligger i kylen . Kavla degen tunt på lätt mjölat
underlag .  Ta ut kakor med  stjärn-mått  och lägg på
plåt med  bakplåtspapper .
PENSLA  kakorna med äggvita och strö på pärlsocker
och mandel . Grädda mitt i ugnen  ca 5 minuter i 200 grader
eller tills kakorna är  svagt  gula.
LÅT dem kallna på plåten .

LYCKA TILL !
Du kan frysa in halva degen om Du tycker det blir för mycket !

LUSSEKATTER MED KARDEMUMMA .




                     HEJSAN !

Alla  gillar  ju  inte  saffran !
Själv har jag lärt mig tycka om det på
ett par år . Men visst är det himla gott med
kardemumma  och russin .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
200 g smör/margarin
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 msk stött kardemumma
1 1/2 liter vetemjöl
*UGN : Små bröd 250 grader, 6- 8  min.*

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, töm  i mjölken  och
låt  blandningen bli fingervarm , ca 37 grader.
Häll degspadet över jästen  och rör tills den är löst.
TILLSÄTT socker, salt, kardemumma och nästan
allt mjölet .Arbeta degen smidig . Låt den jäsa 30-40 min.
ARBETA upp degen på mjölat bakbord .
Trilla ut dem till långa längder ca 30 cm och forma till lussekatter.
Låt jäsa igen  30 min.
GARNERA med russin och pensla med ägg eller mjölk.
Sätt in i ugnen .

LYCKA TILL !

VALNÖTSKAKA .




                     HEJSAN !

mmm...!  Denna kaka har en fyllning av valnötter, choklad
och cocktailbär  som gör den alldeles speciell.  Den fina fyllningen
får kakan att hålla sig färsk länge .  Går bra att frysa  in .
TID .1 1/2 timma  i ugnen.

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör /margarin
ca 3 dl strösocker (250g)
4 ägg
ca 4 dl vetemjöl, (250 g)
1 tsk bakpulver
75  g mörk blockchoklad
40 g cocktailbär
100 g krossade valnötskärnor
smör /margarin till formen.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett och socker vitt och poröst.
TILLSÄTT äggen  ett i sänder .
BLANDA  mjöl och bakpulver och rör ner detta .
SKÄR chokladen i små bitar .Hacka cocktailbären .
Rör ner choklad , bär och valnötter  i smeten .
HÄLL smeten i en  smord 1 1/2 liters form .
GRÄDDA kakan på nedersta falsen i ugn 175 grader
ca 1 1/2 timma .
LÅT kakan svalna  ca 10 min  i  formen  innan den
stjälps upp .
GLASYR :
Kakan kan glaseras med rom-glasyr .
Rör florsocker tillsammans med lite rom, häll
eller bred detta över kakan .  Dekorera med valnötter .

LYCKA  TILL !





måndag 10 december 2018

JULBRÖD MED PORTER , 2 LIMPOR.



             HEJSAN !

Detta är också ett himla gott julbröd -riktigt mustigt !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
50 g smör/margarin
1 1/2 dl  mjölk
1 flaska porter
1 dl mörk sirap
1 1/2 tsk salt
1 msk stött fänkål
1/2 msk malen ingefära
1/2 tsk malda nejlikor
ca 18 dl rågsikt =1 kg

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke.
Smält matfettet ,  häll i mjölken och portern  och låt
blandningen bli fingervarm .
Lös upp jästen i degspadet .  Tillsätt sirap, salt och kryddor .
ARBETA in mjölet till en smidig deg .  Spara lite till utbakning.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter .
TA upp degen på bakbordet och arbeta den väl. Baka ut till limpor.
Lägg dem direkt på bakpappersklädd  plåt eller i en form.
Låt dem jäsa övertäckta  ca 30 min.
GRÄDDA limporna i  175 grader  i  30 - 45 minuter.

LYCKA TILL !