söndag 16 december 2018

PEPPARNÖTTER , 30 ST. utan socker)



                         HEJSAN !

Smaka  på  de  här - vi gillar dom !
Vad tycker DU ?

HÄR ÄR RECEPTET :
100  g  margarin /smör
3/4  dl  CANDERELL- strö, - sötningsmedel
1 ägg
2 1/2  dl  vetemjöl
1 1/2  tsk  bakpulver
1 tsk  mald  kanel
1  tsk  malda  nejlikor
1  tsk  mald  ingefära
1  tsk  mald  kardemumma
GARNERING :
ca  15  skållade  mandlar
UGN : 175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  fettet  och  CANDERELL- strö  vitt  och  pösigt .
TILLSÄTT  ägget  och  rör  om  väl .
TILLSÄTT  mjöl  blandat  med  bakpulver  och  kryddor.
Arbeta  ihop  degen.  Låt  degen  ligga  kallt  minst  en timme.
RULLA  ut  degen  till  små  bollar  och  tryck  ner  1/2 skållad
mandel  i  varje  kaka .
GRÄDDA kakorna  i  175  grader,  ca  14  minuter.
Kakorna  går  bra  att  frysa .

GOD-JUL och  LYCKA  TILL !


KRYDD-KAKA , utan socker )




                        HEJSAN !

En  kaka  som  verkligen  smakar  Jul !

Mandel  och  kryddor  sätter  smak  -  baka  utan  socker
är  en  enkel  sak .
Denna  kaka  pryder  gärna  Jul- bordet !
HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  margarin/smör
2 ägg
1  dl  CANDERELL- strö - sötningsmedel
2 1/2  dl  vetemjöl,  BERTE QVARN
2  tsk  bakpulver
1  tsk  mald  ingefära
1  tsk  mald  kardemumma
1  tsk  malda  kryddnejlikor
1  tsk  kanel
1 1/2  dl  mjölk
UGN :  175  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  fettet  och  låt  det  svalna .
VISPA  ägg  och  CANDERELL- strö  riktigt  vitt  och  pösigt .
BLANDA  mjölet  med  bakpulver  och  kryddor .  Rör  ner
mjöl -blandningen  i  äggsmeten   omväxlande  med  smält fett
och  mjölk .
HÄLL  smeten  i  en  smord  och  bröad  form .
Grädda  kakan  i  mitten  av  ugnen  ca  40  minuter .
Kakan  går  bra  att  frysa .

GOD - JUL
och
LYCKA TILL !

TOMTEMORS APRIKOSBULLAR , 36 ST .




                           HEJSAN !

mmm.... !
Porösa  vetebullar  fyllda  med  aprikosmos,  smaskens !
Dessa  bullar  bakar vi  bara  till  Julen .
HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  jäst
5  dl  mjölk  eller
2 1/2  dl  vatten och  2 1/2 dl  mjölk
1 ägg
150 - 200  g smör /margarin
1/2 tsk salt
2  dl  socker
ca  2  liter  vetemjöl
FYLLNING :
2  barnmatsburkar   aprikos- PURE'
UGN :  250  GRADER
PENSLING :
smält  margarin/ smör  och  strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i  en  degbunke .
Smält  fettet,  häll  på  mjölken  och  värm  till  37  grader.
Rör  ut  jästen  med  mjölkblandningen.
BLANDA  salt,  socker,  ägg  och  det  mesta  av  mjölet.
Arbeta  degen  blank  och  smidig.  Låt  den  jäsa  30  min.
TA  UPP  degen  på  mjölat  bakbord  och  knåda  den  väl.
Dela  den  i  36  delar.  Kavla  ut  varje  deg-bit  till  en  rund
platta.  LÄGG  en  klick  aprikos- PURE'  i  mitten  och  vik
ihop  plattan  till  ett  knyte  som  formas  till  en  rund  bulle.
Lägg  bullarna  på  bakpappersklädda  plåtar eller  smorda  att
jäsa ytterligare  ca  30  minuter .
GRÄDDA  bullarna  ca  8  minuter  i  mitten  av  ugnen .
Lägg  dem  på  galler  under  bakduk  att  kallna .
PENSLA  dem  med  smält  margarin /smör  och  rulla  dem
i  lite  strösocker .
Bullarna  går  bra  att  frysa  före  glaseringen .

GOD - JUL !
och
LYCKA TILL !


lördag 15 december 2018

PASTABAND MED SPENAT & FISK, 3-4 PERS.




          HEJSAN !
 Nu  måste  Vi  äta   också  -  inte  bara  baka !
 Så  här blev dagens middag ....mmm ,  så himla  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 portioner  pasta
ca  1/2 kg  fisk- FILE
1  paket  fryst  hel  spenat (225 g)
1 - 2  msk smör
en aning riven muskotnöt
2  msk  smör
2  msk  mjöl
3/4 hönsbuljongtärning + 2 dl vatten
1 1/2  dl  vispgrädde
saft  av 1/2  citron
ny- riven  ost,  gärna  parmesan .

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA  plattfisk- FILEER,   skär  tjockare  fisk - FILEER ,
t ex  av  torsk,  i  mindre  bitar  på  snedden.
Lägg  fisken  i  ett  lager  i  en  låg ,  vid  panna.
TINA,  krama  ur  och  fräs  spenaten  i  smör,  krydda  med
lite  muskot  och  ställ  åt  sidan .
Smält  smör,  blanda  i  mjöl,  späd  med  vatten,  buljongtärning,
grädde  och citron .  Koka  några  minuter   och  häll  såsen  över  fisken.
SJUD  3 - 5 minuter  under  lock .  Hetta  upp  spenaten ,  lägg  den  på
het  ny-kokt  pasta  och  toppa  med   fisk  och  sås .
STRÖ  över  riven  ost .

SMAKLIG  MÅLTID !
och
LYCKA  TILL !


GAMMALDAGS SANDKAKA




                                 HEJSAN !

Den här kakan har man blivit bjuden på,  på alla kalas och
sammankomster  förr om åren .   Men det är inte så vanligt
nu för tiden , - jag ger den en chans till , - den är faktiskt
himla god ....mmm ! Lite kompakt,  men det är så den ska vara  !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  margarin eller smör
2 1/2  dl  socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  margarin  och  socker  poröst.
Tillsätt  äggen  ett  i  sänder  och  rör  kraftigt .
BLANDA  mjöl,  bakpulver  och  vaniljsocker.
Rör  ner  detta  i  smeten  och  blanda  väl .
HÄLL  smeten  i  en  smord  och  bröad  form
och  grädda  kakan  i  nedre  delen  av  ugnen
ca  60  minuter .   Pröva  med  en  sticka !
STJÄLP  upp  kakan  och  låt  den  kallna
under  formen  på  galler .
SANDKAKAN  går  bra  att  frysa .

GOD - JUL
och
LYCKA  TILL !
(hoppas  Ni gillar den)




JULPEPPARKAKOR 225 ST .




                  HEJSAN !

Snart är det dags att samla  familjen,  vänner  och  bekanta ,
att  baka  tillsammans,  stora  som små,  gamla och unga !
Detta  recept  räcker  till  många !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 1/4  dl  farinsocker
1  dl  sirap
1  dl  vatten
200  g  smör / margarin
1/2  msk  kanel
1/2  msk  ingefära
3/4  msk  bikarbonat
drygt  1  liter  vetemjöl - gärna BERTE QVARN - med c -vitamin i mjölet)
UGN :175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp  farin,  sirap  och  vatten  och  tillsätt  smör/margarinet
så  att  fettet  smälter.  Låt  allt  kallna  riktigt .
TILLSÄTT  kryddor,  bikarbonat  och  det  mesta  av  mjölet .
Arbeta  ihop  degen .
TÄCK  degen  med  mjöl  och  låt  den  stå  kallt  till  nästa  dag.
Ta  då  upp  degen  på  bakbordet  och  arbeta  degen  smidig .
Tillsätt  mera  mjöl  om  det  behövs .
KAVLA  ut  degen  tunt  på  mjölat  bakbord  och  ta  ut  kakor
med  mått  typ,,  hjärtan,  blommor, grisar , stjärnor, kyrkor...eller ?
Lägg  kakorna  på  bakplåtspapper .
GRÄDDA  kakorna  i  ca  8  minuter .

TIPS !  LÄGG  aldrig  ogräddade  pepparkakor  på varm  plåt
             då vill  de  gärna  bubbla  sig !

GOD - JUL
och
LYCKA  TILL !

MORMOR ELLAS, VANILJHORN CA 50 ST .



                  HEJSAN !

Dessa  underbart  goda vaniljhorn,  var  det  godaste  vår
mamma  visste  och  ett måste  på Julen .
Sen  många  år  är  det  en tradition  att  baka  dessa  varje Jul .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200  g  smör / margarin
4 1/2  dl  vetemjöl- BERTE QVARN
2  msk  vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA snabbt  samman  alla  ingredienser  till  degen.
Låt  degen  vila  någon  timme  i  kylskåpet .
DELA  degen  i  ca  50  bitar  som  rullas  till  avsmalnande
horn  och  läggs  på  bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA  kakorna  i  ca  12  minuter .
DOPPA  de  heta  kakorna  i  strösocker .

GOD - JUL
och
LYCKA TILL !