söndag 23 december 2018

SKURNA KOKOSKAKOR , 40 ST .




                    HEJSAN !

MEDANS  gröten står på spisen, ska jag göra dessa goda
kokoskakor,  som maken gillar !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vetemjöl
2 1/2 dl kokos
3/4 dl socker
100 g smör/margarin
1 äggula

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ihop  mjöl, kokos och socker .
Finfördela smöret i mjöl-blandningen
och  1  äggula .
Låt det hela stelna i kylen  30 minuter.
Skär  i  40  skivor.
Sätt ugnen på 200 grader .
GRÄDDA i mitten av ugnen i 8 - 10 minuter.

GOD - JUL !

SVARTVINBÄRSGLÖGG , 1 LITER.




                    HEJSAN !

GLÖGG - Får  vi  väl  ha ?

HÄR ÄR RECEPTET :
5  dl  svartvinbärsdryck
5 dl äppeldryck
1 dl vatten
1 /2 dl russin
1 liten bit hel ingefära
5 kryddnejlikor
1 kanelstång

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL  svartvinbärsdryck,  äppeldryck och vatten i en kastrull.
Lägg i russin, ingefära, kryddnejlikor och kanel-stång .
LÅT  glöggen  sjuda  5  minuter.  Ta  sedan  kastrullen  från
värmen  och  låt  glöggen  dra  under lock några  minuter.
SERVERA  glöggen  het  med  mandel  och  russin.

GOD-JUL !


RISGRYNSGRÖT - TOMTEGRÖT, 6 PORT




                         HEJSAN !

TOMTEGRÖTEN ,  ställde  vi  i  en  stor  karott  utanför vår dörr !
Så tomten och tomte-nissarna  hade något att äta under kvällen
och natten, när de delade ut Julklappar .
Spännande  kan Ni tro , när barnen var små och vaknade på
morgonen och såg att nissarna hade smakat på gröten !

HÄR ÄR RECEPTET:
2 1/2  dl  gröt-ris
4 dl vatten
0,5  tsk salt
9 - 10  dl  mjölk
1 kanelstång

SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp  ris, vatten och salt i en kastrull  och 1 kanelstång
Koka  upp och rör om .Koka  under  lock  på  svag  värme i 
10 minuter.
TILLSÄTT  den mindre mängden  mjölk(gärna varm)
rör  om  och  koka  upp .
KOKA  under  lock  på  svag  värme  i ca 40 minuter .
Är  gröten  för  tunn,  koka  den  några  minuter UTAN lock .
Är  gröten  för  tjock,  späd  med  lite  mjölk  och  rör  om.
LÅT stå  10  min  före  servering.
I stället  för  socker  i  gröten ,  strör  vi  lite  kanel  och 
aningen  strösocker  över den serverade gröten.
Vi  har även saftsoppa  till  barnens  gröt - det gillar dom !

(jag brukar ställa gröten att svälla i en hög med  filtar  eller tidningar
som läggs  under  och  över  kastrullen , 40 minuter tar det hela)

GOD-JUL  och  LYCKA TILL !

lördag 22 december 2018

MORMORS STINAS, RÖDKÅL, 4-5 PORT




                       HEJSAN !

Mormor Stina, var en gång i tiden en riktig  mat-mamma
när  mormor Stina var igång sig, så  doftade  det mat på långt håll ,
i  den lilla byn, - högt  upp i  norra  Sverige.
Det är nu längesen, -  men recepten finns kvar !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg rödkål
1 gul lök
4-5 fasta, syrliga äpplen
2 msk smör
4 kryddpepparkorn
6 kryddnejlikor
2 msk socker
2 msk vinäger
1 tsk salt
2 msk svartvinbärs- GELE
1 1/2 dl rödvin

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och  strimla  rödkålen  fint.  Skala  och  skär  löken i klyftor.
Kärna  ur  äpplena  och  skär  dem   i  klyftor (med skal).
SMÄLT  smöret i  en  rymlig  tjockbottnad  kastrull. Varva  kålstrimlorna
med  lök  och  äppelklyftorna .  Krossa  kryddpepparkornen .
Tillsätt  dem  och  kryddnejlikor, socker, vinäger  och  salt.
LÅT  alltsammans  koka  sakta  under  lock  i  30  minuter.
Rör  om  då  och  då .  Vänd  ner  svartvinbärs-GELE' N  och
rödvinet  efter  halva  tiden .

GOD JUL och  SMAKLIG MÅLTID !


fredag 21 december 2018

VÅRAN SENAPSSVÄNGDA LÄCKRA BRYSSELKÅL, 4 PORT.




             HEJSAN !

Något grönt måste Vi ha på julbordet !
Om Du inte brukar äta brysselkål, så prova den ändå,
vår senapssvängda brysselkål -  Du ångrar Dig inte,
det  är en underbart god rätt att ställa fram på julbordet  och smakar härligt till skinkan !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g brysselkål
1 rödlök
smör  eller margarin
2 dl vispgrädde
2 msk fransk senap
salt
nymalen svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA brysselkålen knappt mjuk i lättsaltat vatten.
Ta upp brysselkålen och låt vattnet  rinna av .

SKALA och strimla löken .  Fräs löken i fettet i en kastrull,
häll på grädden  och koka ihop ca 10 minuter.
TILLSÄTT senap och smaka av med salt och peppar .
Lägg  ner  brysselkålen i grädden och låt den koka
någon minut.

GOD-JUL och LYCKA TILL !

VÅRAN MJUKA JULPEPPARKAKA .



           HEJSAN !

En gammaldags mjuk pepparkaka,  med många kryddor
och lite lingonsylt - precis som förr .
Den håller sig saftig, och oftast har Du allt hemma för
denna  underbart goda JUL -Pepparkaka .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl filmjölk
2 1/2  tsk  pepparkakskrydda
1/2 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
50 g smör/margarin (smält)
1/2 dl lingonsylt

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt,  tillsätt filen, pepparkakskrydda,
kardemumma och mjölet blandat med bikarbonaten.
RÖR sist ner det smälta smöret och lingonsylten .
HÄLL smeten i en smord och bröad rund form, rymd 1 1/2 liter.
Grädda i 175 grader ca 45 minuter  eller tills kakan känns torr.

Du kan frysa den och den är lika god som innan frysning !
GOD-JUL och LYCKA TILL !

VÅRA JULKÖTTBULLAR , 4 PORT.




                         HEJSAN !
 Dessa  köttbullar  har jag, 1 krm  malen kryddpeppar i.
Det blir en speciellt julig  smak , så himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g köttfärs
1 ägg
2 msk potatismjöl
1 msk riven gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm
malen kryddpeppar
1 dl kallt  vatten
25 g smör/margarin

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  färsen väl med ägg,  potatismjöl,  lök,
salt och kryddor.  Späd med  kallt vatten till en
jämn och fast smet.  Forma små, runda köttbullar
i  fuktig handflata med hjälp av en sked .
Lägg dem på  vattensköljd  skärbräda .
BRYN  köttbullarna  läckert  bruna runt om i matfett.
Pannan får inte vara för het.  Bryn lite i taget och
skaka pannan under stekningen, så de får jämn färg.
EFTERSTEK alla köttbullarna på en gång i en gryta
ca 5 minuter .

GOD-JUL och LYCKA TILL !