söndag 23 december 2018
SKURNA KOKOSKAKOR , 40 ST .
HEJSAN !
MEDANS gröten står på spisen, ska jag göra dessa goda
kokoskakor, som maken gillar !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vetemjöl
2 1/2 dl kokos
3/4 dl socker
100 g smör/margarin
1 äggula
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ihop mjöl, kokos och socker .
Finfördela smöret i mjöl-blandningen
och 1 äggula .
Låt det hela stelna i kylen 30 minuter.
Skär i 40 skivor.
Sätt ugnen på 200 grader .
GRÄDDA i mitten av ugnen i 8 - 10 minuter.
GOD - JUL !
SVARTVINBÄRSGLÖGG , 1 LITER.
HEJSAN !
GLÖGG - Får vi väl ha ?
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl svartvinbärsdryck
5 dl äppeldryck
1 dl vatten
1 /2 dl russin
1 liten bit hel ingefära
5 kryddnejlikor
1 kanelstång
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL svartvinbärsdryck, äppeldryck och vatten i en kastrull.
Lägg i russin, ingefära, kryddnejlikor och kanel-stång .
LÅT glöggen sjuda 5 minuter. Ta sedan kastrullen från
värmen och låt glöggen dra under lock några minuter.
SERVERA glöggen het med mandel och russin.
GOD-JUL !
RISGRYNSGRÖT - TOMTEGRÖT, 6 PORT
HEJSAN !
TOMTEGRÖTEN , ställde vi i en stor karott utanför vår dörr !
Så tomten och tomte-nissarna hade något att äta under kvällen
och natten, när de delade ut Julklappar .
Spännande kan Ni tro , när barnen var små och vaknade på
morgonen och såg att nissarna hade smakat på gröten !
HÄR ÄR RECEPTET:
2 1/2 dl gröt-ris
4 dl vatten
0,5 tsk salt
9 - 10 dl mjölk
1 kanelstång
SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp ris, vatten och salt i en kastrull och 1 kanelstång
Koka upp och rör om .Koka under lock på svag värme i
10 minuter.
TILLSÄTT den mindre mängden mjölk(gärna varm)
rör om och koka upp .
KOKA under lock på svag värme i ca 40 minuter .
Är gröten för tunn, koka den några minuter UTAN lock .
Är gröten för tjock, späd med lite mjölk och rör om.
LÅT stå 10 min före servering.
I stället för socker i gröten , strör vi lite kanel och
aningen strösocker över den serverade gröten.
Vi har även saftsoppa till barnens gröt - det gillar dom !
(jag brukar ställa gröten att svälla i en hög med filtar eller tidningar
som läggs under och över kastrullen , 40 minuter tar det hela)
GOD-JUL och LYCKA TILL !
lördag 22 december 2018
MORMORS STINAS, RÖDKÅL, 4-5 PORT
HEJSAN !
Mormor Stina, var en gång i tiden en riktig mat-mamma
när mormor Stina var igång sig, så doftade det mat på långt håll ,
i den lilla byn, - högt upp i norra Sverige.
Det är nu längesen, - men recepten finns kvar !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg rödkål
1 gul lök
4-5 fasta, syrliga äpplen
2 msk smör
4 kryddpepparkorn
6 kryddnejlikor
2 msk socker
2 msk vinäger
1 tsk salt
2 msk svartvinbärs- GELE
1 1/2 dl rödvin
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och strimla rödkålen fint. Skala och skär löken i klyftor.
Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor (med skal).
SMÄLT smöret i en rymlig tjockbottnad kastrull. Varva kålstrimlorna
med lök och äppelklyftorna . Krossa kryddpepparkornen .
Tillsätt dem och kryddnejlikor, socker, vinäger och salt.
LÅT alltsammans koka sakta under lock i 30 minuter.
Rör om då och då . Vänd ner svartvinbärs-GELE' N och
rödvinet efter halva tiden .
GOD JUL och SMAKLIG MÅLTID !
fredag 21 december 2018
VÅRAN SENAPSSVÄNGDA LÄCKRA BRYSSELKÅL, 4 PORT.
HEJSAN !
Något grönt måste Vi ha på julbordet !
Om Du inte brukar äta brysselkål, så prova den ändå,
vår senapssvängda brysselkål - Du ångrar Dig inte,
det är en underbart god rätt att ställa fram på julbordet och smakar härligt till skinkan !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g brysselkål
1 rödlök
smör eller margarin
2 dl vispgrädde
2 msk fransk senap
salt
nymalen svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA brysselkålen knappt mjuk i lättsaltat vatten.
Ta upp brysselkålen och låt vattnet rinna av .
SKALA och strimla löken . Fräs löken i fettet i en kastrull,
häll på grädden och koka ihop ca 10 minuter.
TILLSÄTT senap och smaka av med salt och peppar .
Lägg ner brysselkålen i grädden och låt den koka
någon minut.
GOD-JUL och LYCKA TILL !
VÅRAN MJUKA JULPEPPARKAKA .
HEJSAN !
En gammaldags mjuk pepparkaka, med många kryddor
och lite lingonsylt - precis som förr .
Den håller sig saftig, och oftast har Du allt hemma för
denna underbart goda JUL -Pepparkaka .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl filmjölk
2 1/2 tsk pepparkakskrydda
1/2 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
50 g smör/margarin (smält)
1/2 dl lingonsylt
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt, tillsätt filen, pepparkakskrydda,
kardemumma och mjölet blandat med bikarbonaten.
RÖR sist ner det smälta smöret och lingonsylten .
HÄLL smeten i en smord och bröad rund form, rymd 1 1/2 liter.
Grädda i 175 grader ca 45 minuter eller tills kakan känns torr.
Du kan frysa den och den är lika god som innan frysning !
GOD-JUL och LYCKA TILL !
VÅRA JULKÖTTBULLAR , 4 PORT.
HEJSAN !
Dessa köttbullar har jag, 1 krm malen kryddpeppar i.
Det blir en speciellt julig smak , så himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g köttfärs
1 ägg
2 msk potatismjöl
1 msk riven gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm
malen kryddpeppar
1 dl kallt vatten
25 g smör/margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA färsen väl med ägg, potatismjöl, lök,
salt och kryddor. Späd med kallt vatten till en
jämn och fast smet. Forma små, runda köttbullar
i fuktig handflata med hjälp av en sked .
Lägg dem på vattensköljd skärbräda .
BRYN köttbullarna läckert bruna runt om i matfett.
Pannan får inte vara för het. Bryn lite i taget och
skaka pannan under stekningen, så de får jämn färg.
EFTERSTEK alla köttbullarna på en gång i en gryta
ca 5 minuter .
GOD-JUL och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)