torsdag 27 december 2018
FRUKOSTSCONES MED BLÅBÄR., 12 ST.
HEJSAN !
Har Du frysta blåbär ? Ta fram ca 1 dl !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl blåbär
1 msk strösocker
4 1/2 - 5 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
50 g kallt smör/margarin
2 dl mjölk eller filmjölk
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda blåbär och socker i en skål.
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en annan skål.
Tillsätt smöret i kuber och finfördela det i mjöl-
blandningen till en grynig massa .
Tillsätt mjölk eller fil och arbeta snabbt ihop degen.
Låt den vila kallt 5-10 minuter .
Klicka ut degen till 12 bullar på bakpappersklädd plåt.
Gör en fördjupning i mitten med en mjölad sked och
fyll hålet med blåbären.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
LYCKA TILL !
HALVGROV FORMLIMPA , 1 ST
HEJSAN !
Detta är ett snabb- bakat bröd som Du bara rör ihop
och gräddar . Gott att rosta dagen efter .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl havregryn
1 dl DINKEL flingor
2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
4 dl lättfil
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
KLÄ en bröd-form , rymd 1 1/2 liter, med bakplåtspapper.
RÖR ihop alla ingredienserna till en lös deg/ smet.
HÄLL i formen och grädda längst ner i ugnen ca 50 min.
TA brödet ur formen och låt det svalna på galler under bak-duk .
Jättegott att rosta dagen efter bakningen.
LYCKA TILL !
tisdag 25 december 2018
RIS a' la MALTA , 4 PORT
HEJSAN !
GOD FORTSÄTTNING PÅ JUL-HELGEN !
Idag ska jag göra RIS a' la MALTA .
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 sats risgrynsgröt (ca 5 dl )
1 1/2 dl vispgrädde.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA kall risgrynsgröt med vispad grädde.
Smaksätt med lite vaniljsocker och eventuellt lite
strösocker .
SERVERA med fördel mandariner till , (på burk)
eller saftsås .
HIMLA GOTT ! Det är dagens höjdpunkt !
GOD-JUL !
måndag 24 december 2018
söndag 23 december 2018
SKURNA KOKOSKAKOR , 40 ST .
HEJSAN !
MEDANS gröten står på spisen, ska jag göra dessa goda
kokoskakor, som maken gillar !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vetemjöl
2 1/2 dl kokos
3/4 dl socker
100 g smör/margarin
1 äggula
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ihop mjöl, kokos och socker .
Finfördela smöret i mjöl-blandningen
och 1 äggula .
Låt det hela stelna i kylen 30 minuter.
Skär i 40 skivor.
Sätt ugnen på 200 grader .
GRÄDDA i mitten av ugnen i 8 - 10 minuter.
GOD - JUL !
SVARTVINBÄRSGLÖGG , 1 LITER.
HEJSAN !
GLÖGG - Får vi väl ha ?
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl svartvinbärsdryck
5 dl äppeldryck
1 dl vatten
1 /2 dl russin
1 liten bit hel ingefära
5 kryddnejlikor
1 kanelstång
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL svartvinbärsdryck, äppeldryck och vatten i en kastrull.
Lägg i russin, ingefära, kryddnejlikor och kanel-stång .
LÅT glöggen sjuda 5 minuter. Ta sedan kastrullen från
värmen och låt glöggen dra under lock några minuter.
SERVERA glöggen het med mandel och russin.
GOD-JUL !
RISGRYNSGRÖT - TOMTEGRÖT, 6 PORT
HEJSAN !
TOMTEGRÖTEN , ställde vi i en stor karott utanför vår dörr !
Så tomten och tomte-nissarna hade något att äta under kvällen
och natten, när de delade ut Julklappar .
Spännande kan Ni tro , när barnen var små och vaknade på
morgonen och såg att nissarna hade smakat på gröten !
HÄR ÄR RECEPTET:
2 1/2 dl gröt-ris
4 dl vatten
0,5 tsk salt
9 - 10 dl mjölk
1 kanelstång
SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp ris, vatten och salt i en kastrull och 1 kanelstång
Koka upp och rör om .Koka under lock på svag värme i
10 minuter.
TILLSÄTT den mindre mängden mjölk(gärna varm)
rör om och koka upp .
KOKA under lock på svag värme i ca 40 minuter .
Är gröten för tunn, koka den några minuter UTAN lock .
Är gröten för tjock, späd med lite mjölk och rör om.
LÅT stå 10 min före servering.
I stället för socker i gröten , strör vi lite kanel och
aningen strösocker över den serverade gröten.
Vi har även saftsoppa till barnens gröt - det gillar dom !
(jag brukar ställa gröten att svälla i en hög med filtar eller tidningar
som läggs under och över kastrullen , 40 minuter tar det hela)
GOD-JUL och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)