torsdag 10 januari 2019
FYLLD KÖTTFÄRS-RULLE, 4 PERS.
HEJSAN !
mmm...!
Idag har jag , bacon, lök, äpple och persilja i färsen .
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g nötfärs
100 g fläskfärs
2 kalla kokta potatisar
1 ägg
2 dl vatten
salt och vitpeppar
TILL FYLLNING :
150 g bacon
1 liten gul lök
1 äpple
1 knippa persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA potatisen och blanda den med köttfärsen,
ägg, vatten och kryddor efter smak .
BRED ut färsen på vattensköljd skärbräda .
FINHACKA bacon, lök, äpple och persilja och
bred ut fyllningen på köttfärsen .
RULLA ihop som en rulltårta och lägg färsrullen
på smort eldfast fat eller långpanna .
GRÄDDA färsen ca 45 minuter utan att späda
eller ösa.
GOTT att äta till, stekt eller bakad potatis, och
kokt blomkål eller brysselkål och en råkostsallad.
LYCKA TILL !
onsdag 9 januari 2019
VINTERVÄRMAREN.
HEJSAN !
Kryddig äppeldryck att ta med i termos eller
mysa med i soffan en ruggig kväll . -Jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter äppeljuice, drickfärdig
5 kryddnejlikor
15 kryddpepparkorn
4 stjärnanis
1 cm färsk ingefära
2 kanelstänger
juicen från 1 limefrukt
1 CARAMBOLA att garnera med
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp alla ingredienser utom limejuice och CARAMBOLA
i en kastrull . Stäng av plattan och låt drycken dra under lock i
30 minuter . Tillsätt limejuicen och värm försiktigt .
HÄLL upp i ett vackert glas, garnera med tunt skivad
CARAMBOLA .
Sila bort kryddorna om drycken ska förvaras i termos .
LYCKA TILL !
MIN SUPERGODA TOSCATÅRTA.
HEJSAN !
Jag överdriver inte när jag säger att ALLA älskar denna Toscatårta.
Både unga och gamla .
En Toscatårta är alltid god . Idealisk kaka att ha på lut i frysen är
det också, för tårtan blir som nybakad när den tinat.
Tinas bäst i plastpåsen i rumstemperatur .
HÄR ÄR RECEPTET:
2 ägg
2 dl socker, knappt
2 dl vetemjöl, BERTE QVARN
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
100 g smält smör
GLASYR :
50 g smör
1/2 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 påse flagad mandel
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker tills det pöser - bäst är att
använda elvisp .
Tillsätt mjölet, som först blandats med bakpulvret .
Blanda även ner mjölken och sist smält, avsvalnat
fett . Häll smeten i en väl smord och bröad form
och grädda kakan i 175 grader i ca 25 minuter (i mitten av ugnen)
GÖR under tiden GLASYREN, genom att lägga
alla ingredienserna i en liten kastrull .Värm det hela
försiktigt, men låt det ej komma i kokning, för då kan
glasyren sockra sig.
BRED ut glasyren över den knappt färdiga kakan och
grädda ytterligare ca 10 minuter eller tills glasyren
fått läcker ljust brun färg .
LYCKA TILL !
Ni ångrar Er inte !
tisdag 8 januari 2019
MIN, UNDERBART GODA MOROTSKAKA.
HEJSAN !
Himmelsk Morotskaka - smaka !
Smaker av olika kryddor, nötter och russin
fullkomligt smälter kakan på tungan.
HÄR ÄR RECEPTET :
4 ägg
3 dl socker
2 dl rapsolja
4 dl morötter, grovt rivna
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 dl russin
2 dl valnötter, grovt hackade
1 1/2 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker
lite peppar salt och muskot.
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM ugnen till 180 grader .
Vispa olja och socker .
Tillsätt ägg och morötter. Blanda ordentligt.
RÖR i de övriga ingredienserna och häll upp
i en smord kakform .
Ställ kakan i ugnen minst 1 timme och låt den
kallna under en ren bakduk .
STRÖ över florsocker precis innan kakan ska serveras.
LYCKA TILL !
KÅLPUDDING MED KESO ,,, 4 PORT.
HEJSAN !
Så gott med rårörda lingon till, + bladsallad
med småtomater och orange paprika i strimlor.
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g keso
500 g blandfärs
1/2 dl grädde
1 ägg
2 tsk lökpulver
1/2 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
4 dl strimlad vitkål
25 g smör
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
SÅS :
1 1/2 dl spad från kålpuddingen
3 dl grädde
1/2 msk soja
salt och vitpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader. Låt keson rinna av i en sil .
Blanda färs, grädde, ägg och keso .
Krydda med lökpulver, salt och vitpeppar. Häll över
smeten i en smord långpanna. Strimla vitkålen fint
och stek i en stekpanna tills den blir mjuk och får en
ljusbrun färg . Bred kålen över köttfärsen .
KOKA upp vatten och buljongtärningen .Häll buljongen
över kålpuddingen .Sätt in i ugnen i ca 45 minuter.
Häll av spadet från kålpuddingen efter 30 minuter men
spara 1 1/2 dl till såsen .
KOKA ihop spadet med grädde tills såsen tjocknar.
Tillsätt soja och smaka av med salt och vitpeppar.
SERVERA med rårörda lingon/lingonsylt och en god
sallad .
SMAKLIG MÅLTID !
och
LYCKA TILL !
STEKT TORSKRYGG MED RÄKOR ,,,,4 PORT.
HEJSAN !
mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 kokta ägg
500 g räkor med skal
1 msk smör
4 bitar torskrygg a' 150 g
salt och vitpeppar
1 dl frysta sojabönor
1 dl frysta ärter
1 paket sugarsnaps a' 150 g
50 g smör
salt och svartpeppar
2 msk färsk hackad dill
4 msk majonnäs
4 msk färsk riven pepparrot
4 dill kvistar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka äggen . Skala räkorna.
Hetta upp en stekpanna med smör och
bryn fisken på bägge sidor i ca 4 minuter
per sida på medelvärme .
Strö på salt och peppar .
TA UPP fisken och håll varmt.
Lägg en klick smör i pannan och stek sojabönor,
ärter och sugarsnaps i några minuter .
Strö på salt och peppar samt hackad färsk dill.
FÖRDELA ärterna och sojabönorna på tallrikar,
lägg upp en FISK-FILE' på varje tallrik .
Toppa med hackat ägg, räkor, majonnäs
och pepparrot .
Lägg på en dillkvist och servera .
Så otroligt gott !
LYCKA TILL !
måndag 7 januari 2019
KASSLERLÅDA ...4 PORT. + EFTERRÄTT.
HEJSAN !
Så här blev gårdagens middag och efterrätt, mmm...så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
700 g kassler
3 tomater, normal stora
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
1 dl grädde
1 dl CREME fraiche
1 msk TOMATPURE'
1 msk chilisås
salt och svartpeppar
2 dl riven Västerbottenost / eller annan smakrik ost.
TILLBEHÖR :
En god sallad
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
Skär kasslern i tunna skivor och lägg i en ugnsform.
TVÄTTA och skär tomaterna och lägg i en skål .
Skala och finhacka vitlöken. Finhacka basilikan .
Blanda ner vitlök och basilika i skålen med tomaterna.
TILLSÄTT grädde, CREME fraiche, TOMATPURE ,'
och chilisås .
SMAKA av med salt och svartpeppar och häll smeten
över kasslerskivorna .
TOPPA med riven Västerbottenost .
Sätt in i ugnen i ca 20 minuter .
SERVERA med en god sallad.
+ EFTERRÄTT ; HALLONSORBE'T.
400 g frysta hallon
1/2 dl SUKRIN /sötningsmedel
2 msk pressad apelsinjuice
1 äggvita
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG hallon, SUKRIN, pressad apelsin,
och äggvita i en matberedare .
Mixa till en jämn smet .
SERVERA SORBE'TEN direkt eller ställ
in i frysen i två timmar .
Så den är klar att ta ur frysen, när Ni ätit färdigt.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)