söndag 13 januari 2019
RULLTÅRTA MED CITRON OCH INGEFÄRA.
HEJSAN !
Rulltårta med frisk smak av citron och ingefära,
är gott efter allt från Jul - Nyårs helgerna !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
1 dl strösocker
1 1/4 dl vetemjöl, BERTE QVARN
1/2 tsk bakpulver
finrivet skal av 1 citron
FYLLNING :
100 g mager Philadelphiaost
4 msk naturell yoghurt
15 g syltad ingefära
1 tsk florsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM upp ugnen till 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper
i en liten långpanna, 25x35 cm.
VISPA ägg och socker till en mycket pösig smet, använd elvisp.
Sikta i mjölet och tillsätt citronskalet .
Vänd försiktigt om i smeten så att allt blandas .
BRED ut smeten i långpannan . Grädda kakan i nedre delen av
ugnen tills den har stelnat och fått fin färg, ca 5 minuter .
SIKTA florsocker på ett rent bakplåtspapper.
Stjälp upp kakan på det. Pensla pappret som kakan gräddats på
med kallt vatten och dra av det . Låt kakan kallna med
långpannan stjälpt över.
RÖR mjukosten smidig och blanda med yoghurt. Hacka
ingefäran fint. Bred ut krämen över kakan och strö på
ingefäran . Rulla ihop till en rulle med hjälp av pappret.
Rulla om pappret och låt kakan vila en stund innan den skärs
i portionsbitar .
LYCKA TILL !
POTATISKAKA MED BÖNOR , 4 PORT.
HEJSAN !
Det var väldans vad veckorna går fort, nu är det måndag imorgon igen .
Då börjar Vi veckan med denna Potatiskaka, den är riktigt god !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g potatis
400 g purjolök
2 vitlöksklyftor
200 g kokta vita bönor, gärna
konserverade i tomatsås ,
100 g riven ost 17 %
1 tsk salvia
2 tsk olja
salt och nymald svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA potatisen och skär dem i små tärningar .
Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten, 8-10 min.
Skölj och skiva purjolöken och låt den koka med
potatisen i 5 minuter.
HÄLL av kokvattnet. Mosa lätt och blanda i pressad
vitlök, bönorna, osten och salvian.
Smaksätt med salt och peppar.
BRED ut blandningen i en varm stekpanna med oljan.
Stek på medelstark värme tills undersidan har fin färg,
ca 5 minuter .Vänd kakan och stek andra sidan ca 5 minuter.
DELA potatiskakan i 4 delar och servera med blad, tomater
och kokt broccoli.
SMAKLIG MÅLTID !
lördag 12 januari 2019
VIT CHOKLAD-KLADDKAKA MED RABARBER , 10-12 BITAR.
HEJSAN !
Syrligt- ja lite grann,- men himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g vit choklad
200 g smör
4 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ca 250 g rabarber
GARNERING: florsocker
UGN : 175 grader
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA den vita chokladen. Smält smöret i en kastrull.
Ta från värmen och tillsätt chokladen.
Rör samman till en slät smet. Rör i resten av ingredienserna
förutom rabarberna .
BRED ut smeten i en rund form, ca 24 cm i diameter med
löstagbar botten . Skär rabarberna och dela dem längs med.
Placera rabarberna ovanpå smeten.
GRÄDDA i mitten av ugnen 30-40 minuter. Låt kakan svalna.
Ställ in kakan i kylen . Garnering : Pudra med florsocker strax
före servering.
LYCKA TILL !
torsdag 10 januari 2019
FYLLD KÖTTFÄRS-RULLE, 4 PERS.
HEJSAN !
mmm...!
Idag har jag , bacon, lök, äpple och persilja i färsen .
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g nötfärs
100 g fläskfärs
2 kalla kokta potatisar
1 ägg
2 dl vatten
salt och vitpeppar
TILL FYLLNING :
150 g bacon
1 liten gul lök
1 äpple
1 knippa persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA potatisen och blanda den med köttfärsen,
ägg, vatten och kryddor efter smak .
BRED ut färsen på vattensköljd skärbräda .
FINHACKA bacon, lök, äpple och persilja och
bred ut fyllningen på köttfärsen .
RULLA ihop som en rulltårta och lägg färsrullen
på smort eldfast fat eller långpanna .
GRÄDDA färsen ca 45 minuter utan att späda
eller ösa.
GOTT att äta till, stekt eller bakad potatis, och
kokt blomkål eller brysselkål och en råkostsallad.
LYCKA TILL !
onsdag 9 januari 2019
VINTERVÄRMAREN.
HEJSAN !
Kryddig äppeldryck att ta med i termos eller
mysa med i soffan en ruggig kväll . -Jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter äppeljuice, drickfärdig
5 kryddnejlikor
15 kryddpepparkorn
4 stjärnanis
1 cm färsk ingefära
2 kanelstänger
juicen från 1 limefrukt
1 CARAMBOLA att garnera med
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp alla ingredienser utom limejuice och CARAMBOLA
i en kastrull . Stäng av plattan och låt drycken dra under lock i
30 minuter . Tillsätt limejuicen och värm försiktigt .
HÄLL upp i ett vackert glas, garnera med tunt skivad
CARAMBOLA .
Sila bort kryddorna om drycken ska förvaras i termos .
LYCKA TILL !
MIN SUPERGODA TOSCATÅRTA.
HEJSAN !
Jag överdriver inte när jag säger att ALLA älskar denna Toscatårta.
Både unga och gamla .
En Toscatårta är alltid god . Idealisk kaka att ha på lut i frysen är
det också, för tårtan blir som nybakad när den tinat.
Tinas bäst i plastpåsen i rumstemperatur .
HÄR ÄR RECEPTET:
2 ägg
2 dl socker, knappt
2 dl vetemjöl, BERTE QVARN
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
100 g smält smör
GLASYR :
50 g smör
1/2 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 påse flagad mandel
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker tills det pöser - bäst är att
använda elvisp .
Tillsätt mjölet, som först blandats med bakpulvret .
Blanda även ner mjölken och sist smält, avsvalnat
fett . Häll smeten i en väl smord och bröad form
och grädda kakan i 175 grader i ca 25 minuter (i mitten av ugnen)
GÖR under tiden GLASYREN, genom att lägga
alla ingredienserna i en liten kastrull .Värm det hela
försiktigt, men låt det ej komma i kokning, för då kan
glasyren sockra sig.
BRED ut glasyren över den knappt färdiga kakan och
grädda ytterligare ca 10 minuter eller tills glasyren
fått läcker ljust brun färg .
LYCKA TILL !
Ni ångrar Er inte !
tisdag 8 januari 2019
MIN, UNDERBART GODA MOROTSKAKA.
HEJSAN !
Himmelsk Morotskaka - smaka !
Smaker av olika kryddor, nötter och russin
fullkomligt smälter kakan på tungan.
HÄR ÄR RECEPTET :
4 ägg
3 dl socker
2 dl rapsolja
4 dl morötter, grovt rivna
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 dl russin
2 dl valnötter, grovt hackade
1 1/2 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker
lite peppar salt och muskot.
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM ugnen till 180 grader .
Vispa olja och socker .
Tillsätt ägg och morötter. Blanda ordentligt.
RÖR i de övriga ingredienserna och häll upp
i en smord kakform .
Ställ kakan i ugnen minst 1 timme och låt den
kallna under en ren bakduk .
STRÖ över florsocker precis innan kakan ska serveras.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)