torsdag 17 januari 2019
TIPS !
HEJSAN !
Det är lättare att äta på morgonen om man får välja själv.
Framför allt om man är en liten person. Om Du hinner,
duka fram några alternativ och låt var och en göra sin
egen frukost, medan Du duschar. Många äter som bäst
stående vid köksbänken .
TACK !
TIPS ! CHOKLAD LATTE, 1 ST.
HEJSAN !
Föräldrarna dricker CAFFE' latte,
barnen dricker också latte .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl mjölk
2 tsk socker
2 tsk kakao
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM mjölken försiktigt i en kastrull till
RYK-punkten ( ca 65 grader) och vispa
till ett mjukt skum.
Rör ut socker och kakao i lite av mjölken
i en mugg . Häll på mjölken och
skeda på skummet .
TACK !
LYCKA TILL !
TIPS ! FRUKOST ÄR ROLIGT !
HEJSAN !
Om barnen inte gillar brödkanter, stansa ut figurer
med hjälp av pepparkaksformar.
Det är roligare att välja mellan ett hjärta och en
gris, än mellan ljust och mörkt bröd med kanter.
Så blir det lite lugnare runt bordet .
Kanske kan man ha det till helgen när alla är lediga !
TACK !
LYCKA TILL !
måndag 14 januari 2019
DESSERT-DRINK, 1 port.
HEJSAN !
Något sött efter maten känns det ibland att man vill ha !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl lättmjölk
1 dl frysta hallon
SÅ HÄR GÖR DU :
Kör mjölk och bär i en blandare eller
blanda och vispa kraftigt för hand, med
färska hallon.
Du kan ta vilka bär Du tycker .
LYCKA TILL !
KESOKAKA - EFTERRÄTT .
HEJSAN !
Smaka på den här- jag har den till efterrätt, efter soppa eller fisk !
Men , Du kan ha det när det passar Dig ! Vi gillar den !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
2 msk socker
2 msk hackad sötmandel
3 msk mjöl
3 dl keso
1 1/2 dl lättmjölk
1 msk flytande margarin till formen
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker.
Blanda ner vetemjöl, mandel och keso.
Slå i mjölken och rör om . Slå smeten i
en smord form och grädda ca 45 minuter
eller tills den stelnat .
SERVERA kesokakan med bär , t ex
hallon eller jordgubbar eller lättsockrad sylt.
LYCKA TILL !
söndag 13 januari 2019
RULLTÅRTA MED CITRON OCH INGEFÄRA.
HEJSAN !
Rulltårta med frisk smak av citron och ingefära,
är gott efter allt från Jul - Nyårs helgerna !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
1 dl strösocker
1 1/4 dl vetemjöl, BERTE QVARN
1/2 tsk bakpulver
finrivet skal av 1 citron
FYLLNING :
100 g mager Philadelphiaost
4 msk naturell yoghurt
15 g syltad ingefära
1 tsk florsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM upp ugnen till 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper
i en liten långpanna, 25x35 cm.
VISPA ägg och socker till en mycket pösig smet, använd elvisp.
Sikta i mjölet och tillsätt citronskalet .
Vänd försiktigt om i smeten så att allt blandas .
BRED ut smeten i långpannan . Grädda kakan i nedre delen av
ugnen tills den har stelnat och fått fin färg, ca 5 minuter .
SIKTA florsocker på ett rent bakplåtspapper.
Stjälp upp kakan på det. Pensla pappret som kakan gräddats på
med kallt vatten och dra av det . Låt kakan kallna med
långpannan stjälpt över.
RÖR mjukosten smidig och blanda med yoghurt. Hacka
ingefäran fint. Bred ut krämen över kakan och strö på
ingefäran . Rulla ihop till en rulle med hjälp av pappret.
Rulla om pappret och låt kakan vila en stund innan den skärs
i portionsbitar .
LYCKA TILL !
POTATISKAKA MED BÖNOR , 4 PORT.
HEJSAN !
Det var väldans vad veckorna går fort, nu är det måndag imorgon igen .
Då börjar Vi veckan med denna Potatiskaka, den är riktigt god !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g potatis
400 g purjolök
2 vitlöksklyftor
200 g kokta vita bönor, gärna
konserverade i tomatsås ,
100 g riven ost 17 %
1 tsk salvia
2 tsk olja
salt och nymald svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA potatisen och skär dem i små tärningar .
Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten, 8-10 min.
Skölj och skiva purjolöken och låt den koka med
potatisen i 5 minuter.
HÄLL av kokvattnet. Mosa lätt och blanda i pressad
vitlök, bönorna, osten och salvian.
Smaksätt med salt och peppar.
BRED ut blandningen i en varm stekpanna med oljan.
Stek på medelstark värme tills undersidan har fin färg,
ca 5 minuter .Vänd kakan och stek andra sidan ca 5 minuter.
DELA potatiskakan i 4 delar och servera med blad, tomater
och kokt broccoli.
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)