lördag 19 januari 2019

BROCCOLISOPPA & ROMKRÄM, 4 PORT.




                           HEJSAN !

En vacker soppa som värmer, mättar och smakar ljuvligt.
Den lilla romklicken på toppen är pricken över i !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök
2 tsk smör
1/2 liter grönsaksbuljong
250 g broccoli
1/2 liter lättmjölk
2 msk Maizena  majsstärkelse
salt, peppar
ROMKRÄM :
1 dl mini CREME fraiche
2 msk hackade färska örter, gräslök, persilja, basilika
2 msk Stenbitsrom

SERVERING  brytbröd

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka löken.  Hetta upp smör i en kastrull
och bryn löken lätt. Tillsätt buljong och låt det koka upp.
DELA broccolin i mindre buketter och lägg dem i soppan.
Låt koka  ca 5 minuter.  Mixa soppan i en matberedare
eller kör med stavmixer.
HÄLL tillbaka soppan i kastrullen. Tillsätt mjölk blandat
med majsstärkelse.  Låt soppan koka upp under omrörning.
Smaka av med salt och peppar.
BLANDA till romkrämen och smaka av med salt å peppar.

LYCKA TILL !


MUSTIG MINESTRONE- SOPPA, 2 PERS.




                        HEJSAN !

Jag tycker inte att det behövs så mycket pasta för att soppan
ska kännas kraftigare  och  mer mättande .  För det är en hel
del annat i .

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 gul lök
2 morötter
100 g kålrot
100 g squash
2 1/2 dl grönsaksbuljong
1/2 dl liten pastasort, t ex  RISONI eller stjärnor
2 dl krossade tomater
400 g vita bönor i tomatsås
1/2 dl hackad basilika, timjan  och persilja
salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  lök, morot och kålrot.  Tärna rotsaker och squash
i jämnstora bitar.  Lägg allt i en kastrull, tillsätt buljong och
låt koka på medelvärme ca 15 minuter.  Kontrollera koktiden
på pastan och lägg ner den i soppan så att den blir färdig sam-
tidigt med rotsakerna .
TILLSÄTT tomatkross och bönorna med sin sås.  Låt soppan
koka upp igen.  Rör ner krydd-hacket. Smaka av med salt å peppar.

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

fredag 18 januari 2019

NÖTFÄRSRÖRA med GRÖNSAKSFRÄS, 1 PERS.



              HEJSAN !

Ååå  det här var gott ! -Smaka Du med !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g zucchini
150 g champinjoner
1/2 vitlöksklyfta
100 g blandfärs
1 msk TOMATPURE'
salt, peppar och chiliflakes
1/2 tomat

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA champinjonerna i mindre bitar och skiva
zucchinin i stavar .
LÄGG svamp och grönsaker i en stekpanna,
pressa över vitlöken och tillsätt färsen .
Krydda med salt, peppar och chiliflakes och
stek tills färsen är genomstekt .
RÖR ner TOMATPURE'N och blanda runt
ordentligt.  SERVERA med en halv tomat.
SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !

SOLROSBULLAR , 26 ST.



                    HEJSAN !

De här ljusa solrosbullarna är goda
både till frukost och till soppa.

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl olja
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
2 dl solrosfrön
6 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
PENSLING:
ägg och solrosfrön
UGN : 250 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen i en skål.  Värm vatten och olja
till 37 grader.  Häll lite över jästen och rör tills
den lösts upp.
TILLSÄTT resten av vattnet, salt, sirap, solrosfrön,
rågsikt och det mesta av vetemjölet.  Arbeta degen väl.
LÅT jäsa övertäckt i 30 minuter.  Ta upp på mjölat bak-
bord och dela i 2 bitar . Rulla ut längder och skär varje
i 13 bitar .
RULLA  bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter .
PENSLA med uppvispat ägg och strö på solrosfrön.
GRÄDDA i 10 minuter .

LYCKA TILL !


GROVA FRUKOSTBULLAR, 18-20 ST.



                   HEJSAN !

Så  himla  goda ...mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk olivolja
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl pumpafrön
1 msk salt
2 dl havrekli
3 dl DINKEL- mjöl
7 dl vetemjöl
1 1/2 dl torkade aprikoser, grovhackade
1 dl hasselnötter, grovhackade

1 ägg
solros eller pumpafrön

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen med ljummet vatten ca 37 grader,
i en bunke eller degblandare.  TILLSÄTT olja,
frön, salt, havrekli och mjöl.
Arbeta degen smidig, 7-10 minuter för hand eller
ca 5 minuter med maskin.  TILLSÄTT aprikoser
och nötter mot slutet .
JÄS under bakduk minst 1 timme.  DELA degen
i 2 delar och forma den till 2 längder .
Skär varje längd i ca 10 bitar.
LÄGG bröden på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med ägg och vänd bitarna i solros- eller
pumpafrön .  JÄS bullarna 30-40 min .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 minuter.  LÅT svalna
på galler  utan bakduk .

mmm... Nybakad med Philadelphiaost  blir det en
riktig höjdare .

LYCKA TILL !



torsdag 17 januari 2019

TIPS !




                 HEJSAN !

Det är lättare  att äta på morgonen om man får välja själv.
Framför allt om man är en liten person.  Om Du hinner,
duka fram några alternativ och låt  var och en göra sin
egen  frukost, medan Du duschar. Många äter som bäst
stående vid köksbänken .
TACK !

TIPS ! CHOKLAD LATTE, 1 ST.




                         HEJSAN !

Föräldrarna dricker  CAFFE' latte,
barnen dricker också latte .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl mjölk
2 tsk socker
2 tsk kakao

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM mjölken försiktigt  i en kastrull till
RYK-punkten ( ca 65 grader) och vispa
till ett mjukt skum.
Rör ut socker och kakao i lite av mjölken
i en mugg .  Häll på mjölken och
skeda på skummet .
TACK !

LYCKA TILL !