fredag 1 februari 2019

LAKRITSGLASS , 6 - 8 PERS.




                    HEJSAN !

Passa på att göra när någon/något ska firas !
mmm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3%
2 msk lakritspulver
6 äggulor
1 1/2 dl  strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL grädde, mjölk och lakritspulver i en kastrull
och låt koka upp .
Vispa äggulor och socker till en fluffig smet i en
separat bunke.
Häll den varma massan över äggsmeten i en jämn stråle
och vispa under tiden. Häll tillbaka i kastrullen och värm
på medelvärme till 85 grader.
HÄLL massan i en bunke och låt stå i  kylskåp till nästa dag.
Kör  massan i glassmaskin.  Fyll glassen i en bunke och låt
stå i frysen i minst 2 timmar .

ALL LYCKA TILL !

SOCKERKAKA med björnbär, citron och pistasch,,, 1 kaka. (glutenfri)





                   HEJSAN !

mmm...Smaka på den här !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl ris-mjöl
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl skalade pistaschnötter, hackade
1 citron skal och saft
smör eller margarin till formen
kokosflingor till formen
125 g björnbär, färska eller frysta
GLASYR :
2 1/2 dl florsocker
2 msk citronsaft
pistaschnötter hackade

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smält smör /margarin.  Vispa ägg och socker ljust och fluffigt
och vispa sedan ner det smälta smöret.  Blanda rismjöl,  potatis-
mjöl  och  bakpulver.
Vänd ner mjöl, pistaschnötter, citronskal och -saft.
Smörj en form och bröa den med kokosflingor.
Häll smeten i formen och strö över björnbär .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Låt svalna helt.
GLASYR : Rör ihop florsocker och citronsaft till en trögflytande
glasyr.  Skeda glasyren över kakan och strö över pistaschnötter.

LYCKA TILL !

torsdag 31 januari 2019

SESAMSPETT med grönt ,,,4 port lunch.



                      HEJSAN !

Upptäck sesamfrön om Du inte redan har gjort det .
De små fina fröna är både goda och dekorativa.

HÄR ÄR RECEPTET :
4  kyckling-FILE'ER
salt, peppar
1 dl sesamfrön
2 morötter
2 gröna paprikor
200 g vaxbönor
SÅS
1 dl matlagningsyoghurt
2 msk finhackad gräslök
UGN 225 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kyckling-FILE'ERNA i tre bitar
på längden .  Krydda med salt och peppar.
Rulla dem i sesamfrön .  Stick ett grillspett
av trä genom varje  FILE'E .
Lägg spetten i en ugnssäker form och stek
mitt i ugnen ca 20 min.  Vänd spetten någon
gång under tiden.
SKALA  och skär morötterna i stavar.
Ansa och strimla paprikan . Förväll bönor
och morötter i lättsaltat  vatten 5 minuter.
Häll av kokvattnet . Blanda de varma grön-
sakerna med paprikan .
BLANDA yoghurt och gräslök till såsen .

LYCKA TILL !

MOAS FRESTELSE,,, 4 PERS.





                            HEJSAN !

Den här måste Ni göra !
MOAS FRESTELSE,  kom till när vi skulle äta
Janssons Frestelse en jul, för många år sen, när barnen
var små , och inte ville äta Janssons.

HÄR ÄR RECEPTET :
6 potatisar
1-2 purjolökar, skivade
4 hg blandfärs
3 dl kaffegrädde
2 tsk salt
1 tsk curry
1/2 tsk vitpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ en form .
Strimla potatisen och skiva purjolöken och stek i panna.
Lägg ett lager potatis och purjolök i formen, krydda färsen
med salt, vitpeppar och curry.
Platta ut färsen färdigkryddad i formen  över potatispurjo
+ ett nytt lager potatispurjo.
BRYN först i 200-225 grader, späd med grädden, låt stå
i 45 min till . Servera med broccoli och bladsallad.

Det är så himla gott,- man kan inte sluta äta !

LYCKA TILL !


onsdag 30 januari 2019

JÄTTEBIFF - Köttfärs,,,4-5 pers.




                      HEJSAN !

Det här var ju käckt,  en stor jättebiff !
Det har jag gjort många gånger när alla, skulle göra något
efter maten "hinner inte äta"!  Börja med färsen först, låt
steka på, så gör Du det andra under tiden .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g blandfärs
2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
2 ägg
1 1/2 tsk salt
1 lök
1 vitlöksklyfta

1 msk smör/ margarin

3-4 tomater
5-6 skivor medelstark ost
1 msk hackad persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
Arbeta ihop köttfärsen med mjöl, mjölk, ägg och salt.
Lök och vitlök finhackas och  blandas i .
Låt fettet bli lite brunt i pannan och bred ut färsen  till
en stor biff som täcker pannan .
Stek vid måttlig värme 4-5 minuter.
VÄND och täck biffen med skivade tomater och tjocka ostskivor.
Får steka färdigt 4 - 5 minuter under lock så att osten delvis smälter.

TILLBEHÖR :
Potatis och sallad eller kokta grönsaker.

LYCKA TILL !

tisdag 29 januari 2019

RÖDBETSBRÖD med linfrön,,,2 stycken.



                 HEJSAN !

Nu ska vi pigga upp brödet med rödbetor och linfrön .
Himla gott
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl fullkorns-DINKELMJÖL
3 dl vatten,  kokhett
2 tsk salt
5 dl vatten
25 g jäst
1 1/2 dl råa rödbetor,  rivna
2 msk hela linfrön
ca 13 dl fullkorns-DINKELMJÖL

SÅ HÄR GÖR DU:
HÄLL 2 1/2 dl mjöl i en bunke.
HÄLL 3 dl kokhett vatten i en annan bunke
och tillsätt saltet .  Häll blandningen  över
mjölet och låt det stå i ca 5 minuter.
VÄRM upp 5 dl vatten till 37 grader och
smula ner jästen .  Rör om tills den lösts upp.
Häll degvätskan över det skållade mjölet .
TILLSÄTT rödbetor och linfrön.
Tillsätt mjölet lite i taget.  Arbeta degen i maskin
i ca 5 minut  eller i 10 minuter  för  hand.
KLICKA ut degen i 2 brödformar, ca 1 1/2 liter
gärna med vågmönster i botten (det ser fint ut när brödet är klart)
smörade eller med bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa under bakduk i 1 timma.
SÄTT ugnen på 250 grader.
NAGGA  bröden med en gaffel.
Grädda dem i nedre delen av ugnen i ca 5 min.
SÄNK ugnsvärmen till 200 grader .
Grädda bröden ytterligare 40-45 minuter, eller
tills  de är klara.
Låt dem svalna på galler under bakduk .

LYCKA TILL !

måndag 28 januari 2019

CITRONKAKA med choklad-glasyr.,... 1 kaka




                       HEJSAN !

Den här är riktigt god ,,,med sin goda glasyr  !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör
3 ägg
2 dl socker
1/2 dl mjölk
rivet skal av 1 citron
2 msk pressad citron
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
GLASYR :
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
citronskal

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och låt svalna.
Vipa ägg och socker pösigt. 
Blanda i smör, mjölk, citronskal och citronsaft .
BLANDA bakpulver och mjöl och  sikta ner i smeten.
Häll i smord och bröad form och grädda i 175 grader
40 minuter .
LÅT svalna i formen i 10 minuter och stjälp sedan upp
kakan.  Koka upp grädden till glasyren .
Hacka  chokladen och rör ner i grädden .
Låt  svalna tills den tjocknar något.
Bred över kakan och garnera med citronskal .

TREVLIG FIKASTUND !