måndag 4 februari 2019
MOROTSRÖRA med ris och bönor, 4 port
HEJSAN !
Det här är veckans gröna för oss, ..jättegott !
Smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl råris
400 g svarta kokta bönor
MOROTSRÖRA :
2 skalade morötter, ca 150 g
1 hackad gul lök
1 msk rapsolja
1 pkt krossade tomater, ca 500 g
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm peppar
1 tsk basilika
1 dl CREME Fraiche
1 msk vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset enligt anvisning på förpackningen.
RIV morötterna grovt.
Fräs löken mjuk i olja.
Tillsätt morots-rivet och fräs det någon minut.
TILLSÄTT tomat och vitlök.
Sjud såsen i 5 min.
TILLSÄTT salt, peppar och basilika.
Blanda CREME Fraiche med mjöl och rör ner
det i såsen. Sjud såsen i 5 minuter.
VÄRM bönorna i sitt spad, eller häll av det och
värm bönorna 2 min i mikron på full effekt.
SERVERA riset med såsen och bönorna .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
PLOMMONPAJ med Kardemummayoghurt,,, 8 port.
HEJSAN !
Har Du plommon i frysen, så..
Missa inte denna ljuvligt goda paj...mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
225 g smör/margarin
5 dl vetemjöl gärna BERTE QVARN
0,5 dl strösocker
0,5 dl florsocker
0,5 dl pärlsocker
20 stora plommon
1 dl brun farin
50 g smör, i tärningar
KARDEMUMMAYOGHURT:
1 dl tjock matyoghurt
1,5 dl vispgrädde, vispad
0,5-1 tsk kardemumma, mald
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA smör, mjöl och strö,-flor- och pärlsocker
till en smul-deg.
Kärna ur plommonen och skär dem i 4 klyftor.
Fördela plommonen i en stor pajform (26 cm i diameter) .
Strö över farinsockret och smör-tärningarna .
SÄTT in formen i mitten av ugnen, i 225 grader i 10 minuter.
Ta ut formen ur ugnen och sänk temperaturen till 200 grader.
Fördela smul-degen över plommonen och grädda i ytterligare
25 minuter.
BLANDA yoghurten med grädde, kardemumma, flor- och
vaniljsocker .
SERVERA Yoghurtsåsen till pajen .
LYCKA TILL !
fredag 1 februari 2019
LAKRITSGLASS , 6 - 8 PERS.
HEJSAN !
Passa på att göra när någon/något ska firas !
mmm...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3%
2 msk lakritspulver
6 äggulor
1 1/2 dl strösocker
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL grädde, mjölk och lakritspulver i en kastrull
och låt koka upp .
Vispa äggulor och socker till en fluffig smet i en
separat bunke.
Häll den varma massan över äggsmeten i en jämn stråle
och vispa under tiden. Häll tillbaka i kastrullen och värm
på medelvärme till 85 grader.
HÄLL massan i en bunke och låt stå i kylskåp till nästa dag.
Kör massan i glassmaskin. Fyll glassen i en bunke och låt
stå i frysen i minst 2 timmar .
ALL LYCKA TILL !
SOCKERKAKA med björnbär, citron och pistasch,,, 1 kaka. (glutenfri)
HEJSAN !
mmm...Smaka på den här !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl ris-mjöl
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl skalade pistaschnötter, hackade
1 citron skal och saft
smör eller margarin till formen
kokosflingor till formen
125 g björnbär, färska eller frysta
GLASYR :
2 1/2 dl florsocker
2 msk citronsaft
pistaschnötter hackade
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smält smör /margarin. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt
och vispa sedan ner det smälta smöret. Blanda rismjöl, potatis-
mjöl och bakpulver.
Vänd ner mjöl, pistaschnötter, citronskal och -saft.
Smörj en form och bröa den med kokosflingor.
Häll smeten i formen och strö över björnbär .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Låt svalna helt.
GLASYR : Rör ihop florsocker och citronsaft till en trögflytande
glasyr. Skeda glasyren över kakan och strö över pistaschnötter.
LYCKA TILL !
torsdag 31 januari 2019
SESAMSPETT med grönt ,,,4 port lunch.
HEJSAN !
Upptäck sesamfrön om Du inte redan har gjort det .
De små fina fröna är både goda och dekorativa.
HÄR ÄR RECEPTET :
4 kyckling-FILE'ER
salt, peppar
1 dl sesamfrön
2 morötter
2 gröna paprikor
200 g vaxbönor
SÅS
1 dl matlagningsyoghurt
2 msk finhackad gräslök
UGN 225 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kyckling-FILE'ERNA i tre bitar
på längden . Krydda med salt och peppar.
Rulla dem i sesamfrön . Stick ett grillspett
av trä genom varje FILE'E .
Lägg spetten i en ugnssäker form och stek
mitt i ugnen ca 20 min. Vänd spetten någon
gång under tiden.
SKALA och skär morötterna i stavar.
Ansa och strimla paprikan . Förväll bönor
och morötter i lättsaltat vatten 5 minuter.
Häll av kokvattnet . Blanda de varma grön-
sakerna med paprikan .
BLANDA yoghurt och gräslök till såsen .
LYCKA TILL !
MOAS FRESTELSE,,, 4 PERS.
HEJSAN !
Den här måste Ni göra !
MOAS FRESTELSE, kom till när vi skulle äta
Janssons Frestelse en jul, för många år sen, när barnen
var små , och inte ville äta Janssons.
HÄR ÄR RECEPTET :
6 potatisar
1-2 purjolökar, skivade
4 hg blandfärs
3 dl kaffegrädde
2 tsk salt
1 tsk curry
1/2 tsk vitpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ en form .
Strimla potatisen och skiva purjolöken och stek i panna.
Lägg ett lager potatis och purjolök i formen, krydda färsen
med salt, vitpeppar och curry.
Platta ut färsen färdigkryddad i formen över potatispurjo
+ ett nytt lager potatispurjo.
BRYN först i 200-225 grader, späd med grädden, låt stå
i 45 min till . Servera med broccoli och bladsallad.
Det är så himla gott,- man kan inte sluta äta !
LYCKA TILL !
onsdag 30 januari 2019
JÄTTEBIFF - Köttfärs,,,4-5 pers.
HEJSAN !
Det här var ju käckt, en stor jättebiff !
Det har jag gjort många gånger när alla, skulle göra något
efter maten "hinner inte äta"! Börja med färsen först, låt
steka på, så gör Du det andra under tiden .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g blandfärs
2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
2 ägg
1 1/2 tsk salt
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör/ margarin
3-4 tomater
5-6 skivor medelstark ost
1 msk hackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
Arbeta ihop köttfärsen med mjöl, mjölk, ägg och salt.
Lök och vitlök finhackas och blandas i .
Låt fettet bli lite brunt i pannan och bred ut färsen till
en stor biff som täcker pannan .
Stek vid måttlig värme 4-5 minuter.
VÄND och täck biffen med skivade tomater och tjocka ostskivor.
Får steka färdigt 4 - 5 minuter under lock så att osten delvis smälter.
TILLBEHÖR :
Potatis och sallad eller kokta grönsaker.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)