onsdag 27 februari 2019
FLYGANDE JAKOB , 6 PORT.
HEJSAN !
Så här blev min Flygande Jakob .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 grillade kycklingar (färdig-grillade)
1 paket bacon
2 bananer
SÅS :
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mellanmjölk
1 dl chilisås
50 g jordnötter
UGN : 225 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
TA bort skinnet och bena ur kycklingen .
Kycklingköttet kan kryddas med grillkrydda.
Lägg köttet i en ugns-fast form .
KLIPP bacon i små bitar och knaper- stek.
Låt det rinna av på hushållspapper.
Strö baconet över kycklingköttet .
SKALA och dela bananerna och lägg ovanpå
köttet.
VISPA samman ingredienserna till såsen och
häll över formen .
HACKA jordnötterna grovt och strö ovanpå.
GRATINERA i ugn ca 20 minuter .
LITE smalare variant av Flygande Jakob,
blev det här , men ack så god .
LYCKA TILL !
MEGS HEMLAGADE GLASS... 4 PERS.
HEJSAN !
... är barnbarnens favorit !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 vaniljstång
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl florsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SKILJ äggvitor och äggulor och vispa äggulor
och florsocker krämigt .
Lägg vaniljstången i lite vatten och låt den sjuda
i ungefär 10 min eller tills den blivit mjuk och böjlig.
TAG upp den och sprätta upp den med vass kniv och
ta försiktigt ut de svarta kornen och lägg dem i smeten.
Vispa grädden riktigt hårt, nästan till smör.
Vispa sedan äggvitorna hårt och vänd ner dem .
SÄTT in i frys ca 4-5 timmar .
SERVERA med färska bär (frysta, tinade i rumstemp)
och mandelflarn .
mmm...himla gott måste jag säga !
LYCKA TILL !
tisdag 26 februari 2019
BLÅBÄRSDRÖM.. 4 PORT.
HEJSAN !
Jag låter namnet tala för sig själv !
HÄR ÄR RECEPTET och SÅ HÄR GÖR DU :
FÖRDELA 100 g frysta blåbär i 4 glas.
Fördela 1 msk honung över bären .
Låt stå i 10 minuter .
SKEDA över 1 burk (250 g)kesella vanilj.
Smula 4 Digestivekex och strö över kesellan.
GARNERA med 4 kvistar mynta och eventuellt
ytterligare blåbär .
LYCKA TILL !
KASSLER FLORENTINA, 4 PORT.
HEJSAN !
Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g kassler
1 paket bladspenat
2 msk smör/margarin
OSTSÅS :
2 msk smör/margarin
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl riven lagrad ost
salt, peppar, riven muskot
GARNERING:
tomater , selleriskivor
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kasslern i tunna skivor .
Fräs den tinade spenaten i smör.
Salta och peppra .
Fräs smör och mjöl till såsen .
Späd med mjölk och koka på svag värme ca 3 min.
TILLSÄTT osten och smaka av med salt, peppar
och riven muskot .
Lägg upp den heta spenaten på ett varmt fat .
Placera kasslerskivorna ovanpå spenaten och
skeda såsen över.
Garnera med tomat och selleri .
SERVERA med nykokt potatis .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
måndag 25 februari 2019
FINASTE CHOKLADKAKAN .
HEJSAN !
Himla god !
mmm...En mörk och tung chokladkaka
med smak av kaffe och nötter .
HÄR ÄR RECEPTET :
175 g blockchoklad- mörk,
175 g smör /margarin
100 g nötkärnor
1 dl vetemjöl
2 tsk kaffepulver
3 ägg
2 dl strösocker
UGN :200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT på ugnen.
BRYT sönder chokladen och smält den i vattenbad.
SMÄLT fettet i en 2 liters kastrull (en stor kastrull behövs
för att Du skall sedan röra ner ytterligare ingredienser).
SMÖRJ en rund form och beströ med vetemjöl.
(Skorpsmulor ger kakan ett mindre prydligt utseende.)
HACKA nötkärnorna mycket grovt och blanda dem i en
särskild bunke med vetemjöl och pulverkaffe .
SKILJ gulor och vitor, vispa vitorna till hårt skum.
RÖR ner sockret i smör/margarin-grytan, tag grytan från
plattan och rör hastigt ner gulorna en i taget .
TILLSÄTT därefter blockchokladen samt mjöl-nöt-kaffeblandningen.
Vänd till sist försiktigt ned äggviteskummet .
HÄLL smeten i formen och grädda i 30 - 40 minuter i
nedre delen av ugnen.
KAKAN vill gärna sjunka ned på mitten eftersom den har en
krämliknande konsistens .
VILL man ha den porösare ökar Du vetemjölsmängden ca 1 dl.
ALL LYCKA TILL !
söndag 24 februari 2019
FÄRSKOSTBAKELSE, 2 BITAR . (glutenfritt )
HEJSAN !
Fräsch bakelse som smakar ljuvligt
tillsammans med mosade hallon.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 äggvitor
3 äggulor
250 g kvarg eller kesella 10%
300 g färskost
3 dl grädde
1 dl olja
3 dl socker
1 dl majsena
1 tsk vaniljsocker
SERVERING :
2 dl hallon.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 180 grader.
Vispa vitorna till ett styvt skum.
Rör samman övriga ingredienser och vänd sist ner äggvitan.
Smöra en form 20x20 cm och häll ner smeten.
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen i 45 minuter .
Täck kakan med aluminiumfolie då den börjar få färg.
LÅT kakan svalna innan den skärs upp i rutor.
MOSA hallonen och servera kakan.
mmm...himla god !
LYCKA TILL !
RABARBERPAJ - PAJ MED MANDEL , 8 BITAR.
HEJSAN !
Här har jag fyllt pajen med en rabarberkompott
som täcks med en god mandelkräm . mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl BERTE QVARN ,
100 g smör/margarin, rumsvarmt
1/2 dl strösocker
1 äggula
1 msk vatten
FYLLNING :
400 g rabarber
2 msk flädersaft
2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
1 dl strösocker
MANDELKRÄM :
100 g sötmandel
2 msk vetemjöl
2 ägg
1 dl strösocker
25 g rumsvarmt smör
50 g mandelspån.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman mjöl, smör, socker, äggula
och vatten till en deg . Låt vila i kylen 1 timme.
KAVLA ut degen och klä en form med löstagbar
kant, ca 22 cm i diameter .
Nagga och ställ kallt 10 minuter.
SÄTT ugnen på 200 grader .
Förgrädda pajskalet 10 minuter. Låt svalna.
FYLLNING :
SKÄR rabarbern i skivor . Lägg dem i en kastrull
tillsammans med flädersaft, vaniljsocker, kanel
och socker . Sjud på svag värme tills rabarbern mjuknat.
MANDELKRÄM :
MAL mandeln och blanda med mjölet.
Vispa ägg och socker poröst. Rör ner mandelblandningen
och sist smöret .
FÖRDELA fyllningen i pajskalet.
Bred mandelkrämen över och strö över mandelspån.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)