fredag 1 mars 2019
LATMANS ÄPPELKAKA .. 4 PORT.
HEJSAN !
Å, mmm...himla gott !
UGN 200 GRADER.
HÄR ÄR RECEPTET :
4 äpplen
2 dl ströbröd
1 dl havregryn
1 msk kanel
1 dl strösocker
75 g smör/ margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och klyfta 4 äpplen och lägg dem i en
smord ugnsfast form .
BLANDA 2 dl ströbröd, 1 dl havregryn,
1 msk kanel och 1 dl strösocker.
STRÖ den torra blandningen över äpplena.
HYVLA över 75 g smör/ margarin .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 30 minuter i 200 grader.
SERVERA med en klick vaniljglass .
LYCKA TILL !
doftar ljuvligt !
PUDDING PÅ FARMORS VIS, 6-8 PORT.
HEJSAN !
Detta är en pudding med mycket smak och lite socker.
Extra vacker blir den om den görs i mönstrad form ,
-typ sockerkaka .mmm...strålande vacker! - om Du
spritsar små blommor runt puddingens kant .
HÄR ÄR RECEPTET :
9 blad GELANTIN
3 ägg
3 msk strösocker
5 msk kakaopulver
1 1/2 dl vispgrädde
5 dl mjölk 3%
2 msk maizena majsstärkelse
GARNERING :
1 1/2 dl vispgrädde
50 g mörk choklad2-3 msk flagad mandel, rostad
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG GELANTINET i rikligt med kallt vatten.
Dela äggen.
Lägg gulorna i tjockbottnad kastrull och vitorna
i en torr, ren skål.
BLANDA gulorna med socker, kakao, grädde,
mjölk och majsstärkelse .
Låt det hela koka upp . Vispa hela tiden .
Sänk värmen, fortsätt att vispa och låt sjuda tills
blandningen tjocknar, 4-5 minuter.
KRAMA ur GELANTINBLADEN och rör ner
dem, ett i taget, i den heta krämen .
Låt kastrullen stå i kallt vatten tills krämen kallnar.
Rör om ett par gånger under tiden.
VISPA äggvitorna till hårt skum .
Vänd ner dem i krämen .
Skölj en form som rymmer 1 1/2 liter, med kallt vatten.
Häll ur vattnet och häll i chokladkrämen .
Täck med plastfolie och låt stå kallt minst 4 timmar,
gärna över natten .
LOSSA puddingen från formens kanter med en vass
kniv. Doppa formen snabbt i varmt vatten och stjälp
upp puddingen på ett serveringsfat .
VISPA grädden och spritsa den runt puddingen.
Hyvla eller hacka chokladen .
Strö den och mandeln över puddingen .
LYCKA TILL !
SOFFPOTATISGRYTA MED SÖTPOTATIS....OCH, 4 PERS.
HEJSAN !
.... röda linser och curry.
mmm...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g sötpotatis
200 g morot
1 paprika
2 dl röda linser
1 msk olivolja
2 msk röd curry-pasta
1 burk kokosmjölk
5 dl grönsaksbuljong
1 msk fisksås
1 lime
TILL SERVERING :
150 g sockerärter
1/2 granatäpple
SÅ HÄR GÖR DU :
BÖJA med att peppra alla ingredienser.
Skala och hacka lök och vitlök fint.
Skala sötpotatisen och skär dem den i 1 cm
stora tärningar . Skala och slanta morötterna.
Skölj och strimla paprikan. Skölj linserna.
Strimla sockerärterna och pilla kärnorna ur
granatäpplet .
FRÄS lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka
och glansiga, låt dem inte ta färg . I med curry-
pastan och låt fräsa lite till .
Lägg i sötpotatis, morot, kokosmjölk, grönsaks-
buljong och fisksås . Koka upp och häll i linserna .
Låt småkoka i 10 minuter, lägg i paprikan och små-
koka några minuter till. Pressa i limen .
HÄLL upp grytan i skålar.
Toppa med strimlade sockerärter och granatäppelkärnor.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
onsdag 27 februari 2019
FLYGANDE JAKOB , 6 PORT.
HEJSAN !
Så här blev min Flygande Jakob .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 grillade kycklingar (färdig-grillade)
1 paket bacon
2 bananer
SÅS :
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mellanmjölk
1 dl chilisås
50 g jordnötter
UGN : 225 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
TA bort skinnet och bena ur kycklingen .
Kycklingköttet kan kryddas med grillkrydda.
Lägg köttet i en ugns-fast form .
KLIPP bacon i små bitar och knaper- stek.
Låt det rinna av på hushållspapper.
Strö baconet över kycklingköttet .
SKALA och dela bananerna och lägg ovanpå
köttet.
VISPA samman ingredienserna till såsen och
häll över formen .
HACKA jordnötterna grovt och strö ovanpå.
GRATINERA i ugn ca 20 minuter .
LITE smalare variant av Flygande Jakob,
blev det här , men ack så god .
LYCKA TILL !
MEGS HEMLAGADE GLASS... 4 PERS.
HEJSAN !
... är barnbarnens favorit !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 vaniljstång
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl florsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SKILJ äggvitor och äggulor och vispa äggulor
och florsocker krämigt .
Lägg vaniljstången i lite vatten och låt den sjuda
i ungefär 10 min eller tills den blivit mjuk och böjlig.
TAG upp den och sprätta upp den med vass kniv och
ta försiktigt ut de svarta kornen och lägg dem i smeten.
Vispa grädden riktigt hårt, nästan till smör.
Vispa sedan äggvitorna hårt och vänd ner dem .
SÄTT in i frys ca 4-5 timmar .
SERVERA med färska bär (frysta, tinade i rumstemp)
och mandelflarn .
mmm...himla gott måste jag säga !
LYCKA TILL !
tisdag 26 februari 2019
BLÅBÄRSDRÖM.. 4 PORT.
HEJSAN !
Jag låter namnet tala för sig själv !
HÄR ÄR RECEPTET och SÅ HÄR GÖR DU :
FÖRDELA 100 g frysta blåbär i 4 glas.
Fördela 1 msk honung över bären .
Låt stå i 10 minuter .
SKEDA över 1 burk (250 g)kesella vanilj.
Smula 4 Digestivekex och strö över kesellan.
GARNERA med 4 kvistar mynta och eventuellt
ytterligare blåbär .
LYCKA TILL !
KASSLER FLORENTINA, 4 PORT.
HEJSAN !
Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g kassler
1 paket bladspenat
2 msk smör/margarin
OSTSÅS :
2 msk smör/margarin
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl riven lagrad ost
salt, peppar, riven muskot
GARNERING:
tomater , selleriskivor
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kasslern i tunna skivor .
Fräs den tinade spenaten i smör.
Salta och peppra .
Fräs smör och mjöl till såsen .
Späd med mjölk och koka på svag värme ca 3 min.
TILLSÄTT osten och smaka av med salt, peppar
och riven muskot .
Lägg upp den heta spenaten på ett varmt fat .
Placera kasslerskivorna ovanpå spenaten och
skeda såsen över.
Garnera med tomat och selleri .
SERVERA med nykokt potatis .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)