fredag 8 mars 2019
GAMMALDAGS SIKTEBRÖD, 2 LIMPOR.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk stött kummin
ca 6 dl vetemjöl
2 msk flytande margarin
2 1/2 tsk salt
10 dl rågsikt
UGN 225 + 200 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
Lös jästen i 1 dl vatten i en bunke .
Tillsätt kummin och 2 dl mjöl.
Arbeta samman . Låt jäsa 30 min.
Blanda resten av vattnet med margarin
och salt, häll det i bunken. Arbeta samman.
Rör ner rågsikt och resten av mjölet, knåda
till en smidig deg . Låt jäsa ca 1 timma.
Stjälp upp och knåda degen.
Forma 2 limpor. Lägg dem på plåt och låt
jäsa 20 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader
i 15 minuter.
Sänk till 200 grader och grädda ytterligare
ca 45 minuter.
Pensla bröden med kallt vatten och låt svalna.
LYCKA TILL !
KRISPIGA MANDELSKORPOR, 40 ST.
HEJSAN !
Himla goda !
De här skorporna är nästintill sockerfria -
den lilla sockermängden behövs för att
konsistensen ska bli den rätta !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g sötmandel
100 g smör/margarin
4 msk strösocker + 3 msk sötningsmedel
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU :
Skålla, skala och hacka mandeln .
Rör matfettet mjukt med socker och
sötningsmedel. Tillsätt äggen, ett i taget
och sedan mjölet blandat med bakpulver.
Klicka ut smeten till 3 längder på bakplåts-
papper på plåt. Grädda dem mitt i ugnen
tills de har fin färg, ca 12 min.
Låt längderna svalna något och skär dem
sedan sneda, i ca 2 cm breda, bitar.
Sänk ugnsvärmen till 100 grader och torka
skorporna 20 - 30 min.
Öppna gärna ugnsluckan på glänt mot slutet .
LYCKA TILL !
VARJE - DAG - DESSERT, 4 PORT. TIPS !
HEJSAN !
Det här är gott ! Du kan gladeligen äta det varje dag .
SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda 4 dl grekisk eller turkisk yoghurt
med 1 msk vaniljsocker .
Fördela i 4 glas, bred ut en klick äppelmos
i varje och strö över 1/2 dl hackade skalade
pistaschnötter och dofta över lite kanel .
TACK !
SALVIAROSTADE SVARTRÖTTER, 4 PORT.
HEJSAN !
När Du bryner svartrötterna med smör/margarin
i en stekpanna, utvecklas en fantastisk smak .
Tillsammans med salvia blir smaken helt underbar !
HÄR ÄR RECEPTET:
6 svartrötter
2 msk citronsaft
2 msk smör/margarin
2 kvistar hackad färsk salvia
salt, peppar, socker.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA svartrötterna noga och lägg dem genast
i kallt vatten med citron, så att de inte mörknar.
KOKA dem i saltat vatten .
De ska vara lagom mjuka . Ta upp och spola dem
i kallt vatten så att kokningen avstannar.
SMÄLT smör/margarin och låt det bli nötbrunt i en
stekpanna. Bryn svartrötterna runt om .
Strö över hackad salvia när svartrötterna fått lite färg.
Salta, peppra och sockra lätt .
Hoppas att Ni gillar dem !
LYCKA TILL !
onsdag 6 mars 2019
MORMORS BJUDFIKA...55 ST.
HEJSAN !
jättegoda mmm... !
MJUKSEGA . Med en fyllning av maräng blir
JITTERBUGGARNA härligt mjuksega .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl, BERTE QVARN
4 msk socker
250 g smör/margarin
2 äggulor
MARÄNG:
2 äggvitor
1 dl socker
50 g hackad, mörk choklad
Vispa ihop äggvitorna
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop mjöl, socker och smör/margarin
till en smulig massa.
Tillsätt äggulor och arbeta ihop till en deg .
LÅT vila i kyl i 30 minuter .
Kavla ut till en avlång platta .
Vispa äggvitorna till skum.
Tillsätt sockret under vispning och vispa till en maräng.
BRED över degen och strö på hackad choklad .
Rulla försiktigt ihop från långsidan .
Lägg rullen på skärbräda och ställ i frysen i 30 minuter.
SKÄR i 4 mm tjocka skivor och lägg på bakpappersklädd
plåt . GRÄDDA i ugn 175 grader, 15 minuter.
LYCKA TILL !
måndag 4 mars 2019
FRUKOST-SCONES MED BLÅBÄR , 12 ST.
HEJSAN !
Smaka på de här godingarna !
En lyx i vårvinter-tider att servera BLÅBÄREN med
mjuk-rörd färskost .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl blåbär
1 msk strösocker
4 1/2 - 5 dl vetemjöl- BERTE QVARN
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
50 g kallt smör/margarin
2 dl filmjölk eller mjölk
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER.
Blanda blåbär och socker i en skål .
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en
annan skål .
TILLSÄTT smöret i kuber och finfördela
det i mjöl-blandningen till en grynig massa.
Tillsätt fil eller mjölk och arbeta snabbt
ihop degen . Låt den vila kallt 5-10 minuter.
KLICKA ut degen till 12 bullar på en plåt
med bakplåtspapper .
Gör en fördjupning i mitten med en mjölad
sked och fyll hålet med blåbären .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 10 minuter .
mmm...LYCKA TILL !
SMÄLT RABARBER - DESSERT.
HEJSAN !
Jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 - 8 späda rabarber-stjälkar
4 - 6 msk rårörsocker
4 dl vaniljyoghurt
5 dl jordgubbar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR rabarbern i centimeter tjocka skivor
och lägg dem tillsammans med socker i en
kastrull. Låt rabarbern puttra på svag värme
tills den mjuknar 8-10 minuter. Låt svalna .
SKIVA jordgubbarna och varva dem med
rabarber och vaniljyoghurt .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)