onsdag 13 mars 2019

ÄPPLEKAKA ,




                       HEJSAN !

Ett mellanting  mellan  kaka  och  paj  är  denna  äpplekaka.
Har  man  inte  lingonsylt  hemma  kan  man  ta  frysta
björnbär. Den är lika god med vilket som helst .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
3 dl havregryn.

en kakform ca 22 cm i diameter
med löstagbar botten

FYLLNING :
4 röda äpplen
50 g smör
1 dl socker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt eller
1 1/2 dl frysta tinade björnbär

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Skiva ner smöret i en bunke tillsammans med sockret .
Rör det poröst med en elvisp.
Blanda ner vetemjöl och havregryn.
TRYCK  med fingrarna ut degen i kakformen .
Gör en jämn botten och ca 3 cm höga kanter .
FÖRGRÄDDA  kakan i 15 min på första falsen
nerifrån i ugnen.
SKALA och kärna ur äpplena.
Dela dem mitt itu och skär sedan  tunna klyftor.
SMÄLT smör i en vid kastrull. Lägg i äpple-
klyftorna, hälften av sockret samt kanelen .
Låt det småkoka  15 minuter under försiktig
omrörning. Låt äpplebitarna svalna något .
BRED ett tunt lager lingonsylt på kakans botten.
Lägg äppelklyftorna i ett jämt lager.
Strö över resten av sockret och grädda kakan
mitt i ugnen 25 minuter. Låt kakan svalna i sin form.

LYCKA TILL !






PAJ med RÖDA VINBÄR, 4 PERS.




                 HEJSAN !

Vinbärspaj med glass , låter väl inte dumt !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
150 g smör/margarin
1 tsk vaniljsocker
5 dl rensade vinbär
1 - 2 dl socker
2 msk potatismjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  mjölet, smöret och vaniljsockret till en
smulig deg och lägg i OSMORD  pajform.
Blanda sockret och potatismjölet i en bunke .
Varva bären och sockerblandningen över pajdegen.
Avsluta med  sockerblandningen.
Grädda pajen i ugnen, 200 grader i 30- 35 minuter.
SERVERA pajen ljummen eller kall med glass
eller lättvispad grädde .

LYCKA TILL !

tisdag 12 mars 2019

BJÖRNES MARMELAD .




                           HEJSAN !

Smaka på den här, ...mmm...himla god !
i denna marmelad samsas björnbär och apelsin
vilket ger en fin smakbrytning .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 L björnbär
1 apelsin
5 dl syltsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
Rör samman björnbär, rivet skal från en tvättad
apelsin, apelsinsaft och grovt hackat fruktkött
med syltsocker .
Låt alltsammans koka i 3 minuter.
Ställ åt sidan och låt svalna.
Häll sedan upp på väl rengjorda burkar .

LYCKA TILL !

HAVREKAKOR, med INGEFÄRA ...ca 20 ST.



                      HEJSAN !

Prov-kaka !  -  de är jättegoda, så det fick bli en hel sats.
HÄR ÄR RECEPTET :
Blanda;
100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1/2 msk sötningsmedel
1 tsk malen ingefära
SÅ HÄR GÖR DU :
Forma bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Tryck till med en gaffel .
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 8 minuter .

LYCKA TILL !
SÅ HÄR GÖR DU :


måndag 11 mars 2019

KÖTTFÄRSSÅS MED LINSER OCH KIDNEYBÖNOR, 4 PORT.



             HEJSAN !

Jättegott !  Prova detta, mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 gul lök
1 morot
1 bit vitkål
400 g blandfärs
1 tsk flytande margarin/smör
1 burk krossade tomater
1/2 dl röda linser
1 dl kidneybönor
3 dl vatten
basilika
kokt pasta för 4 port.

SÅ HÄR GÖR DU :
Hacka lök, strimla eller riv morot  och vitkål
på det grövsta på rivjärnet.
Fräs lök, vitkål, morot och färs i margarin/smör.
Tillsätt tomater, linser och vatten .
Låt det småkoka ca 15 minuter, häll i kidneybönorna
när det återstår 7-8 min av kokningen.
Smaka av med salt , peppar och torkad basilika.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

söndag 10 mars 2019

FJÄRILSLAX - PERFEKT BJUDMAT,,, 4 PORT .




                            HEJSAN !

Det här gillas  kan jag lova,- dessutom ser det vackert ut !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor  LAXFILE',  ca 2 - 3 cm breda
salt
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 fiskbuljongtärning
ca 50 g physalis
ca 8  cocktailtomater
1 kiwi
1 msk vit balsamvinäger
1 msk olivolja
2 dl CREME Fraiche
GARNERING :
Färsk timjan

SÅ HÄR GÖR DU :
Gör ett djupt snitt mitt i laxskivorna så att Du kan
vika ut dem som fjärilsvingar.  Salta lätt .
Smula ner buljongtärningen i en traktörpanna eller
stekpanna med lock.  Häll över vinet.
Lägg laxfjärilarna  i traktörpannan/stekpannan.
Dela physalisen och cocktailtomaterna i klyftor.
Lägg dem i en skål .  Skala och tärna kiwin .
Tillsätt  balsamvinäger och olivolja. Rör om försiktigt.
Fördela frukten ovanpå laxen. Koka upp den och låt
den sjuda under lock ca 8 - 10 min eller tills laxen
precis är genomkokt.
Ta upp laxen och håll den varm.
GARNERA med färsk timjan .
Vispa ner CREME Fraiche i skyn . Låt såsen koka upp
och koka någon minut.  Smaka av .
Bjud den vackra laxen tillsammans med såsen och kokt
pressad potatis eller kokt gott ris .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

fredag 8 mars 2019

GAMMALDAGS SIKTEBRÖD, 2 LIMPOR.



                    HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk stött kummin
ca 6 dl vetemjöl
2 msk flytande margarin
2 1/2 tsk salt
10 dl rågsikt
UGN 225 + 200 grader.

SÅ HÄR GÖR DU :
Lös jästen i 1 dl vatten i en bunke .
Tillsätt kummin och 2 dl mjöl.
Arbeta samman .  Låt jäsa 30 min.
Blanda resten av vattnet med margarin
och salt, häll det i bunken. Arbeta samman.
Rör ner rågsikt och resten av mjölet, knåda
till en smidig deg .  Låt jäsa ca 1 timma.
Stjälp upp och knåda degen.
Forma 2 limpor. Lägg dem på plåt och låt
jäsa 20 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader
i 15 minuter.
Sänk till 200 grader och grädda ytterligare
ca 45 minuter.
Pensla bröden med kallt vatten och låt svalna.
LYCKA TILL !