fredag 22 mars 2019

MANGOKYCKLING & GRÖNSAKSRIS , 4 PORT.





                      HEJSAN !

Himla gott !
Smaka på det här, - det blev vi bjudna på
hos goda vänner !

HÄR ÄR RECEPTET :
KYCKLINGFILE' 500 g
flytande smör/margarin 4 tsk
CREME fraiche 4 dl
mango chutney , slät 4 msk
currypulver 1-3 tsk
vitlök hackad, 1 msk
grönsaksfond 1 msk
paprika olika färger , hackad 2 dl
fullkornsris 2 dl
gul lök , hackad 1 dl

SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN  kycklingen i 2 tsk smör/margarin  på  båda  sidor .
Smaksätt med salt och peppar.
Lägg dem i en liten ugnssäker form.
Blanda  CREME fraiche, chutney, curry och vitlök och
bred det över kycklingen.
Tillaga kycklingen i mitten av ugnen i 175 grader  ca 25 min,
tills kycklingen känns klar .
Hetta upp 2 tsk smör/margarin i en tjockbottnad kastrull .
Lägg i de hackade grönsakerna och fräs det tillsammans
med curry och ris ett par minuter under noggrann omrörning.
Tillsätt  4 dl vatten samt grönsaksfonden .
Koka upp och rör om .
Sjud  sedan under lock tills riset är färdigt .
SERVERA  kycklingen tillsammans med grönsaksriset
och tomatskivor, gurkstavar och gröna blad .

SMAKLIG MÅLTID !

onsdag 20 mars 2019

POTATISKAKA MED TOMAT- OCH FETAOSTSALLAD , 2 PORT.



                             HEJSAN !

Det här är mmm...ljuvligt gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 potatisar
1 morot
1 liten gul lök
2 krm oregano
1 msk flytande margarin
2 tomater
ruccolasallad
2 msk smulad fetaost, 16 %
1 tsk olja
salt och svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
RIV potatis, morot och lök på den grövre delen av rivjärnet.
Blanda samman med oregano, salt och peppar.
Forma till 2 "runda kakor " lägg i en panna och stek i
margarinet på ganska svag värme, ca 5 minuter.
Vänd och stek på andra sidan, ungefär lika länge.
SKÄR tomaten i tunna klyftor, blanda med ruccolasalladen
och fetaost.  Droppa över oljan , krydda med salt och
svartpeppar.
RÖR om och lägg salladen ovanpå potatiskakan.

SMAKLIG MÅLTID !

tisdag 19 mars 2019

SALLAD PÅ SÖTPOTATIS, 4 PORT.



                     HEJSAN !

Denna har vi ätit, istället för den vanliga potatissalladen.
Mjäll och jättegod med sötpotatis .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g oskalad tvättad sötpotatis
1 purjolök
2 dl tärnad fetaost
1 dl valnötter
salt och peppar
ROSSOSALLAD och rucolablad
Bassallad:
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
4 msk olja
1 tsk senap
2 tsk paprikapulver
salt och peppar. = blanda ihop allt och rör om .

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA sötpotatisen i underkant så den inte mosar sig,
Pröva med en sticka efter 6 - 8 minuter, beroende på
storlek på potatisen.  Låt svalna.
Skala och skär i grova bitar.  Salta och peppra .
BOTTNA ett fat med salladsblad, blanda försiktigt
samman sötpotatis, lök och fetaost .
VÄND ner några matskedar Basdressing, som Du
blandat ihop.

SALLADEN kan Du ha till vilken maträtt Du väljer !
Eller för sig som den är !
LYCKA TILL !

söndag 17 mars 2019

KAVRING MED SOLROSFRÖN, 2 ST.



                     HEJSAN !

Hembakad Kavring är inte fy skam !
Den är riktigt god .

HÄR ÄR RECEPTET :
8 dl filmjölk
1/2 dl mörk sirap
2 msk brödkryddor
1 msk bikarbonat
1 msk salt
1 1/2 dl solrosfrön
12 dl rågsikt

SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla 2 bakformar
a' 1, 5 liter.  Blanda alla ingredienser i en bunke och
fördela smeten i bakformarna .
Strö lite rågsikt över och grädda brödet i  nedersta delen
av ugnen i ca 1 timme.

LYCKA TILL !

DAGENS MIDDAG ; LAX MED SPENATTÄCKE , 4 PORT.



                  HEJSAN !

mmm...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET:
600 g LAXFILE'
1 msk olivolja
2 dl fryst spenat (150 g)
2 dl grädde
salt och vitpeppar
1 dl riven parmesanost
6 tomater
25 g pinjenötter

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Häll lite olivolja i en ugnsfast form. Lägg i laxen.
Koka ihop spenat och grädde i en kastrull .
Smaka av med salt och peppar.
HÄLL spenatsåsen över laxen och strö på parmesanost.
Dela tomaterna i halvor och placera runt laxen .
Strö på salt och peppar på tomaterna.
SÄTT in i ugnen i ca 20 minuter eller tills laxen är
genomstekt .
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö över fisken.

LYCKA TILL !

FARMORS FÄRSKA FRUKTER MED INGEFÄRSKRÄM, 4 PORT.




                         HEJSAN !

Å,  det här måste Ni smaka !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl hallon
40 gröna druvor
1 apelsin
1 melon liten gul,
2 passionsfrukter

SÅS :
2 äggulor
2 msk potatismjöl eller majsstärkelse
4 dl mjölk
3 msk spad av syltad ingefära
1 msk finhackad syltad ingefära

SÅ HÄR GÖR DU :
KÄRNA ur och skär druvorna i halvor, apelsin och melon i bitar.
Blanda samman med hallon.
Gröp ur passionsfrukterna och blanda fruktköttet med frukten.
BLANDA  gulor, majsstärkelse och mjölk i en kastrull.
Låt såsen puttra under omrörning, tills lagom tjock konsistens.
SPÄD eventuellt med mer mjölk.

SMAKSÄTT med ingefära när såsen svalnat.

LYCKA TILL !

SAFTIGT LINGONBRÖD, 2 ST.



                        HEJSAN !

Lättbakat och jättegott,  prova Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 dl flytande smör/margarin
4 dl lättmjölk
2 dl lingonsylt
1 paket jäst (50 g)
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
12 - 13 dl bondbrödsmjöl  eller
mörkt lantbrödsmjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en bunke.  Värm mjölken till 37 grader
och tillsätt smör/margarin. Rör ut jästen i degspadet .
Rör tills jästen löst sig.
TILLSÄTT lingonsylt, salt, solrosfrön och det mesta av mjölet .
Arbeta degen smidig.  Låt jäsa 30 minuter under duk.
Ta upp degen på mjölat bakbord . Knåda den smidig.
DELA degen i 2 delar och forma till avlånga eller runda bröd.
Skär några snitt i bröden med vass kniv .
Lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa 40 minuter.
SÄTT ugnen på 200 grader.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk .

LYCKA TILL !