lördag 23 mars 2019
KIWITÅRTA , TILL FLERA.
HEJSAN !
En fröjd för både öga och gom är Barbros tårta
med härlig mandelbotten med vispgrädde,
krönt av kiwi , som sprudlar av vitaminer !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 äggvitor
100 g mandel
2 dl socker
FYLLNING :
3 dl vispgrädde
3 stycken kiwifrukter
frysta hallon eller jordgubbar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Mal mandeln - men inte i mixer, då blir smeten lös .
Vispa äggvitorna hårt. Blanda socker och mandel
och rör försiktigt ner det i de styva äggvitorna .
BRED ut i en cirkel, ca 22 - 25 cm i diameter på
bakplåtspapper .
GRÄDDA ca 20 min. Låt tårtbottnen kallna .
Vispa grädden. Skala och skiva kiwifrukterna.
BRED ut grädden över tårtbottnen och täck med
kiwiskivor .
Dekorera med hallon eller jordgubbar emellan
kiwifrukterna.
LYCKA TILL !
SÄNGFÖSARE, 1 PORT.
HEJSAN !
Maxa energiintaget med en god och näringsrik
kvällsdrink innan läggdags !
HÄR ÄR RECEPTET :
0,5 dl standardmjölk
0,5 dl mild yoghurt(gärna med smak)
1 msk vispgrädde
1 msk rapsolja
0,5 dl frysta bär
eventuellt, 2 tsk socker eller till lagom sötma
SÅ HÄR GÖR DU:
HÄLL mjölk, yoghurt, vispgrädde, rapsolja och eventuellt
socker i mixerbägaren och mixa .
TILLSÄTT frusna bär och mixa 1 minut eller tills alla bären
är helt finfördelade.
SOV GOTT !
FYLLD KÖTTFÄRSRULLE , 4 PERS.
HEJSAN !
Det finns mycket att välja på från grönsaker till frukt,
som passar fint ihop med köttfärs .
Bacon, lök, äpple och persilja, föreslår jag i det här receptet .
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g nötfärs + 100 g fläskfärs
2 kalla kokta potatisar
1 ägg
2 dl vatten
salt, vitpeppar
TILL FYLLNING :
100 g bacon
1 liten gul lök
1 äpple
1 knippa persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA potatisen och blanda den med köttfärsen,
ägg, vatten och kryddor efter smak .
BRED ut färsen på vattensköljd skärbräda.
FINHACKA bacon, lök, äpple och persilja
och bred ut fyllningen på köttfärsen .
RULLA ihop som en rulltårta och lägg färsrullen
på smort eldfast fat eller i långpanna .
GRÄDDA färsen ca 45 minuter utan att späda eller ösa.
SMAKLIG MÅLTID !
och
LYCKA TILL !
fredag 22 mars 2019
MANGOKYCKLING & GRÖNSAKSRIS , 4 PORT.
HEJSAN !
Himla gott !
Smaka på det här, - det blev vi bjudna på
hos goda vänner !
HÄR ÄR RECEPTET :
KYCKLINGFILE' 500 g
flytande smör/margarin 4 tsk
CREME fraiche 4 dl
mango chutney , slät 4 msk
currypulver 1-3 tsk
vitlök hackad, 1 msk
grönsaksfond 1 msk
paprika olika färger , hackad 2 dl
fullkornsris 2 dl
gul lök , hackad 1 dl
SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN kycklingen i 2 tsk smör/margarin på båda sidor .
Smaksätt med salt och peppar.
Lägg dem i en liten ugnssäker form.
Blanda CREME fraiche, chutney, curry och vitlök och
bred det över kycklingen.
Tillaga kycklingen i mitten av ugnen i 175 grader ca 25 min,
tills kycklingen känns klar .
Hetta upp 2 tsk smör/margarin i en tjockbottnad kastrull .
Lägg i de hackade grönsakerna och fräs det tillsammans
med curry och ris ett par minuter under noggrann omrörning.
Tillsätt 4 dl vatten samt grönsaksfonden .
Koka upp och rör om .
Sjud sedan under lock tills riset är färdigt .
SERVERA kycklingen tillsammans med grönsaksriset
och tomatskivor, gurkstavar och gröna blad .
SMAKLIG MÅLTID !
onsdag 20 mars 2019
POTATISKAKA MED TOMAT- OCH FETAOSTSALLAD , 2 PORT.
HEJSAN !
Det här är mmm...ljuvligt gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 potatisar
1 morot
1 liten gul lök
2 krm oregano
1 msk flytande margarin
2 tomater
ruccolasallad
2 msk smulad fetaost, 16 %
1 tsk olja
salt och svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
RIV potatis, morot och lök på den grövre delen av rivjärnet.
Blanda samman med oregano, salt och peppar.
Forma till 2 "runda kakor " lägg i en panna och stek i
margarinet på ganska svag värme, ca 5 minuter.
Vänd och stek på andra sidan, ungefär lika länge.
SKÄR tomaten i tunna klyftor, blanda med ruccolasalladen
och fetaost. Droppa över oljan , krydda med salt och
svartpeppar.
RÖR om och lägg salladen ovanpå potatiskakan.
SMAKLIG MÅLTID !
tisdag 19 mars 2019
SALLAD PÅ SÖTPOTATIS, 4 PORT.
HEJSAN !
Denna har vi ätit, istället för den vanliga potatissalladen.
Mjäll och jättegod med sötpotatis .
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g oskalad tvättad sötpotatis
1 purjolök
2 dl tärnad fetaost
1 dl valnötter
salt och peppar
ROSSOSALLAD och rucolablad
Bassallad:
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
4 msk olja
1 tsk senap
2 tsk paprikapulver
salt och peppar. = blanda ihop allt och rör om .
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA sötpotatisen i underkant så den inte mosar sig,
Pröva med en sticka efter 6 - 8 minuter, beroende på
storlek på potatisen. Låt svalna.
Skala och skär i grova bitar. Salta och peppra .
BOTTNA ett fat med salladsblad, blanda försiktigt
samman sötpotatis, lök och fetaost .
VÄND ner några matskedar Basdressing, som Du
blandat ihop.
SALLADEN kan Du ha till vilken maträtt Du väljer !
Eller för sig som den är !
LYCKA TILL !
söndag 17 mars 2019
KAVRING MED SOLROSFRÖN, 2 ST.
HEJSAN !
Hembakad Kavring är inte fy skam !
Den är riktigt god .
HÄR ÄR RECEPTET :
8 dl filmjölk
1/2 dl mörk sirap
2 msk brödkryddor
1 msk bikarbonat
1 msk salt
1 1/2 dl solrosfrön
12 dl rågsikt
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla 2 bakformar
a' 1, 5 liter. Blanda alla ingredienser i en bunke och
fördela smeten i bakformarna .
Strö lite rågsikt över och grädda brödet i nedersta delen
av ugnen i ca 1 timme.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)