lördag 30 mars 2019
SÖTSUR PASTAGRATÄNG, 4 PORT.
HEJSAN !
Sötsur ?! hur låter det !
Men jag kan bara säga, - jag gillar den, -och familjen också.
Använd gärna lagrad ost så att gratängen får
extra, god smak . Jag använde Västerbotten ost,
Så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
280 g pasta t ex gnocchi
1 gul lök
2 morötter
2 paprikor, gärna i olika färger
2 äpplen
1 msk smör /margarin
2 1/2 dl vatten
2 msk vetemjöl
50 g naturell färskost
1 msk honung
1 msk vinäger
1 tsk salt
några droppar tabasco
2 dl riven ost
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan i en gryta i rikligt med lättsaltat vatten
enligt förpackningens anvisning .
Låt pastan rinna av och lägg den i en smord ugnssäker
form.
SKALA och skiva löken . Skala och strimla morötterna.
Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Skala kärna ur och
skiva äpplena. Fräs grönsaker och frukt i matfettet i en
traktörpanna . Blanda vatten och mjöl och häll i pannan.
Låt koka upp under omrörning.
RÖR i färskosten och smaksätt med honung, vinäger, salt
och tabasco.
Häll grönsaksröran över pastan i formen. Strö över osten.
GRATINERA mitt i ugnen i 250 grader ca 10 minuter.
SERVERA gratängen med stavar av gurka.
LYCKA TILL !
POTATIS OCH PURJOLÖKSSOPPA , 1 - 2 PERS.
HEJSAN !
Vad ska jag ha till middag idag ?
Kan man ju undra ibland - räddningen för mig
är denna soppa- så himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 medelstora potatisar
1/2 purjolök
3 dl grönsaksbuljong
1/2 dl grädde
KRYDDOR :
Salt, svartpeppar, örtkryddor
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR potatis och purjolök i skivor .
LÄGG alltsammans i en kastrull och häll över buljongen.
Låt koka under lock i ca 15 minuter .
VISPA sönder potatis och purjolök, tillsätt grädden och
smaka av med kryddor.
STRÖ lite kryddkrasse eller persilja över soppan och servera .
TA gärna en hård ost- smörgås till !
LYCKA TILL !
SMUL- PAJ , 8 PORT.
HEJSAN !
mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 dl strösocker
1 dl sirap
250 g smör /margarin
FÖRSLAG TILL FYLLNING :
4 äpplen, skurna i klyftor
2 nektariner, skurna i klyftor
4 dl hallon
1/2 dl strösocker
1 tsk kanel
1 msk potatismjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER
LÄGG alla torra ingredienser i en bunke .
Ringla i sirap och lägg i smöret skuret i skivor och
blanda samman med en gaffel till en grynig massa.
LÄGG frukt och bär i botten av en pajform, blanda
socker, kanel och potatismjöl och sockra över.
Fördela smulmassan över frukten .
GRÄDDA pajen i ugnen ca 15 - 20 minuter.
NÅGRA PAJ-TIPS !
Beräkna ca 1 1/2 - 2 liter fyllning, den mindre mängden
för bär och frukt i småbitar .
Äpplen eller annan "torr" frukt : Söta frukten med strö-
socker och krydda med kanel.
LYCKA TILL !
torsdag 28 mars 2019
QUORNBIFFAR MED OSTSMAK , 4 PORT.
HEJSAN !
Hittar Du inte färskost med tacosmak,
kan den ersättas med naturell färskost
och smeten smaksätts med chilipulver
och spiskummin, ca 1/2 tsk av varje .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 påse (300 g)djupfryst QUORN-färs
1 ägg
100 g färskost med tacosmak
3 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 krm kajennpeppar
1-2 msk smör/margarin till stekning .
SÅ HÄR GÖR DU :
TINA QUORNFÄRSEN. Blanda färsen med ägg ,
ost och potatismjöl.
Tillsätt salt och peppar. Forma färsen till små biffar.
HETTA upp matfettet i en stekpanna.
När det är ljusgult och slutat skumma läggs biffarna
i och får steka på medelstark värme ca 3 min/per sida.
SERVERA QUORN-biffarna med klyftpotatis ,
tomatsalsa och en blandad sallad.
GOTT !
LYCKA TILL !
AVOKAOAIOLI MED KRÄFTSTJÄRTAR , 4 MACKOR.
HEJSAN !
Å, vad gott det här var !
Trots att min goda vän sa att hon inte hade något hemma !
Men vi blandade av det som kom fram på bordet .
Så blev det så här, -med många skratt !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 avokado
1 dl aioli
250 g skalade kräftstjärtar
eller räkor, väl avrunna
1 röd paprika
1 msk skuren gräslök
salt och peppar
några salladsblad
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA avokadorna och gröp ur innehållet .
Blanda med aiolin i en skål.
VÄND ner kräftstjärtarna.
Tärna paprikan fint och vänd ned med
gräslöken i avokadoröran.
FÖRDELA röran i fyra nygräddade bröd.
Bottna eller toppa med ett par salladsblad.
LYCKA TILL !
TONFISKSMÖRGÅS FÖR MÅNGA, 8 BITAR.
HEJSAN !
mmm...det här är godare än godast !
HÄR ÄR RECEPTET :
7 runda polarkakor, runda ca 18 cm i diameter.
2 burkar tonfisk i vatten
1 dl lättmajonnäs
1 dl kesella gourmet
1 dl bostongurka
1 msk kapris
1 morot
4 blekselleristjälkar (2 till garnering)
salt och svartpeppar från kvarn.
SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT tonfisken rinna av i durkslag .
Blanda majonnäs och kesella med bostongurka och kapris.
Skala och tärna moroten fint, tärna 2 blekselleristjälkar fint
och vänd ner i majonnäsen.
RÖR ned tonfisken och smaka av med salt och peppar.
LÄGG hälften av tonfisken åt sidan till att toppa med.
Varva polarkakor och tonfiskblandning .
TÄCK sidorna och toppen med resterande tonfisk .
HYVLA blekselleristjälkarna tunt med en potatisskalare
och lägg i kallt vatten att krispa till sig .
TOPPA med den hyvlade bleksellerin .
LYCKA TILL !
KESO - FETAOST-RÖRA, 4 mackor.
HEJSAN !
Keso- fetaoströran är god till mackor ,
men passar även utmärkt till grillat .
mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk naturell keso
150 g fetaost
100 g sockerärter
2 tomater
svartpeppar från kvarn
SÅ HÄR GÖR DU :
SLÅ av lite vätska från keson, smula ned fetaosten i keson .
Strimla sockerärtorna och lägg i kallt vatten .
SKIVA tomaterna. Bottna mackorna med keso- fetaoströran,
toppa med strimlade sockerärtor och tomater,
vrid svartpeppar över tomaterna .
DET är även gott att blanda i oliver, paprika eller rostade
grönsaker .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)