söndag 31 mars 2019

NÖT - OCH MOCKARULLE, CA 15 BITAR.



                      HEJSAN !

En nötig rulle helt i vuxen smak !
Dra Dig inte för att göra rulltårta-
det är lättare än Du tror, bara  Du
fått in vanan.
mmm...å, vad god den är !

HÄR ÄR RECEPTET :
NÖTKAKA
1 dl hasselnötter
1 msk potatismjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
1 dl strösocker
MOCKAFYLLNING
2 1/2  dl mellangrädde (27%)
4 msk  MUSCOVADOSOCKER
2 tsk frystorkat kaffepulver

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 250 grader.
Mal nötterna och blanda med mjöl och
bakpulver.
Vispa ägg och socker pösigt.
Vänd ner nöt- och mjöl - blandningen
i äggsmeten.
BRED ut smeten på bakplåtspapper i
en ugnslångpanna, ca 30x40 cm.
Grädda mitt i ugnen 3-4 minuter .
STJÄLP upp kakan på sockrat bakplåts-
papper .
Dra bort pappret på ovansidan försiktigt
och låt kakan kallna .
Om pappret sitter fast kan Du pensla med
kallt vatten utanpå så lossnar det lättare.
TA 2 tsk av grädden och blanda med
MUSCOVADOSOKRET och kaffet, så att
det löser sig.
Vispa resten av grädden hårt och vänd ner
socker- och kaffeblandningen .
BRED fyllningen på den kalla kakan och
rulla den från kortsidan.
Kakan håller sig i 2 dagar i kylskåp .

ALL LYCKA TILL !


lördag 30 mars 2019

SÖTSUR PASTAGRATÄNG, 4 PORT.



                      HEJSAN !

Sötsur ?! hur låter det !
Men jag kan bara säga, - jag gillar den, -och familjen också.
Använd gärna lagrad ost så att gratängen får
extra, god smak .  Jag använde Västerbotten ost,
Så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
280 g pasta t ex gnocchi
1 gul lök
2 morötter
2 paprikor, gärna i olika färger
2 äpplen
1 msk smör /margarin
2 1/2 dl vatten
2 msk vetemjöl
50 g naturell färskost
1 msk honung
1 msk vinäger
1 tsk salt
några droppar tabasco
2 dl riven ost

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan i en gryta i rikligt med lättsaltat vatten
enligt förpackningens anvisning .
Låt pastan rinna av och lägg den i en smord ugnssäker
form.
SKALA och skiva löken .  Skala och strimla morötterna.
Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Skala kärna ur och
skiva äpplena. Fräs grönsaker och frukt i matfettet i en
traktörpanna .  Blanda vatten och mjöl och häll i pannan.
Låt  koka upp under omrörning.
RÖR i färskosten och smaksätt med honung, vinäger, salt
och tabasco.
Häll grönsaksröran över pastan i formen.  Strö över osten.
GRATINERA mitt i ugnen i 250 grader ca 10 minuter.

SERVERA gratängen med stavar av gurka.

LYCKA TILL !

POTATIS OCH PURJOLÖKSSOPPA , 1 - 2 PERS.




                       HEJSAN !

Vad ska jag ha till middag  idag ?
Kan man ju undra ibland - räddningen för mig
är denna soppa- så himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 medelstora potatisar
1/2 purjolök
3 dl grönsaksbuljong
1/2 dl grädde
KRYDDOR :
Salt, svartpeppar, örtkryddor

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR potatis och purjolök i skivor .
LÄGG alltsammans i en kastrull och häll över buljongen.
Låt koka under lock i ca 15 minuter .
VISPA sönder potatis och purjolök, tillsätt grädden och
smaka av med kryddor.
STRÖ lite kryddkrasse eller persilja  över soppan och servera .
TA gärna en hård ost- smörgås till !
LYCKA TILL !



SMUL- PAJ , 8 PORT.




                 HEJSAN !

mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 dl strösocker
1 dl sirap
250 g smör /margarin

FÖRSLAG TILL FYLLNING :
4 äpplen,  skurna i klyftor
2 nektariner, skurna i klyftor
4 dl hallon
1/2 dl strösocker
1 tsk kanel
1 msk potatismjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER
LÄGG alla torra ingredienser i en bunke .
Ringla i sirap och lägg i smöret skuret i skivor och
blanda samman med en gaffel  till en grynig massa.
LÄGG frukt och bär i botten av en pajform, blanda
socker, kanel och potatismjöl och sockra över.
Fördela  smulmassan över frukten .
GRÄDDA  pajen i ugnen ca 15 - 20 minuter.

NÅGRA  PAJ-TIPS !
Beräkna ca 1 1/2 - 2 liter fyllning, den mindre mängden
för bär och frukt i småbitar .
Äpplen eller annan  "torr" frukt : Söta frukten med strö-
socker och krydda med kanel.

LYCKA TILL !


torsdag 28 mars 2019

QUORNBIFFAR MED OSTSMAK , 4 PORT.




                        HEJSAN !

Hittar Du inte färskost med tacosmak,
kan den ersättas med naturell färskost
och smeten smaksätts med chilipulver
och spiskummin, ca 1/2 tsk av varje .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 påse (300 g)djupfryst QUORN-färs
1 ägg
100 g färskost med tacosmak
3 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 krm kajennpeppar
1-2 msk smör/margarin till stekning .

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA QUORNFÄRSEN.  Blanda färsen med ägg ,
ost och potatismjöl.
Tillsätt salt och peppar.  Forma färsen till små biffar.
HETTA upp matfettet i en stekpanna.
När det är ljusgult och slutat skumma läggs biffarna
i och får steka på medelstark värme ca 3 min/per sida.
SERVERA QUORN-biffarna med klyftpotatis ,
tomatsalsa och en blandad sallad.

GOTT !
LYCKA TILL !

AVOKAOAIOLI MED KRÄFTSTJÄRTAR , 4 MACKOR.




                                 HEJSAN !

Å, vad gott det här var !
Trots att min goda vän sa att hon inte hade något hemma !
Men vi blandade av det som kom fram på bordet .
Så blev det så här, -med många skratt !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 avokado
1 dl aioli
250 g skalade kräftstjärtar
eller räkor, väl avrunna
1 röd paprika
1 msk skuren gräslök
salt och peppar
några salladsblad

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA avokadorna och gröp ur innehållet .
Blanda med aiolin i en skål.
VÄND ner kräftstjärtarna.
Tärna paprikan fint och vänd ned med
gräslöken i avokadoröran.
FÖRDELA röran i fyra nygräddade bröd.
Bottna eller toppa med ett par salladsblad.

LYCKA TILL !

TONFISKSMÖRGÅS FÖR MÅNGA, 8 BITAR.



                      HEJSAN !

mmm...det här är godare än godast !

HÄR ÄR RECEPTET :
7 runda polarkakor, runda ca 18 cm i diameter.
2 burkar tonfisk i vatten
1 dl lättmajonnäs
1 dl kesella gourmet
1 dl bostongurka
1 msk kapris
1 morot
4 blekselleristjälkar (2 till garnering)
salt och svartpeppar från kvarn.

SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT tonfisken rinna av i  durkslag .
Blanda majonnäs och kesella med bostongurka och  kapris.
Skala och tärna moroten fint, tärna 2 blekselleristjälkar fint
och vänd ner i majonnäsen.
RÖR ned tonfisken och smaka av med salt och peppar.
LÄGG  hälften av tonfisken åt sidan till att toppa med.
Varva polarkakor och tonfiskblandning .
TÄCK sidorna och toppen med resterande tonfisk .
HYVLA blekselleristjälkarna tunt med en potatisskalare
och lägg i kallt vatten att krispa till sig .
TOPPA med den hyvlade bleksellerin .

LYCKA TILL !