onsdag 3 april 2019

HEMBAKTA KUVERTBRÖD CA 30 ST.



                  HEJSAN !

Att baka egna kuvertbröd kan löna sig
vid större tillställningar .
Garneringen,  kan Du välja mellan
vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön, mjöl.
Så himla bra att göra i god tid före och
frysa dem.
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
25 g smör / margarin
1/2 liter vatten, 37 grader
1 ägg
2 tsk salt
ca 1,6 liter vitt lantbrödsmjöl
PENSLING & GARNERING:
Uppvispat ägg, vallmofrön, sesamfrön,
solrosfrön och mjöl.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en deg-skål på 3-4 liter .
Lägg i bitar av matfettet, häll över vattnet
och rör ut jästen i vätskan .
TILLSÄTT ägg, salt och 1 1/2 liter av mjölet
(spara 1 dl till utbakningen).
Arbeta degen kraftigt, låt den sedan jäsa
till dubbel storlek ca 30 minuter.
KNÅDA degen smidig, dela den i 30 delar ,
som formas till runda eller ovala bullar .
LÄGG dem på bakpappersklädd plåt,
klipp eller skåra dem och låt dem jäsa ca 30 min.
PENSLA med uppvispat ägg, strö över mjöl och
någon av frösorterna.
GRÄDDA bullarna i 225 grader mitt i ugnen
ca 10 minuter .Låt dem kallna på galler under
bakduk !


MIN CITRONKAKA MED MÖRDEG.




                        HEJSAN !

Citronkakan är jättegod både som efterrätt
med vispad grädde
eller vaniljsås och som kaffekaka.

HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG :
100 g smör/margarin
1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl - BERTE QVARN
2 äggulor                                  
FYLLNING :
2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
2 msk socker
2 äggulor
1/2 dl hackad, skållad mandel
rivet skal av 1 citron
2 äggvitor

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  matfett, socker och mjöl till en deg,
som får vila kallt en stund.
KLÄD en pajform, ca 25 cm i diameter, gärna
med löstagbar botten, med degen.
Koka upp mjölken.  Vispa ner mjölet och låt koka
på svag värme  4 minuter.
TA kastrullen från plattan och blanda ner socker,
äggulor, mandel och citronskal .
VISPA äggvitorna till hårt skum  och vänd försiktigt
ner dem i fyllningen .
Häll massan i pajskalet och grädda på nedersta falsen
i 175 grader ca 30 minuter.
Låt kakan svalna . Sikta florsocker över.

LYCKA TILL !


MINA MÖRKA MUSTIGA - LÄTTBAKADE RÅGLIMPOR, 2 ST.



                          HEJSAN !

Å.. det här var längesen jag bakade ,
men nu är jag igång igen !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl vatten
3/4 dl mörk sirap (brödsirap)
1 tsk salt
1 msk okryddad soja
1/2 - 1 tsk krossad kummin
5 dl grovt rågmjöl
ca 8 dl rågsikt
UGN : 175 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM vatten och sirap till ca 37 grader.
Rör ut den smulade jästen i degspadet.
Tillsätt salt, soja och kummin.
ARBETA in det mesta av mjölet och arbeta
degen väl.  Låt den jäsa i bunken i 30 min .
TA upp degen  på mjölat och knåda den.
Dela i 2 delar som formas till avlånga limpor
och läggs på bakpappersklädd plåt
eller i smorda avlånga formar ca 1 1/2 liter.
Jäs limporna ca 30 minuter.
GRÄDDA limporna nederst i ugnen i ca 60 min.
Låt de kallna på galler insvepta i bakdukar.
Limporna går bra att frysa .
Himla goda ,  med smör och ost !
LYCKA TILL !

MIKROKLADDKAKA , 8 BITAR




                        HEJSAN !
Enklaste kladdkakan !
Den här har jag tidigare lagt in,
men den är så god att det är dags
att bjuda den igen .

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g matfett
2 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl - BERTE QVARN
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet.  Vispa ägg och socker vitt
och pösigt. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker.
VÄND ner matfettet i smeten och sikta ner mjöl-
blandningen .  Blanda till en smet och häll den i
en smord form, 23 cm i diameter.
KÖR i mikron på full effekt(750 W) i ca 5 min,
lite olika beroende på ugnens effekt.
GARNERA med frukt eller bär och servera med
vispad grädde.
Tid: 10 minuter.

LYCKA TILL !

tisdag 2 april 2019

ROTFRUKTSPLÄTTAR MED FLÄSK OCH KANELLINGON, 4 PORT




                                    HEJSAN !

Har Du hemlagat potatismos från en
tidigare middag i veckan går det mycket
bra använda i receptet.

HÄR ÄR RECEPTET :
4 portioner potatismos
2 morötter
1 palsternacka
1 liten gul lök
2 ägg
2 dl mjölk
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1-2 tsk smör/margarin till stekning

TILL SERVERING :
400 g skivat stekfläsk
1 dl lingonsylt
1 tsk mild kanel .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och riv morötter, palsternacka och lök på rivjärn
eller matberedarens riv-skiva .  Krama ur vätskan ur
rotfrukterna och blanda dem med moset  tillsammans med
ägg, mjölk och mjöl .  Smaka av med salt och peppar .
HETTA upp matfettet i en stekpanna.  När det är ljusgult
och slutat skumma klickas smeten i och  plättarna  får steka
3 minuter per sida.  Ta upp och håll plättarna varma på ett
fat i ugnen så länge .
STEK fläsket knaprigt i stekpannan utan extra matfett .
Smaksätt lingonsylten med kanel .
SERVERA  rotfruktsplättarna med fläsk, kanellingon och
knäckebröd .

mmm...himla goa !
LYCKA TILL !




FALUKORV MED GREKISK PYTT , 4 PORT.




                          HEJSAN !

När jag gick en matlagningskurs en gång i tiden,
fick vi laga maten och sedan äta upp den .
Det var den här jättegoda Grekiska pytten .
Smaka Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
8 potatisar
1 gul lök
1 msk olivolja
1 litet blomkålshuvud
2 röda paprikor
1/2 tsk salt
100 g fetaost
12 - 15 svarta oliver med kärnor
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2-3 msk hackad oregano
400 g falukorv
2 dl Grekisk yoghurt

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär potatis och lök i små
tärningar .  Lägg dem i en bakpappersklädd
långpanna och ringla över oljan.
Stek mitt i ugnen i 250 grader ca 10 minuter.
SKÖLJ och bryt blomkålen i små buketter .
Skölj kärna ur och fin-tärna paprikan.  Blanda
ner blomkål och paprika i långpannan och stek
ytterligare 10 minuter .
SKÄR osten i små kuber och blanda i pytten
tillsammans med oliverna. Strö över oreganon.
SKÄR korven i tunna skivor och stek dem utan
extra matfett i en stekpanna ca 2 min/sida .
SERVERA falukorven med den grekiska pytten till
och Grekisk yoghurt.

Grekiska pytten är också god att servera till
grillat kött, fågel eller fisk.
LYCKA TILL !


måndag 1 april 2019

SPENAT OCH LINSSOPPA MED 1 SKIVA BRIEOST, 4 PORT.




                         HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
Spenat är det godaste som anrättas. ...mmm !
1 stor gul lök - margarin eller smör att steka i
2 dl gröna linser, koka 30 min
1,2 liter vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
400 g tinad spenat
1 dl CREME Fraiche
salt, peppar
200 g Brieost
Linserna ger soppan en god fyllighet.

SÅ HÄR GÖR DU :
Hacka och fräs löken i smör/margarin
i en gryta.
Tillsätt linser, vatten och buljongtärning.
Låt soppan koka i 20 minuter .
Rör ner spenat och CREME Fraiche när
det återstår 5 minuter på soppan .
Smaka av med salt och peppar .
SERVERA med Brieosten skuren i tunna skivor.

SMAKLIG MÅLTID !