måndag 8 april 2019

KORV MED UGNSSTEKTA ROTFRUKTER och SENAPSKRÄM. 4 PORT.



                    HEJSAN !

Vi kom mitt i middagen , och fick smaka på
det här !- Underbart gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 chorizo  eller annan köttrik tjock korv
1 msk smör/margarin
5 morötter
5 palsternackor
2 gul lökar
2 msk olja
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
40 g rucolasallad
400 g kokta svarta bönor
SENAPSKRÄM :
2 dl CREME fraiche
eller yoghurt
3 msk senap
1 krm salt

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA rotfrukterna och skär dem i långa bitar.
Skala och klyfta löken.
Lägg rotfrukter och lök på bakpappersklädd
långpanna, droppa över olja, strö över salt å peppar.
Stek i ugnen i 225 grader ca 30 minuter eller tills
rotfrukterna är klara .
SKÖLJ rucolan och bönorna.
Blanda dem med de ugnsbakade rotfrukterna när
de är klara.
SKÄR små snitt i korven, stek eller grilla den.
BLANDA senapskrämen .
SERVERA korven med rotfrukterna och senapskrämen.

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

torsdag 4 april 2019

SPENATSMOOTHIE , 1 GLAS.



                    HEJSAN !

Len och grön SMOOTHIE som både smakar
och gör extra gott.

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 mogen avokado
20 g färsk baby-spenat
1 dl frysta mangotärningar
1 1/2 Arla WELLNESS mjölkdryck

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA kärna ur och skär avokadon i bitar.
Mixa alla ingredienser till en SMOOTHIE.

NJUT !
LYCKA TILL !

BLÅBÄRSSMOOTHIE MED SALLAD, 1 GLAS.



                                HEJSAN !

Låt det här njutbara bli Din bästa stund på dagen.
Frisk och stärkande C- vitaminbomb.

HÄR ÄR RECEPTET :
4  salladsblad
1/2 skalad banan
1 dl frysta blåbär
1 dl apelsin-juice
1 dl yoghurt

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA sallad och banan i bitar .
Mixa alla ingredienser till en SMOOTHIE.

NJUT !
LYCKA TILL !

BLÅBÄRSKAKA MED CITRONMARÄNG, 10- 12 BITAR.



              HEJSAN !

En smarrig kaka med blåbär och frasig citronmaräng
tackar väl ingen nej till .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör / margarin
2 dl strösocker
2 äggulor
2 ägg
2 1/2 dl siktat DINKEL mjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl halvtinade blåbär
1 citron, pressad saft
MARÄNG :
2 äggvitor
1 dl strösocker
rivet skal av 1 citron
3 dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Rör fettet med socker poröst.
Rör i äggulor och ägg ett i taget.
Blanda mjöl, bakpulver och blåbär.
Rör ner det och citronsaft i smeten
BRED ut smeten i en smord form
med löstagbar kant.
Vispa vitorna till hårt skum.
Vispa i sockret. Rör ner citronskalet
försiktigt.
BRED ut marängen över smeten .
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Låt kakan kallna.  Sikta över florsocker
och garnera med färska blåbär.
SERVERA med vispad grädde.

LYCKA TILL !

JITTERBUGGARE, 50 ST.



                    HEJSAN !

Hur de fått det här dansanta  namnet  kan man undra, - men goda är de.
Läckert knastriga, fyllda med en  marängsmet.
mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG :
300 g (41/2 - 5 dl) vetemjöl
1/2 dl socker
200 g smör/margarin
FYLLNING:
2 äggvitor
2 dl socker

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG ingredienserna till mördegen på
bakbordet .
Arbeta snabbt ihop till en deg, som får
vila kallt en stund.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd
försiktigt ner sockret.
Dela mördegen i 2 delar.
Kavla ut varje del till ca 16x 30 cm storlek.
Bred på fyllningen och rulla ihop dem som
2 rulltårtor.
Lägg rullarna på en skärbräda och ställ dem
kallt en stund.
Skär rullarna i skivor och lägg dem på
smorda plåtar .
GRÄDDA mitt i ugnen i 175 grader ca 12 min.

LYCKA TILL !


MJÖLNARKAKOR, 70 ST.




                        HEJSAN !

Mjölnarkakor, är också från farmors recept,
att baka kakor med lite grövre mjöl  ger  fin
och annorlunda smak
Här är det rågsikt,  himla goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2 dl rågsikt
1 1/2 dl nötkärnor
1 dl socker
200 g smör/margarin

SÅ HÄR GÖR DU :
MAL  nötkärnorna.
Blanda de torra ingredienserna på bakbordet.
Arbeta in matfettet.
Forma degen till 2 rullar med ca 4 cm i diameter.
Låt dem stå kallt någon timme.
SKÄR degrullarna i skivor, ca 5 cm tjocka och
grädda dem på smorda plåtar i 175 grader
10 - 12 minuter.

LYCKA TILL !

ÖNSKEKAKOR - HAVREKAKOR MED RUSSIN, 50 ST.



                 
                          HEJSAN !

Önskekakor, kallade farmor kakorna när jag var liten tös,
för att de gick så fort och lätt att baka .
Och de är jättegoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl  havregryn
125 g smör/margarin
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl russin
1/2 dl vatten
2 dl vetemjöl
1/2-1 tsk bakpulver

SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp havregryn i en skål
Smält  fettet och häll det över grynen
Blanda ner övriga ingredienser
Klicka ut smeten på smorda plåtar
Grädda i 200 grader ca 8 minuter

LYCKA TILL !