onsdag 24 april 2019
KRABBLÅDA 12-14 PERS.
HEJSAN !
Josefins mammas, recept på krabblåda ,,,,mmm så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
14 dl ris
5 konservburkar salladskrabba
4 paket mellangrädde
1 - 1 1/2 tsk curry
mjölk
salt och peppar
riven ost
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset och häll upp det i en stor långpanna.
Blanda ner krabba ( låt spadet följa med ),
svamp (häll bort spadet) curry och grädde.
SPÄD med mjölk tills blandningen är ordentligt blöt.
Smaka av med salt och peppar och täck sedan med riven ost
i den mängd hälsan tillåter .
GRATINERA mitt i ugnen på ungefär 225 grader tills
osten fått vacker färg .
LYCKA TILL !
måndag 22 april 2019
PASTASALLAD MED KRÄFTSTJÄRTAR , 4 PERS.
HEJSAN !
Helt plötsligt kommer det besök ! Oj, vad ska jag bjuda på ?
Jo, men jag har ju några burkar på lut i skafferiet med Kräftstjärtar
dom tar vi . Lunchen räddad !
Det blev så här...
Typisk vår- och sommarsallad -och så himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g fullkornspasta, gärna skruvar
2 stjälkar selleri i tärningar
1 grön och 1 röd paprika i tärningar
1 msk smör
2 finskurna salladslökar
2 burkar kräftstjärtar.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan nästan mjuk i rikligt med
lättsaltat vatten.
Spola i kallt vatten och låt rinna av ordentligt.
FRÄS selleri och paprika mjukt utan att
bryna i smöret .
Tillsätt löken och fräs lite lätt .
Låt svalna till rumstemperatur.
BLANDA pasta, grönsaker och kräftstjärtar
väl i en stor skål.
SERVERA med pestomajonnäs och lite jordnötter.
PESTOMAJONNÄS :
2 hela ägg
4 dl kallpressad olivolja
1 msk senap
1 msk vinäger
salt å peppar
lite fruktsocker
2 msk pesto (finns på burk)
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA 2 hela ägg och 4 dl olivolja med resten
av ingredienserna i en hög skål och mixa till en slät
majonnäs. Gör Du majonnäsen för hand så använd
bara äggulorna och 2 dl olja.
TIPS !
Tycker Du att majonnäsen är för stark i smaken
kan Du blanda ner 1/2 burk kesella.
LYCKA TILL !
snabba ryck !
söndag 21 april 2019
VIT CHOKLADBAKELSE , 8 ST.
HEJSAN !
mmm... så himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :.
100 g digestivekex
50 g smör / margarin
3 dl vispgrädde
100 g vit choklad
TILL GARNERING :
Kakao och 8 marsipankycklingar
SÅ HÄR GÖR DU :
KROSSA kexen till smulor.
Smält smöret och blanda ner kexsmulorna.
Fördela i 8 muffinsformar
(ta dubbla formar så blir det stadigare). Tryck ihop smul
blandningen så det blir en botten i varje form.
HETTA upp 1/2 dl grädde i en kastrull .
Bryt sönder chokladen, ta kastrullen från värmen och
rör ner chokladen i grädden.
RÖR tills det har smält. Låt svalna helt.
Vispa under tiden resten av grädden och vänd sedan ner
i den smälta chokladen.
FYLL muffinsformarna med choklad-grädde och ställ
dem kallt till servering, gärna i frysen i minst 30 min.
SIKTA över lite kakao och sätt en kyckling på varje
bakelse vid serveringen .
LYCKA TILL !
tisdag 16 april 2019
MAKARONIGRATÄNG , 6 PERS.
HEJSAN !
Den här gratängen kommer från Hälsohemmet på Bohus- Björkö.
Smaka den Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
7 1/2 dl fullkornsmakaroner
2 purjolökar, skivade
250 g champinjoner, skivade
2 msk olja - oliv
3 dl gräddfil
1 msk paprikapulver
1 dl riven ost
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA makaronerna enligt anvisningen på paketet.
Låt dem rinna av i en sil .
Stek i olja de skivade purjolökarna och svampen .
Rör ner gräddfil och smaka av med paprikapulver .
LÄGG hälften av makaronerna i en ugnssäker
smord form.
Häll över grönsaksröran, resten av makaronerna
och till sist den rivna osten .
GRATINERA rätten mitt i ugnen i 250 grader
ca 10 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.
Smaklig Måltid och LYCKA TILL !
söndag 14 april 2019
BANANA SPLIT MED CHOKLADSÅS... 4 port .
HEJSAN !
mmm....Så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 bananer
2 dl vispgrädde
1/2 liter gräddglass vanilj
4 rån
CHOKLADSÅS :
1 dl kakao
1 dl vatten
1 dl socker
SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA med chokladsåsen:
Blanda kakao, vatten och socker .
Låt koka någon minut, under omrörning.
Skala och dela bananerna på längden.
Vispa grädden.
Lägg några glasskulor i fyra portionsskålar.
Lägg på bananerna.
Spritsa eller klicka på grädden .
Ringla över chokladsåsen.
Sätt ett rån i varje portion .
Nu blir jag riktigt sugen !
LYCKA TILL !
KOKT LAMM MED LÖK, PAPRIKA OCH VITKÅL.2-3 PERS.
HEJSAN !
Detta har jag inte ätit för mycket av !
Men , varsågoda i alla fall !
HÄR ÄR RECEPTET :
3/4 kg lammkött med ben
3 gula lökar i skivor
2 gröna paprikor i skivor
600 g strimlad vitkål
1 msk margarin
salt
10 vitpepparkorn
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG lammköttet i en gryta och häll på
så mycket vatten att det täcker.
Salta med 2 tsk salt/liter och lägg i
pepparkornen .
KOKA köttet tills det släpper från benen
ca 60 minuter.
TA upp köttet och skär det i bitar. Fräs
upp löken helt lätt i fettet och blanda med
paprikan och vitkålen.
HÄLL på några dl lammbuljong och låt
koka i knappt 10 minuter .
Lägg i köttbitarna , servera med potatis .
LYCKA TILL !
JORDNÖTS-KEX.
HEJSAN !
Jag vill gärna ha något till kaffet på eftermiddagen,
då fick jag detta recept av en god vän !
mmm....jättegoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
1/2 dl socker
1/2 dl jordnötssmör
2 tsk citronsaft
2 dl mjöl
2 dl vetekli
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA äggulor, jordnötssmör och socker pösigt.
Tillsätt mjöl, kli och citronsaft.
Vispa äggvitor till hårt skum och vänd försiktigt
ned i smeten.
Klicka ut degen på en bakpappersklädd plåt .
PLATTA till degklickarna med en sked doppad
i vatten . Kexen bakas i 200 grader värme
i ca 15 minuter eller tills de har fått fin färg .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)