fredag 26 april 2019

LÅNGPANNEPAJ MED FÄRS OCH FETAOST. 12 PERS.sjung om Stu..




                    HEJSAN !

En matig paj som räcker till många och smakar bäst varm.
Både färsröran och pajskalet kan förberedas i god tid.
Servera gärna sallad och vitlökskryddad yoghurt till .
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
6 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
250 g smör / margarin
3 msk vatten.
FYLLNING :
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
800 g bland- eller nötfärs
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 förpackningar krossade tomater  (a' 500 g)
1/2 dl TOMATPURE'
2 köttbuljongtärningar
1 msk oregano
200 g fetaost
1 burk KALAMATAOLIVER
utan kärnor (290 g)
250 g körsbärstomater
4 dl riven ost
GARNERING :Färsk oregano.

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop de båda mjöl- sorterna och smör/margarin
gärna i en matberedare .
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg .
Tryck eller kavla ut den i en långpanna, ca 30 x 40 cm .
Låt pannan stå i kylen ca 30 minuter.
FYLLNING :
SKALA och hacka lök och vitlök.
Fräs löken i olja ca 5 minuter i en stor stekpanna .
Tillsätt färsen och låt steka med tills den blivit smulig
och fått fin färg .  Krydda med salt och peppar .
Tillsätt tomat-kross och PURE och smula i buljong-
tärningarna .
Låt puttra under lock ca 15 minuter. Krydda med oregano.
SKÄR fetaosten i kuber och låt oliverna rinna av.
Halvera tomaterna .
SÄTT ugnen på 225 grader.
Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
Häll färs-röran i pajskalet och stick ner fetaost, oliver
och tomater.
GRÄDDA mitt i ugnen 15- 20 minuter tills pajen fått
fin färg. Garnera med oregano.

LYCKA TILL !


HASSELNÖTS- HJÄRTA...



                    HEJSAN !

Baka  de  godaste  Herrgårdskakorna !
På de  gamla godsen och gårdarna runt
om i landet finns en underbar receptskatt
med läckert bröd, kakor och härligt goda tårtor.

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl hasselnötskärnor - hasselnötter
5 bittermandlar
1 1/2 dl vetemjöl - BERTE QVARN
1 1/2 tsk bakpulver
100 g smör / margarin
1 1/2 dl kaffegrädde
2 stora ägg
2 dl strösocker
GARNERING :
florsockerglasyr
skållade strimlade sötmandlar
röda, gula och gröna cocktailbär
russin
SÅ HÄR GÖR DU :
MAL nötter och oskållad bittermandel.
Blanda sedan med mjöl och bakpulver
till en lätt och luftig blandning.
SMÄLT smöret och blanda med kall
grädde.  Rör ägg och socker pösigt.
Tillsätt under hård vispning nöt - och
mjöl- blandningen växelvis med den ljumma
grädden .  Häll smeten i en EXTRA välsmord
form helst med botten täckt av tillklippt
välsmort bakplåtspapper för att Du ska vara
säker på att få ut en hel fin kaka.
GRÄDDA ca 55 min i 175 graders ugn.
Prova med sticka.
TA ut kakan och låt den svalna en kort stund
innan den stjälps upp med varsamhet.
Låt den svalna under sin form.
STRIMLA garneringens mandel rätt grovt.
Dela de gröna bären i mindre bitar och de
gula i halvor .  Ringla ut en tjock florsocker-
glasyr innanför kakans ytterkant och tryck fast
russin, mandel och cocktailbär i ett vackert
mönster i glasyren.
LÅT gärna kakan vila 1 dygn innan den skärs upp.

LYCKA TILL !

torsdag 25 april 2019

FÄRS I PANENG CURRY, 4 PORT.



                      HEJSAN !

Den  här  rätten  kommer  från  THAILAND,
många  är  Ni  säkert,  som  känner  igen  den,
men  för  mig  är  den  ny- nu  ska  jag  smaka !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4 port  ris
1/2  påse  salladslök (125 g)
150 g HARICOTS VERTS
ca 500 g  nötfärs
1  msk  olja
1  påse  PANGENG  curry
salt  och  peppar
1  isbergssalladshuvud

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  riset  enligt  anvisning  på  förpackningen.
SKIVA  salladslöken.  Ansa  och  dela  bönorna.
BRYN  färsen  i  oljan  i  en  stekpanna.
Tillsätt  salladslök  och  bönor  och  fräs  lite  till.
 Blanda  ner  en  påse  PANENG  curry  och  låt
det  koka  några  minuter .
SMAKA  av   med  salt  och  peppar.
SKÄR  salladen   och  servera  till  färsen  och  riset.

SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !



onsdag 24 april 2019

KRABBLÅDA 12-14 PERS.




                         HEJSAN !

Josefins mammas,  recept på  krabblåda ,,,,mmm så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
14 dl ris
5  konservburkar salladskrabba
4 paket mellangrädde
1 - 1 1/2 tsk curry
mjölk
salt och peppar
riven ost

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset och häll upp det i en stor långpanna.
Blanda ner krabba ( låt spadet följa  med ),
svamp (häll bort spadet) curry och grädde.
SPÄD med mjölk tills blandningen är ordentligt blöt.
Smaka av med salt och peppar och täck sedan med riven ost
i den mängd hälsan tillåter .
GRATINERA  mitt i ugnen på ungefär 225 grader tills
osten fått vacker färg .

LYCKA TILL !

måndag 22 april 2019

PASTASALLAD MED KRÄFTSTJÄRTAR , 4 PERS.



                     HEJSAN !
Helt plötsligt kommer det besök ! Oj, vad ska jag bjuda på ?
Jo, men jag har ju några burkar på lut i skafferiet med Kräftstjärtar
dom tar vi .  Lunchen räddad !
Det blev så här...
Typisk vår- och sommarsallad -och så himla god !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g fullkornspasta, gärna skruvar
2 stjälkar selleri i tärningar
1 grön och 1 röd paprika i tärningar
1 msk smör
2 finskurna salladslökar
2 burkar kräftstjärtar.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan nästan mjuk i rikligt med
lättsaltat vatten.
Spola i kallt vatten och låt rinna av ordentligt.
FRÄS selleri och paprika mjukt utan att
bryna i smöret .
Tillsätt löken och fräs lite lätt .
Låt svalna till rumstemperatur.
BLANDA pasta, grönsaker och kräftstjärtar
väl i en stor skål.
SERVERA med pestomajonnäs och lite jordnötter.

PESTOMAJONNÄS :
2 hela ägg
4 dl kallpressad olivolja
1 msk senap
1 msk vinäger
salt å peppar
lite fruktsocker
2 msk pesto (finns på burk)
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA 2 hela ägg och 4 dl olivolja med resten
av ingredienserna i en hög skål och mixa till en slät
majonnäs.  Gör Du majonnäsen för hand så använd
bara äggulorna och 2 dl olja.
TIPS !
Tycker Du att majonnäsen är för stark i smaken
kan Du blanda ner 1/2 burk kesella.

LYCKA TILL !
snabba ryck !

söndag 21 april 2019

VIT CHOKLADBAKELSE , 8 ST.





                          HEJSAN !

mmm... så himla goda !

HÄR ÄR RECEPTET :.

100 g digestivekex
50 g smör / margarin
3 dl vispgrädde
100 g vit choklad
TILL GARNERING :
Kakao och 8 marsipankycklingar

SÅ HÄR GÖR DU :
KROSSA kexen till smulor.
Smält smöret och blanda ner kexsmulorna.
Fördela i 8 muffinsformar
(ta dubbla formar så blir det stadigare). Tryck ihop smul
blandningen så det blir en botten i varje form.
HETTA upp 1/2 dl grädde i en kastrull .
Bryt sönder chokladen, ta kastrullen från värmen och
rör ner chokladen i grädden.
RÖR tills det har smält.  Låt svalna helt.
Vispa under tiden resten av grädden och vänd sedan ner
i den smälta chokladen.
FYLL muffinsformarna med choklad-grädde och ställ
dem kallt till servering, gärna i frysen i minst 30 min.
SIKTA över lite kakao och sätt en kyckling på varje
bakelse vid serveringen .

LYCKA TILL !


tisdag 16 april 2019

MAKARONIGRATÄNG , 6 PERS.




                         HEJSAN !

Den här gratängen kommer från Hälsohemmet på Bohus- Björkö.
Smaka den Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
7 1/2  dl  fullkornsmakaroner
2 purjolökar, skivade
250 g champinjoner, skivade
2 msk olja - oliv
3 dl gräddfil
1 msk paprikapulver
1 dl riven ost

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA makaronerna enligt anvisningen på paketet.
Låt dem rinna av i en sil .
Stek i olja de skivade purjolökarna och svampen .
Rör ner gräddfil och smaka av med paprikapulver .
LÄGG hälften av makaronerna i en ugnssäker
smord form.
Häll över grönsaksröran, resten av makaronerna
och till sist den rivna osten .
GRATINERA  rätten mitt i ugnen i 250 grader
ca 10 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.

Smaklig Måltid och LYCKA TILL !