lördag 27 april 2019

SILLTÅRTA FÖR NATTVICKNINGEN, 6 PERS.




                              HEJSAN !

Den här längden är god kan Ni tro ?
Passar  bra  fram  på  nattkröken .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 skivor längdskuret grovt bröd, ca 30 cm
FYLLNING :
2 burkar ansjovis a' 100 g
1 stor gul lök
1 dl lättmajonnäs
1 1/2 dl CREME fraiche
eventuellt lite ansjovisspad
GARNERING:
1 dl lättmajonnäs
2 hårdkokta ägg
2 dl klippt gräslök

SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA ANSJOVISFILE'ERNA och  finhacka  löken.
Blanda detta med majonnäs och CREME fraiche.
Smaksätt eventuellt med lite ansjovisspad.
FÖRDELA hälften av fyllningen  på en lång brödskiva.
Täck med en ny lång brödskiva och bred ut resterande
mängd  fyllning .  Lägg på sista brödskivan  och bred ett
tunt lager majonnäs ovanpå och på kanterna .
SKILJ  äggulorna från äggvitorna och hacka det var för sig.
GARNERA  tårtan  med ägghacket  och gräslök och gärna
gräslök runt om tårtan .

SMAKLIG SPIS  och LYCKA TILL !

KASSLERFAT MED POTATISSALLAD , 6 - 8 PERS.




                         HEJSAN !

mmm... gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
700 g kassler
1 burk små hela morötter
1 burk mandarinklyftor
1 paket djupfrysta små ärtor,  250 g
1 hg färska champinjoner
1 dm  gurka
salladsblad
POTATISSALLAD :
800 g  kall kokt potatis
1 stor gul lök
1 ättiksgurka
1 dl lättmajonnäs
1 dl gräddfil
salt, svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA  kasslern  tunt  och garnera  med  grönsakerna  runt om.
SKIVA den  kalla  kokta  potatisen  och  lägg  den  på
ett  fat  eller i en  skål. Finhacka löken och ättiksgurkan.
BLANDA majonnäs,  gräddfil och  grädde  med  lök
och gurka .  Smaka  av  med  salt  och  peppar  och  häll
såsen  över  potatisen .
GARNERA  med  hackad  bladpersilja  och  hackade rädisor.

SMAKLIG MÅLTID  och  LTCKA TILL !


BÄRFYLLD PAJ ,...hallon,blåbär,vinbär....




                        HEJSAN !

...björnbär  passar  utmärkt  att  lägga  i  pajskalet.
Bären  har  jag  glaserat  med  lite  vinbärs- GELE'.
Det  blir  extra  gott .
Pajdegen behöver inte vila utan plattas ut  direkt i formen.

HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG:
3 dl vetemjöl
3 msk socker
1/2 tsk bakpulver
125 g smör/margarin
1 litet ägg
FYLLNING:
ca 3/4 liter  färska bär t ex hallon, blåbär,
björnbär, vinbär (det är gott att blanda )
GELE' :
ca 1 1/2 dl GELE'
vinbär eller äpple + 1 msk vatten.
MÖRDEG :
BLANDA mjöl, socker och bakpulver.
Tillsätt smält smör och ägg och arbeta ihop
till en smidig deg.
PLATTA eller kavla ut degen direkt i en pajform,
diameter ca 25 cm .
Grädda strax under mitten av ugnen i 175 grader
tills pajen är färdiggräddad , ca 20 minuter.
FYLLNING :
LÄGG tätt med färska bär i den kalla pajen.
SMÄLT GELEET tillsammans med vattnet på svag
värme och pensla bären med GELE'ET.
SERVERA pajen med vaniljglass, vaniljsås eller
lättvispad grädde.

LYCKA TILL !




KRÄMIG RÄKPANNA, 4 PERS.



             HEJSAN !

Återigen gammaldags mat !
Grönsaker i en krämig välkryddad sås
ger rätten både god smak och vacker färg.

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g färska champinjoner
1 purjolök
1 msk smör/margarin
1-2 röda paprikor
1/2 dl chilisås
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
eventuellt tabasco
ca 3/4 kg räkor med skal
(ca 300 g skalade)

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och skiva champinjonerna.
Skölj och finstrimla purjolöken.
FRÄS champinjoner och purjolök i
smöret i en låg vid gryta på svag värme.
Rör i blandningen under tiden.
SKÖLJ  kärna ur och strimla paprikan .
Låt den fräsa med i grytan några minuter.
TILLSÄTT chilisås och grädde, salt och kryddor.
Låt  alltsammans  koka  på  svag  värme  utan  lock
tills såsen  kokat  ihop  och  blivit lite simmig 8-10 min.
SKALA  räkorna .  Lägg dem  i  grytan  och  låt  dem
bli  genomvarma  men inte koka.
Smaksätt mer om det behövs .
SERVERA med kokt ris eller pasta .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



FRIKADELLER I CITRONSÅS, 4 PERS.




                               HEJSAN !

Gammaldags-mat, men väldigt gott och lätt-ätit.
Min mamma sa att det var nyttigt, -så vi åt det allesammans.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 /2  dl  ströbröd
500 g fläskfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
1 liter buljong av tärning
SÅS :
2 msk margarin
3 msk vetemjöl
ca 4 dl buljong
saften av 1/2-1 citron
salt , peppar
1 äggula
GARNERING :
tunna citronskal
krasse

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman ströbröd och vatten.
Låt det stå och svälla ca 10 minuter.
TILLSÄTT färs,  ägg,  salt  och  kryddpeppar.
Arbeta  färsen  smidig.  Forma  den  till  runda  bollar.
KOKA upp  buljongen  och  lägg  ner  frikadellerna.
Låt  dem  koka  i   20  minuter.
Ta upp dem och sila buljongen .
SMÄLT  margarin i  en  kastrull utan att det tar färg.
Rör  ner  vetemjölet,  späd  med  buljongen i om-
gångar och  låt  såsen  koka  upp .
Låt  såsen  koka  på  svag  värme  ca 5  minuter.
SMAKA av med salt, peppar och citronsaft.
Ta såsen från värmekällan och rör ned äggulan.
BLANDA  ned  frikadellerna och låt allt bli genomvarmt,
men inte kokande.
GARNERA med tunna citronstrimlor och var generös
med krasse över det hela .
KOKT potatis och gröna ärtor smakar bra till ,
eller 1 stor riven morot  med 1/2 rivet äpple.

 SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



fredag 26 april 2019

LÅNGPANNEPAJ MED FÄRS OCH FETAOST. 12 PERS.sjung om Stu..




                    HEJSAN !

En matig paj som räcker till många och smakar bäst varm.
Både färsröran och pajskalet kan förberedas i god tid.
Servera gärna sallad och vitlökskryddad yoghurt till .
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
6 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
250 g smör / margarin
3 msk vatten.
FYLLNING :
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
800 g bland- eller nötfärs
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 förpackningar krossade tomater  (a' 500 g)
1/2 dl TOMATPURE'
2 köttbuljongtärningar
1 msk oregano
200 g fetaost
1 burk KALAMATAOLIVER
utan kärnor (290 g)
250 g körsbärstomater
4 dl riven ost
GARNERING :Färsk oregano.

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop de båda mjöl- sorterna och smör/margarin
gärna i en matberedare .
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg .
Tryck eller kavla ut den i en långpanna, ca 30 x 40 cm .
Låt pannan stå i kylen ca 30 minuter.
FYLLNING :
SKALA och hacka lök och vitlök.
Fräs löken i olja ca 5 minuter i en stor stekpanna .
Tillsätt färsen och låt steka med tills den blivit smulig
och fått fin färg .  Krydda med salt och peppar .
Tillsätt tomat-kross och PURE och smula i buljong-
tärningarna .
Låt puttra under lock ca 15 minuter. Krydda med oregano.
SKÄR fetaosten i kuber och låt oliverna rinna av.
Halvera tomaterna .
SÄTT ugnen på 225 grader.
Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
Häll färs-röran i pajskalet och stick ner fetaost, oliver
och tomater.
GRÄDDA mitt i ugnen 15- 20 minuter tills pajen fått
fin färg. Garnera med oregano.

LYCKA TILL !


HASSELNÖTS- HJÄRTA...



                    HEJSAN !

Baka  de  godaste  Herrgårdskakorna !
På de  gamla godsen och gårdarna runt
om i landet finns en underbar receptskatt
med läckert bröd, kakor och härligt goda tårtor.

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl hasselnötskärnor - hasselnötter
5 bittermandlar
1 1/2 dl vetemjöl - BERTE QVARN
1 1/2 tsk bakpulver
100 g smör / margarin
1 1/2 dl kaffegrädde
2 stora ägg
2 dl strösocker
GARNERING :
florsockerglasyr
skållade strimlade sötmandlar
röda, gula och gröna cocktailbär
russin
SÅ HÄR GÖR DU :
MAL nötter och oskållad bittermandel.
Blanda sedan med mjöl och bakpulver
till en lätt och luftig blandning.
SMÄLT smöret och blanda med kall
grädde.  Rör ägg och socker pösigt.
Tillsätt under hård vispning nöt - och
mjöl- blandningen växelvis med den ljumma
grädden .  Häll smeten i en EXTRA välsmord
form helst med botten täckt av tillklippt
välsmort bakplåtspapper för att Du ska vara
säker på att få ut en hel fin kaka.
GRÄDDA ca 55 min i 175 graders ugn.
Prova med sticka.
TA ut kakan och låt den svalna en kort stund
innan den stjälps upp med varsamhet.
Låt den svalna under sin form.
STRIMLA garneringens mandel rätt grovt.
Dela de gröna bären i mindre bitar och de
gula i halvor .  Ringla ut en tjock florsocker-
glasyr innanför kakans ytterkant och tryck fast
russin, mandel och cocktailbär i ett vackert
mönster i glasyren.
LÅT gärna kakan vila 1 dygn innan den skärs upp.

LYCKA TILL !