onsdag 1 maj 2019

KARDEMUMMABULLAR, 26- 28 ST.




                     HEJSAN !

Så himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl standard mjölk
150 g smör /margarin
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
3 tsk mald kardemumma
15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling.
GARNERING : Pärlsocker
KARDEMUMMASMÖR :
200 g rumsvarmt smör/margarin
1/2 dl socker
1/2 dl råsocker strö
1 msk kardemumma

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.  Smula ner jästen i en degbunke
eller assistentbunken.  Rör ut jästen i lite av mjölken.
Smält matfettet och tillsätt resterande mjölk, låt allt bli finger-
varmt, ca 37 grader.  Häll resterande deg-spad över jästen
och rör om .
TILLSÄTT salt, socker, ägg och kardemumma.
Arbeta in mjölet lite i taget och kör degen i maskin 7-8 minuter
tills den blir blank och smidig.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
TA upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
Gör till längder och dela varje längd i 13-14 delar.
Forma varje del till bollar som Du placerar i aluminiumformar.
RÖR ihop ingredienserna till kardemummasmöret.
Lägg smöret i en spritspåse och spritsa fyllning i mitten på varje
bulle.  Pensla bullarna med ett uppvispat ägg .
Garnera sist med pärlsocker.
PLACERA bullarna på plåtar med bakplåtspapper låt jäsa över-
täckta ca 30 minuter.  Grädda bullarna strax under ugnens mitt
i 10 - 11 minuter .

LYCKA TILL !

HALLONRUTOR, ca 40 ST .




                         HEJSAN !

mmm...Smaka på  de  här  godingarna  till eftermiddags-fikat !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250 g  rumsvarmt  smör /margarin
3 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl gräddfil
GARNERING :
4 dl hallon
30 g mandelspån

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen  på  175  grader.
Rör  matfett  och  socker  poröst.
Tillsätt  ett  ägg  i  taget  under  kraftig  omrörning.
BLANDA  ihop  mjöl,  bakpulver  och  vaniljsocker
och  sikta  ner  i  smeten.
Tillsätt  gräddfil  och  rör  om.
FÖRDELA  smeten  i  en  bakpappersklädd  långpanna,
ca  25 x 35  cm  stor,  jämna till .
STRÖ över bären.  Du behöver  inte  trycka  ner  dem  i
smeten .  Strö över mandelspån.
GRÄDDA  strax  under  ugnens  mitt i  35-40 minuter,
känn  med  sticka .  Ta ut,  låt svalna  och  skär i  rutor.

LYCKA  TILL !

KORVSALLAD , 4 - 6 PORT.




                      HEJSAN !

Mat för stor och liten - alla gillar den här !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 msk smör/margarin
1 tsk curry
2 dl långkorniga risgryn
4 dl vatten
1 tsk salt
1 litet paket djupfrysta ärter, ca 125 g
ca 3 hg grillkorv
1/3 färsk gurka, ca 150 g
2 tomater
GRÄDDFILSSÅS :
3 dl gräddfil
1/2 dl fin- klippt kryddgrönt,  t ex persilja och dill
2 msk senap
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar
riven ingefära + ett eller två tryck på  Akacia honungen .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret  i  en  kastrull  och  rör  ner  curryn.
Tillsätt  riset, vattnet  och  saltet.
Låt  alltsammans  koka  på  svag  värme  under  lock
ca  20  minuter.  Låt  riset  kallna.  Tina  ärterna.
SKÖLJ  grönsakerna.  Skär  korven  i  strimlor,  gurkan
i  tärningar  och  tomaterna  i  klyftor.
Blanda  alltsammans  med  riset  i  en  salladsskål.
 BLANDA  gräddfil,  kryddgrönt, senap, salt och  peppar.
SERVERA  salladen  med  såsen.

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA  TILL !

tisdag 30 april 2019

LÄCKER MANDELTÅRTA , till många.



                 HEJSAN !

Den här tårtan är riktigt smarrig, - svårt att bara ta en bit !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 äggvitor
1 dl strösocker
150 g sötmandel
KRÄM
4 äggulor
1 dl vispgrädde
100 g smör / margarin
1 tsk vaniljsocker
GARNERING
2 dl vispgrädde
hackade hasselnötter eller rostade mandelspån

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA och skala mandeln.  Vispa vitorna hårt och vänd
ner strösocker och mandel.  Bred ut smeten i en välsmord
och bröad liten långpanna.
Grädda i 200 grader i 15 - 20 min.
BLANDA äggulor, grädde och socker i en kastrull.
Sjud krämen tjock och pösig.
Vispa hela tiden  tills krämen tjocknat.
Blanda i det smälta och avsvalnade smöret.
Smaka av med vaniljsocker.
Låt krämen kallna .
BRED ut den kalla krämen över tårtan .
VISPA grädde och bred på .
GARNERA med nötter eller mandelspån.

LYCKA TILL !

måndag 29 april 2019

FARMORS MINUTBITAR , 30 ST.



                            HEJSAN !

Namnet talar sitt tydliga språk
- här går det undan... Och gott blir det !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
UGN 200 grader.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull och låt det svalna lite.
Tillsätt de andra ingredienserna och blanda till en
jämn smet . Klä en ugnssäker form med bakplåtspapper.
Bred ut smeten i formen.
GRÄDDA mitt i ugnen 10 - 15 minuter.
Skär den varma kakan i rutor. Låt dem svalna på plåt.

LYCKA TILL !

KARDEMUMSIGA RUTOR, 40 ST.


                         HEJSAN !

Känner Du någon som är svag för kardemumma ?
Fyll en fin burk med rutor och överraska !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
1/2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
31/2 - 4 dl vetemjöl- BERTE QVARN
GLASYR :
2 dl florsocker
1 - 2 msk vatten

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör och socker vitt och pösigt.
Tillsätt kardemumma och mjöl, rör
till en jämn smet.
Klä en långpanna, 26x35 cm, med
bakplåtspapper.
Bred ut smeten i långpannan .
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
Skär den varma kakan i rutor .  Låt svalna.
GLASYR :
RÖR ut vattnet droppvis i florsockret till
en trögflytande glasyr .
Ringla den över kakorna .
mmm...himla goda !

LYCKA TILL !



lördag 27 april 2019

SILLTÅRTA FÖR NATTVICKNINGEN, 6 PERS.




                              HEJSAN !

Den här längden är god kan Ni tro ?
Passar  bra  fram  på  nattkröken .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 skivor längdskuret grovt bröd, ca 30 cm
FYLLNING :
2 burkar ansjovis a' 100 g
1 stor gul lök
1 dl lättmajonnäs
1 1/2 dl CREME fraiche
eventuellt lite ansjovisspad
GARNERING:
1 dl lättmajonnäs
2 hårdkokta ägg
2 dl klippt gräslök

SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA ANSJOVISFILE'ERNA och  finhacka  löken.
Blanda detta med majonnäs och CREME fraiche.
Smaksätt eventuellt med lite ansjovisspad.
FÖRDELA hälften av fyllningen  på en lång brödskiva.
Täck med en ny lång brödskiva och bred ut resterande
mängd  fyllning .  Lägg på sista brödskivan  och bred ett
tunt lager majonnäs ovanpå och på kanterna .
SKILJ  äggulorna från äggvitorna och hacka det var för sig.
GARNERA  tårtan  med ägghacket  och gräslök och gärna
gräslök runt om tårtan .

SMAKLIG SPIS  och LYCKA TILL !