onsdag 8 maj 2019

TEKAKA MED KARDEMUMMA.



                HEJSAN !

Vetebröd med kardemumma är både gott och snabb- bakat.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl= BERTE QVARN
2 1/2  tsk bakpulver
1 dl socker
100 g smör /margarin
2 dl mjölk
1 tsk stött kardemumma
GARNERING :
6 hackade sötmandlar
2 msk pärlsocker
UGN :225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA de torra ingredienserna.
Finfördela matfettet i blandningen.
TILLSÄTT mjölken och arbeta snabbt  ihop degen.
Lägg den i en smord form ca 24 cm i diameter.
Strö på mandel och pärlsocker.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
Låt den kallna på galler under bakduk.
TEKAKAN  går bra att frysa .

LYCKA TILL !

FRUKTSPÄCKAD FLÄSKKARRE' , 4 PORT.



                       HEJSAN !

Den här rätten har vi glömt bort,  så himla gott,
- så gott att när vi börjat äta, kan vi inte sluta !
Bjud mamma, ha det som en släktmiddag, alla minns !

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g benfri FLÄSKKARRE'
ca 10 mjuka aprikoser
ca 10 katrinplommon
salt, svartpeppar
2 tsk riven färsk ingefära
SÅS .
3 dl sky + eventuellt vatten
2 msk kalv eller ox-fond
1 dl matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
(2 msk sherry )
SERVERA MED :
kokt broccoli och kokt blomkål
kokt potatis
UGN :175 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
STICK  in en smal vass kniv på två ställen i KARRE'N
och gör hål för att få plats med aprikoserna och plommonen.
Tryck in aprikoserna i det ena hålet och plommonen i det
andra hålet.
SALTA och peppra köttet och riv över färsk ingefära.
Gnid in kryddorna i köttet.
Bind gärna upp steken med bindgarn för en jämnare form
och tillagning .
LÄGG köttet i en ugnsform och stick in en köttermometer
i köttets tjockaste del.
Tillaga köttet i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen
är 80 grader.
SÅS :  SILA skyn och skumma bort en del av fettet .
Blanda sky och vatten så det blir sammanlagt 4 dl i en kastrull.
Vispa ner fond, grädde och mjöl och låt såsen koka under
omrörning, ca 5 minuter.
Smaka av med sherry, salt och peppar.
SKÄR steken i skivor och servera med kokt broccoli, blomkål
och potatis. Många gillar lite äpplemos till köttet, jag är en av dem.

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



tisdag 7 maj 2019

FRUKT- OCH NÖTBRÖD 1 BRÖD.



             
                        HEJSAN !

Fullproppade med både frukt och nötter
blir dessa bröd goda till frukost .
Eller ät till kvällen med en lyxig ost .
Med torkade aprikoser i brödet får det en fin sötma
som passar  bra till ost.
Snabba att baka då det är en deg med
bikarbonat .

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl siktat  DINKEL- mjöl
1 dl havregryn
100 g torkade aprikoser
1 dl gula russin
1 dl hasselnötter
1 dl delade valnötter
1/2 dl hela linfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl naturell yoghurt
TOPPING :
2 msk solroskärnor
2 msk pumpakärnor
1/2 msk  CHIA- frön.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Smörj en brödform, på ca 1 1/2 liter, med matfett.
BLANDA  samman DINKEL-mjöl och havregryn i en
degbunke.  Dela aprikoserna i mindre bitar.
Blanda ner aprikoser, russin, nötter, frön, bikarbonat
och salt i mjöl- blandningen  och rör om.
Tillsätt yoghurt och blanda samman till en kladdig deg.
FÖRDELA degen i den smorda formen.
Skaka formen och släta till degen på toppen .
Strö på toppningen .
GRÄDDA brödet i nedre delen av ugnen i ca 1 timme,
brödet ska ha 96 grader som innertemperatur .
TA ut brödet ur ugnen och vänta ca 5 minuter innan
Du tar ut det ur formen, och låt det sedan svalna på galler.
Hoppas Ni gillar det !

LYCKA TILL !



söndag 5 maj 2019

ÄPPEL- & LINGON - MUFFINS, 12 ST.



                         HEJSAN !

Å... De här är underbart goda !
När barnen fyllde år, ville de alltid ha med  dessa
godingar  på kakfatet .

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör/ margarin
4 dl vetemjöl- BERTE QVARN
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk, valfri
1 stort ägg
50 g mandelmassa
1/2 äpple
1 dl lingon
UGN 200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Blanda mjöl, socker och bakpulver.
HÄLL ner mjölk och ägg i smöret .
Blanda med de torra  ingredienserna.
FYLL  medelstora muffinsformar till 2/3 .
Skär mandelmassan i små bitar och för-
dela i formarna .
SKÄR äpplet i tunna klyftor och stick ner
i smeten . Strö över lingonen .
GRÄDDA  ca 20 minuter längst ner i ugnen.

LYCKA TILL !



KOKOSKAKOR MED LIMESMAK, 24 ST.



                             HEJSAN !

Kanske något gott till kaffet !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
200 g kokosflingor
50 g smält avsvalnat
smör / margarin
rivet skal av 1 lime
UGN :150 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla ingredienserna i en skål.
Klicka ut toppar på bakpappersklädd plåt.
GRÄDDA kakorna guldgula i ca 20 min.
Lossa topparna från plåten när de svalnat.

LYCKA TILL !

LIMEMARINERAD FESTFILE', 4 PORT.



                    HEJSAN !

mmm... Marinera kycklingen i lime och ingefära
- det ger en härligt frisk smak.
Nykokt fluffigt ris, limeklyftor och hackade valnötter
eller hackad mandel är gott som tillbehör med såsen.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g KYCKLINGFILE'

MARINAD :
2 msk riven färsk ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1 lime, skal & saft
2 msk hackad mynta
1 krm chilipulver
SÅS :
2 dl lätt CREME fraiche
1 rivet äpple
3 msk hackad mynta
salt och peppar
UGN :200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
MARINAD:
Rör ihop ingredienserna och häll marinaden
i en plastpåse.
Skär KYCKLINGFILE'N i skivor och lägg
dem i marinaden. Låt stå kallt minst 1 timme.
TA upp och bryn kycklingbitarna i stekpanna.
Flytta över dem i ugnsfast form.
Låt steka klart i ugnen ca 15-20 minuter.
SÅS :
Rör ihop ingredienserna .
SERVERA såsen till kycklingen.

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !


torsdag 2 maj 2019

SESAM - & LINGONBULLAR, 24 ST.



                   HEJSAN !

Det fiffiga med det här långpanna- baket är den långa jäs-tiden -
använda den till nytta eller nöje !  Och utan alltför stor ansträngning
kan frysen sedan fyllas med många goda bullar !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl rågkross
1 dl krossade linfrön
2 dl kokande vatten
2 dl rumsvarmt vatten
25 g jäst
1 dl lingonsylt
1/2 dl vetegroddar
1/2 dl sesamfrön
1/2 msk salt
ca 1 liter vetemjöl
UGN : 200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  rågkross, linfrön och kokande vatten.
Låt stå minst 1 timme .
SMULA  jästen i en bunke. Häll över rumsvarmt
vatten och rör tills jästen löser sig.
Tillsätt linfröblandningen, sylt, groddar, sesamfrön,
salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen tills den släpper skålens kant .
LÅT JÄSA i 2 TIMMAR.
PLATTA ut degen med mjölade händer i en stor lång-
panna.  Skär i rutor .  Låt jäsa 40 minuter.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter.

TIPS !  Låt alltid degen jäsa på en dragfri plats
             skyddad av  t ex  en ren handduk .

LYCKA TILL !