torsdag 16 maj 2019

CHERRY CHEESECAKE, CA 12 BITAR .




                     HEJSAN !

mmm.... Testa en nyttig kaka utan vetemjöl och socker !

HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTEN :
4 dl riven kokos
3 msk honung
citronskal från 2 citroner, finrivet

FYLLNING :
8 dl cashewnötter
6 msk citronjuice
2 dl vatten
2 msk solros- eller soja- LECETIN
1 /2 dl kokosolja, flytande
15 körsbär, urkärnade (eller andra valfria bär)

TOPPING ;
2 msk CHIA- frön, malda
40 körsbär (eller andra valfria bär )

DEKORERING ;
ca 10 färska körsbär (eller andra valfria bär)

SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR riven kokos med honung och rivet citronskal
i matberedaren.  Tryck ut som botten i en springform.
SMÄLT kokosoljan över ett ljummet vattenbad.
Mixa ingredienserna till fyllningen i en mixer.
Använd så lite vatten som möjligt. Bred ut fyllningen
på bottnen.
KÄRNA ur körsbären och tryck ned i cheesecaken .
Ställ in i frysen och låt stelna i ca 2 timmar.
TILL TOPPINGEN ;
MAL CHIA-frön  i en elektrisk kaffekvarn eller mortel.
Kärna ur körsbär och mixa CHIA -frön och körsbär till
en sylt .  Bred på  som ett översta lager på kakan .
Ställ in  i frysen  i ca 6 timmar till.
OM Du förvarar kakan i frysen ta ut den och låt tina
ca 30-60 minuter före servering.
DEKORERA  gärna med färska körsbär .

ALL LYCKA TILL !



tisdag 14 maj 2019

KANELGRÖT, 2 PORT.




                         HEJSAN !
Smaka på den här goda gröten....mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl krossat  bovete
3 dl vatten
en nypa salt
1 tsk kakao
1 tsk kanel

SÅ HÄR GÖR DU :
Skölj bovetet och lägg  sedan alla ingredienserna
i en kastrull med tjock botten och låt koka upp.
Koka på låg värme några minuter och häll sedan
upp i skålar .
Servera  gärna med mjölk och färska bär eller frysta -
tina i mikron.

LYCKA TILL !

LÄSKANDE RABARBER, 10 pers.



                        HEJSAN !

Vad kan passa bättre på vårutflykten
än lemonad på rabarber ?
Häll upp i glasburkar, förslut med lock
(glöm inte sugrören)
och ta med i picknickkorgen.

HÄR ÄR RECEPTET :
4-5 stora stjälkar rabarber
1 vaniljstång
saften från 1 1/2 citron
1 1/2 dl strösocker
2 liter vatten

SÅ HÄR GÖR DU :
Skär rabarberstjälkarna i centimetertjocka slantar.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Tillsätt fröna, pressad citronsaft, socker, vattnet
och koka upp i en rymlig kastrull.
Sjud i 10 minuter eller tills rabarbern är helt sönder-
kokt .  Sila lemonaden och låt svalna.
Häll upp på rengjorda glasburkar.(syltburkar)
På med lock och ställ in i kylen .

TREVLIG UTFLYKT !

måndag 13 maj 2019

KÖTTBULLAR, MED ANNAN KRYDDNING, 4 PORT...



               HEJSAN !

...med currystekt blomkål och myntasås.... himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 finhackad färsk chili eller
2 krm  kajennpeppar
1 dl finhackad purjolök
1 äggula
1 msk GARAM  MASALA
(färdig kryddblandning)
salt, peppar
2 msk olja
1 msk sesamfrön
MYNTASÅS :
2 dl matlagnings yoghurt
1 /2 tsk bruna senapsfrön
1/2 tsk torkad mynta eller
1/2 msk hackad färsk
salt
400 g blomkål, rå eller kokt
1 tsk curry
2 msk olja
salt

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda färs, chili, purjolök, äggula,
GARAM MASALA, salt och peppar.
Rulla köttbullar , stek dem i olja i en stekpanna.
Strö över sesamfrön.
Blanda såsen.  Dela blomkålen i småbitar och
stek i olja och curry.  Salta.
SERVERA bullarna med curry-stekt blomkål
och såsen .

LYCKA TILL !

EXTRA GOD KAKA. TIPS !



            HEJSAN !

En fin och saftig sockerkaka får Du
med 1-2 msk aprikosmarmelad i smeten .

TACK !

söndag 12 maj 2019

JORDGUBBS- & ÄPPLESMOOTHIE, 1 port.




                     HEJSAN !

SMOOTHIE, är alltid gott, vad Du än blandar ihop !
Här har jag en annan variant !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl  frysta jordgubbar
1 litet äpple, skalat och urkärnat
1 dl vaniljyoghurt.

SÅ HÄR GÖR DU :
Dela äpplet i mindre bitar.
Lägg alla ingredienser i en mixer
och mixa väl .
Häll upp i högt glas.

LYCKA TILL !

APRIKOS- & KOKOSSMOOTHIE , 2 port.




                      HEJSAN !

Använd mixer, stav-mixer,  eller  matberedare när Du gör en  SMOOTHIE
Ingredienserna ska helst vara kalla . Gärna frusna.

HÄR ÄR RECEPTET :
12 stycken torkade aprikoser
2 1/2 dl vatten
1 1/2 dl kokosyoghurt
1 banan.
SÅ HÄR GÖR DU :
Blötlägg aprikoserna tills de blir mjuka.
Blanda aprikoserna och blötläggningsvattnet
med de övriga ingredienserna och kör i en mixer.
Häll upp i höga glas .

LYCKA TILL !