fredag 17 maj 2019
KÖTTFÄRS MED PUJOLÖK OCH POTATIS BREDVID, 4 PORT.
HEJSAN !
Det här gillar jag ! - Vad tycker Du ?
Praktiskt är det i alla fall att ha hela middagen
i ugnen på samma gång.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 purjolökar
3/4 dl havregryn
3 dl mjölk
500 g blandfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
2 tsk fransk senap /eller vanlig
ca 100 g bacon
2 tomater
riven ost
8 - 12 potatisar
matolja
salt
kummin
GARNERING :
Slät-bladig persilja
UGN : 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA purjolöken . Skär den i ca 8 - 10 cm långa bitar.
Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten . Låt dem rinna av.
HÄLL mjölken över havregrynen . Låt det stå och svälla
ca 10 minuter.
TILLSÄTT färs, salt, peppar och senap i gryn-blandningen.
Arbeta till en slät smet .
Lägg smeten mitt på en smord långpanna .
VIRA 1/2 baconskiva runt om purjolökarna och tryck ner
dem i färsen.
Skär tomaterna i klyftor och stick ner 1 klyfta mellan varje
purjolök. Strö till sist över riven ost .
BORSTA potatisarna rena i kallt vatten. Torka och dela dem
på längden .
Lägg potatishalvorna runtom färsen , 16 stycken .
Pensla dem med lite matolja.
Strö över salt och kummin.
GRÄDDA mitt i ugnen 35 - 40 minuter.
Välj den sås till som Ni gillar .
LYCKA TILL !
torsdag 16 maj 2019
CHERRY CHEESECAKE, CA 12 BITAR .
HEJSAN !
mmm.... Testa en nyttig kaka utan vetemjöl och socker !
HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTEN :
4 dl riven kokos
3 msk honung
citronskal från 2 citroner, finrivet
FYLLNING :
8 dl cashewnötter
6 msk citronjuice
2 dl vatten
2 msk solros- eller soja- LECETIN
1 /2 dl kokosolja, flytande
15 körsbär, urkärnade (eller andra valfria bär)
TOPPING ;
2 msk CHIA- frön, malda
40 körsbär (eller andra valfria bär )
DEKORERING ;
ca 10 färska körsbär (eller andra valfria bär)
SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR riven kokos med honung och rivet citronskal
i matberedaren. Tryck ut som botten i en springform.
SMÄLT kokosoljan över ett ljummet vattenbad.
Mixa ingredienserna till fyllningen i en mixer.
Använd så lite vatten som möjligt. Bred ut fyllningen
på bottnen.
KÄRNA ur körsbären och tryck ned i cheesecaken .
Ställ in i frysen och låt stelna i ca 2 timmar.
TILL TOPPINGEN ;
MAL CHIA-frön i en elektrisk kaffekvarn eller mortel.
Kärna ur körsbär och mixa CHIA -frön och körsbär till
en sylt . Bred på som ett översta lager på kakan .
Ställ in i frysen i ca 6 timmar till.
OM Du förvarar kakan i frysen ta ut den och låt tina
ca 30-60 minuter före servering.
DEKORERA gärna med färska körsbär .
ALL LYCKA TILL !
tisdag 14 maj 2019
KANELGRÖT, 2 PORT.
HEJSAN !
Smaka på den här goda gröten....mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl krossat bovete
3 dl vatten
en nypa salt
1 tsk kakao
1 tsk kanel
SÅ HÄR GÖR DU :
Skölj bovetet och lägg sedan alla ingredienserna
i en kastrull med tjock botten och låt koka upp.
Koka på låg värme några minuter och häll sedan
upp i skålar .
Servera gärna med mjölk och färska bär eller frysta -
tina i mikron.
LYCKA TILL !
LÄSKANDE RABARBER, 10 pers.
HEJSAN !
Vad kan passa bättre på vårutflykten
än lemonad på rabarber ?
Häll upp i glasburkar, förslut med lock
(glöm inte sugrören)
och ta med i picknickkorgen.
HÄR ÄR RECEPTET :
4-5 stora stjälkar rabarber
1 vaniljstång
saften från 1 1/2 citron
1 1/2 dl strösocker
2 liter vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
Skär rabarberstjälkarna i centimetertjocka slantar.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Tillsätt fröna, pressad citronsaft, socker, vattnet
och koka upp i en rymlig kastrull.
Sjud i 10 minuter eller tills rabarbern är helt sönder-
kokt . Sila lemonaden och låt svalna.
Häll upp på rengjorda glasburkar.(syltburkar)
På med lock och ställ in i kylen .
TREVLIG UTFLYKT !
måndag 13 maj 2019
KÖTTBULLAR, MED ANNAN KRYDDNING, 4 PORT...
HEJSAN !
...med currystekt blomkål och myntasås.... himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 finhackad färsk chili eller
2 krm kajennpeppar
1 dl finhackad purjolök
1 äggula
1 msk GARAM MASALA
(färdig kryddblandning)
salt, peppar
2 msk olja
1 msk sesamfrön
MYNTASÅS :
2 dl matlagnings yoghurt
1 /2 tsk bruna senapsfrön
1/2 tsk torkad mynta eller
1/2 msk hackad färsk
salt
400 g blomkål, rå eller kokt
1 tsk curry
2 msk olja
salt
SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda färs, chili, purjolök, äggula,
GARAM MASALA, salt och peppar.
Rulla köttbullar , stek dem i olja i en stekpanna.
Strö över sesamfrön.
Blanda såsen. Dela blomkålen i småbitar och
stek i olja och curry. Salta.
SERVERA bullarna med curry-stekt blomkål
och såsen .
LYCKA TILL !
EXTRA GOD KAKA. TIPS !
HEJSAN !
En fin och saftig sockerkaka får Du
med 1-2 msk aprikosmarmelad i smeten .
TACK !
söndag 12 maj 2019
JORDGUBBS- & ÄPPLESMOOTHIE, 1 port.
HEJSAN !
SMOOTHIE, är alltid gott, vad Du än blandar ihop !
Här har jag en annan variant !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl frysta jordgubbar
1 litet äpple, skalat och urkärnat
1 dl vaniljyoghurt.
SÅ HÄR GÖR DU :
Dela äpplet i mindre bitar.
Lägg alla ingredienser i en mixer
och mixa väl .
Häll upp i högt glas.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)