söndag 19 maj 2019
CITRUS- ROSTADE KYCKLINGBEN , 4 PERS, 40 min.
HEJSAN !
Om Du tillagar kycklingen i ugnen så blir den extra saftig -
här får den fin smak av citron, apelsin och lite chili .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg kyckling-ben
salt och peppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
1 citron
1 liten apelsin
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 - 3 kvistar färsk rosmarin
3 dl hönsbuljong
1 /2 dl olivolja
SÅS :
2 dl CREME fraiche
2 msk majonnäs
1 tsk SAMBAL OELEK
rivet skal av 1/2 citron
1- 2 pressade vitlöksklyftor
SERVERING :
Ugnsbakade potatisklyftor.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Krydda kycklingbenen med salt, peppar
paprikapulver och chiliflakes och lägg i
en eldfast form .
SKÄR citrusfrukterna i skivor.
Skala och skiva lök och vitlök. Stick ner
citrusskivorna mellan kycklingbenen
tillsammans med rosmarin, vitlök och lök.
HÄLL på buljongen, ringla över olivolja
och sätt in formen i ugnen. Tillaga i ca 25 min.
BLANDA ingredienserna till såsen under tiden.
SERVERA såsen och ugnsbakade potatisklyftor
till kycklingen .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
CITRON -KLADDKAKA 1 kaka 20 bitar ).
HEJSAN !
De här får Du inte missa, mmm... himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET:
200 g smör eller margarin
3 ägg
3 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 citron
GARNERING
Florsocker
SERVERING
Lättvispad grädde
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Klä en liten långpanna, ca 20x25 cm, med bak-
plåtspapper .
SMÄLT matfettet och låt svalna till ljummet.
VISPA ägg och socker vitt och poröst.
Sikta ner vaniljsocker och vetemjöl .
Fin-riv citronskalet, pressa ur saften och tillsätt.
Rör varsamt om till en slät smet.
HÄLL ner det ljumma matfettet och rör åter var-
samt smeten slät .
HÄLL ut smeten i formen och grädda kakan i nedre
delen av ugnen i ca 35 minuter.
Sikta över lite florsocker då kakan har svalnat
och dela den i bitar .
SERVERA helst kakan dagsfärsk, gärna tillsammans
med lättvispad grädde.
LYCKA TILL !
PASSIONSSODA MED RÖDA BÄR, 4 PERS, 10 MIN. utan alkohol ).
HEJSAN !
Läcker drink med passionssmak för både små och
stora barn ! Istället för bär som dekoration kan ett
färgglatt sugrör pigga upp .
SÅ HÄR GÖR DU :
GRÖP ur 2 passionsfrukter och fördela innehållet i 4 glas.
Häll upp 8 dl läsk med smak av passionsfrukt i en kanna
och smaksätt med pressad saft av 1 citron, tillsätt gärna
lite i taget och smaka så att läsken inte blir för syrlig .
HÄLL upp i glasen och dekorera gärna med några färska
bär t ex röda vinbär. SERVERA GENAST.
LYCKA TILL !
LÄSKANDE MELONSODA, utan alkohol) 6 pers, 15 min.
HEJSAN !
Melonsoda är en superfräsch dryck
som verkligen smakar sommar !
HÄR ÄR RECEPTET :
TA bort skalet från 1/2 vattenmelon
utan kärnor och skär fruktköttet i bitar.
Mixa till en slät pure' i matberedare
och sila ner i en skål.
Häll den silade PURE'N i en kanna.
TILLSÄTT 5 dl sodavatten och 2 dl
äpple - och päronjuice samt is.
Rör om . SERVERA direkt !
LYCKA TILL !
VARMRÖKT LAXSALLAD MED KAPRISYOGHURT, 4 PERS, 30 min.
HEJSAN !
Gillar Du varmrökt lax och fänkål
är det här salladen för Dig.
Toppa med en krämig kaprisyoghurt
som Du enkelt mixar ihop !
Matig sallad som går snabbt att göra !
HÄR ÄR RECEPTET :
Ca 300-400 g varmrökt lax
2 fänkål
ca 300 g små kvisttomater, ca 20 stycken
ca 15 cm purjolök
1/2 dl olivolja
1 msk strösocker
salt och peppar
2 dl mat-vete
1 grönsaksbuljongtärning
1 kuvert saffran 0,5 g
KAPRISYOGHURT
2 dl grekisk yoghurt
1/2 dl kapris
1-2 msk kallt vatten
GARNERING
ärtskott och kapris
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Ansa och skölj fänkålen, dela den i mindre bitar.
Skölj tomaterna. Ansa och skölj purjolöken och
dela den i 1 cm tjocka bitar.
Lägg allt i en ugnsfast form, ringla över oljan,
strö över socker, salt och peppar.
Rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
KOKA mat-vetet tillsammans med saffran och
buljongtärning, enligt instruktioner på paketet.
KAPRISYOGHURT :
Mixa alla ingredienserna till en halvgrov
konsistens .
SMAKA av med salt och peppar.
Tänk på att kaprisen ger sälta.
LÄGG upp allt på ett fat eller i en skål.
Klicka lite sås på salladen och servera resten
bredvid. Garnera och servera .
LYCKA TILL !
fredag 17 maj 2019
KÖTTFÄRS MED PUJOLÖK OCH POTATIS BREDVID, 4 PORT.
HEJSAN !
Det här gillar jag ! - Vad tycker Du ?
Praktiskt är det i alla fall att ha hela middagen
i ugnen på samma gång.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 purjolökar
3/4 dl havregryn
3 dl mjölk
500 g blandfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
2 tsk fransk senap /eller vanlig
ca 100 g bacon
2 tomater
riven ost
8 - 12 potatisar
matolja
salt
kummin
GARNERING :
Slät-bladig persilja
UGN : 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA purjolöken . Skär den i ca 8 - 10 cm långa bitar.
Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten . Låt dem rinna av.
HÄLL mjölken över havregrynen . Låt det stå och svälla
ca 10 minuter.
TILLSÄTT färs, salt, peppar och senap i gryn-blandningen.
Arbeta till en slät smet .
Lägg smeten mitt på en smord långpanna .
VIRA 1/2 baconskiva runt om purjolökarna och tryck ner
dem i färsen.
Skär tomaterna i klyftor och stick ner 1 klyfta mellan varje
purjolök. Strö till sist över riven ost .
BORSTA potatisarna rena i kallt vatten. Torka och dela dem
på längden .
Lägg potatishalvorna runtom färsen , 16 stycken .
Pensla dem med lite matolja.
Strö över salt och kummin.
GRÄDDA mitt i ugnen 35 - 40 minuter.
Välj den sås till som Ni gillar .
LYCKA TILL !
torsdag 16 maj 2019
CHERRY CHEESECAKE, CA 12 BITAR .
HEJSAN !
mmm.... Testa en nyttig kaka utan vetemjöl och socker !
HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTEN :
4 dl riven kokos
3 msk honung
citronskal från 2 citroner, finrivet
FYLLNING :
8 dl cashewnötter
6 msk citronjuice
2 dl vatten
2 msk solros- eller soja- LECETIN
1 /2 dl kokosolja, flytande
15 körsbär, urkärnade (eller andra valfria bär)
TOPPING ;
2 msk CHIA- frön, malda
40 körsbär (eller andra valfria bär )
DEKORERING ;
ca 10 färska körsbär (eller andra valfria bär)
SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR riven kokos med honung och rivet citronskal
i matberedaren. Tryck ut som botten i en springform.
SMÄLT kokosoljan över ett ljummet vattenbad.
Mixa ingredienserna till fyllningen i en mixer.
Använd så lite vatten som möjligt. Bred ut fyllningen
på bottnen.
KÄRNA ur körsbären och tryck ned i cheesecaken .
Ställ in i frysen och låt stelna i ca 2 timmar.
TILL TOPPINGEN ;
MAL CHIA-frön i en elektrisk kaffekvarn eller mortel.
Kärna ur körsbär och mixa CHIA -frön och körsbär till
en sylt . Bred på som ett översta lager på kakan .
Ställ in i frysen i ca 6 timmar till.
OM Du förvarar kakan i frysen ta ut den och låt tina
ca 30-60 minuter före servering.
DEKORERA gärna med färska körsbär .
ALL LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)