tisdag 21 maj 2019
KRONANS KAKA , 6-7 PERS.
HEJSAN !
Detta är en svensk klassiker som stammar
från det militära .
Potatisen gör kakan saftig och billig.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g sötmandel(ca 1 1/2 dl)
eventuellt 1 - 2 droppar mandelessens
2 kokta kalla medelstora potatisar
75 g smör/margarin
1 1/2 dl socker
2 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Mal mandeln med skal och riv potatisen
på rivjärnets grova sida .
Rör det rumsvarma matfettet mjukt och
luftigt med socker, rör ner ett ägg i taget.
Blanda i mandel och mosad potatis .
MED MATBEREDARE:
Hacka först mandeln och tillsätt sedan de
övriga ingredienserna ; matfett, socker,
potatis i bitar och äggen och kör några varv
mellan varje ingrediens. Kör till en luftig smet.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 40-50 min.
Låt kakan svalna innan den vänts ut ur formen.
SERVERAS ljummen, gärna med grädde och
bär som efterrätt eller kall som kaka till kaffet.
LYCKA TILL !
SILVERKAKA ,
HEJSAN !
Överblivna äggvitor får man när man gör
majonnäs och såser med äggulor.
Spara dem och gör en gammaldags
silverkaka på bara äggvitor .
HÄR ÄR RECEPTET :
Lite smör till formen /margarin
ströbröd
150 g smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av 1/2 citron
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl grädde eller mjölk
4 - 5 äggvitor (1-1 1/4 dl)
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Smörj och bröa en form a'1 1/2 liter.
Rör smör och socker ljust och luftigt.
Smaksätt med vaniljsocker eller citronskal.
BLANDA mjöl och bakpulver och rör ner
det i smeten tillsammans med grädde eller
mjölk. Vispa vitorna till hårt skum och vänd
ner dem försiktigt i smeten ; lite i taget .
HÄLL smeten i formen och grädda i ugnens
nedre del ca 1 timme.
Prova med en sticka .
Stjälp upp på plåt och låt kakan kallna.
LYCKA TILL !
måndag 20 maj 2019
LAXPATE', 8 PORT.
HEJSAN !
En annorlunda PATE' som kan lagas
ett par dygn innan den ska ätas.
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g lax, som kokas och rensas
300 g rökt lax
1 röd paprika
1/2 dl gräslök
10 GELANTINBLAD
blötlagda i kallt vatten
3 dl lätt CREME-fraiche
1 1/2 - 2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
3 dl vispad grädde
GARNERING :
Sallad och röd paprika.
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA den rökta laxen och paprikan.
Klä en 2 liters form med plastfolie.
Kör den kokta laxen till mos i en matberedare
tillsammans med CREME fraiche .
SMÄLT de urkramade GELANTIN- bladen
på svag värme.
Rör ner dem i lax-smeten tillsammans med
hackad lax och paprika.
Salta och peppra samt blanda till sist ner den
vispade grädden .
HÄLL upp smeten i formen och ställ kallt i
minst 5 - 6 timmar .
Stjälp upp den på sallat-blad och
GARNERA med ringar av röd paprika .
LYCKA TILL !
KAVIARLÅDA i MIKROVÅGSUGN, 2-3 port.
HEJSAN !
mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g Keso med lök
2 ägg
3 msk kaviar
1 dl gröna ärter
1 krm peppar
1 vitlök
2 tomater
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA Keso, ägg, kaviar, ärter och peppar.
Häll i en liten smord, rund form .
Tillaga i mikrovågsugn under lock på full
effekt 5 minuter, därefter på halv effekt 7-8 min.
SERVERA med Vitlökstomater :
skiva tomaterna , pressa vitlöken - blanda samman.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
FISK UNDER KESOTÄCKE , 4 PORT.
HEJSAN !
OJ ! -Det här var längesen jag åt , men receptet fanns i mina gömmor,
när jag tittade där idag .
Nu bjuder jag Er på detta ! Himla gott med musslorna i .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g torsk-FILE'
1 burk musslor i vatten, ca 250 g
250 g Keso
1 knippa dill
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 äggvitor
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR eventuellt fisken i mindre bitar och
lägg dem i en ugnssäker form.
Häll spadet av musslorna och lägg dem på
fisken. Hacka dillen fint .
BLANDA Keso, dill, salt och peppar .
Vispa äggvitorna till hårt skum .
Vänd försiktigt ner dem i Kesoröran .
Bred röran över fisken .
GRÄDDA i ugnen , ca 30 minuter.
SMAKLIG MÅLTID !
söndag 19 maj 2019
CITRUS- ROSTADE KYCKLINGBEN , 4 PERS, 40 min.
HEJSAN !
Om Du tillagar kycklingen i ugnen så blir den extra saftig -
här får den fin smak av citron, apelsin och lite chili .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg kyckling-ben
salt och peppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
1 citron
1 liten apelsin
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 - 3 kvistar färsk rosmarin
3 dl hönsbuljong
1 /2 dl olivolja
SÅS :
2 dl CREME fraiche
2 msk majonnäs
1 tsk SAMBAL OELEK
rivet skal av 1/2 citron
1- 2 pressade vitlöksklyftor
SERVERING :
Ugnsbakade potatisklyftor.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Krydda kycklingbenen med salt, peppar
paprikapulver och chiliflakes och lägg i
en eldfast form .
SKÄR citrusfrukterna i skivor.
Skala och skiva lök och vitlök. Stick ner
citrusskivorna mellan kycklingbenen
tillsammans med rosmarin, vitlök och lök.
HÄLL på buljongen, ringla över olivolja
och sätt in formen i ugnen. Tillaga i ca 25 min.
BLANDA ingredienserna till såsen under tiden.
SERVERA såsen och ugnsbakade potatisklyftor
till kycklingen .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
CITRON -KLADDKAKA 1 kaka 20 bitar ).
HEJSAN !
De här får Du inte missa, mmm... himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET:
200 g smör eller margarin
3 ägg
3 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 citron
GARNERING
Florsocker
SERVERING
Lättvispad grädde
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Klä en liten långpanna, ca 20x25 cm, med bak-
plåtspapper .
SMÄLT matfettet och låt svalna till ljummet.
VISPA ägg och socker vitt och poröst.
Sikta ner vaniljsocker och vetemjöl .
Fin-riv citronskalet, pressa ur saften och tillsätt.
Rör varsamt om till en slät smet.
HÄLL ner det ljumma matfettet och rör åter var-
samt smeten slät .
HÄLL ut smeten i formen och grädda kakan i nedre
delen av ugnen i ca 35 minuter.
Sikta över lite florsocker då kakan har svalnat
och dela den i bitar .
SERVERA helst kakan dagsfärsk, gärna tillsammans
med lättvispad grädde.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)