tisdag 28 maj 2019

FIBERRIKA FÄRSBIFFAR, 4 PERS.




                    HEJSAN !

Köttfärs i alla former är utmärkt,
där kan man smyga ner fiberrikt kli.

HÄR ÄR RECEPTET :
350 g mager nötfärs
1/2 dl havrekli eller kostfiber
1 dl vatten
2 små rivna palsternackor eller
motsvarande mängd riven rotselleri
salt
svartpeppar.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla ingredienser .
Forma färsen till åtta små biffar och
stek dem på svag värme i en teflonpanna-
någon olja behövs knappast.
GOTT med bara en KNÄCKE-smörgås
och sallad till med små cocktailtomater.

LYCKA TILL !

söndag 26 maj 2019

KRÄMIG POTATISGRATÄNG, 4 PERS. 55 min.



                   
                        HEJSAN !

Det blev en annan variant - men ack så god,
väl värd att göra igen.
I den här krämiga gratängen får potatisen
sällskap av squash och tomater.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g potatis
4 vitlöksklyftor
2 dl riven parmesanost
salt och malen svartpeppar
2 dl grädde
3 plommontomater
1 liten squash, ca 250 g
1 gul
2 msk olivolja

TOPPING
10 g rucola
1 dl hyvlad parmesanost
några kvistar oregano
1/2 dl rostade pinjenötter

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
SKALA potatisen och vitlöken och skiva
dem tunt.
Varva det med riven parmesan i en eldfast form .
Krydda med salt och svartpeppar och häll över
grädden .  Ställ in i ugnen.
SKIVA tomater, squash och gul lök.
TA ut formen efter ca 25 minuter och varva
grönsaksskivorna  ovanpå potatisen.
Ringla över lite olivolja och krydda med salt
och svartpeppar.
Sätt in formen i ugnen igen och grädda i ca 20 min.
BLANDA ingredienserna till  TOPPINGEN
och servera till gratängen .

LYCKA TILL !
och hoppas det smakar.


lördag 25 maj 2019

TIPS !



 HEJSAN !

KRYDDA MATEN FÖR  HJÄRTATS SKULL

Lägg 2 msk kryddor i maten och minska
risken för hjärt- kärlsjukdom.
I en studie fann forskarna att kryddor kan
motverka effekten av fet mat genom att
motverka att det bildas triglycerider i blodet.
Kryddorna som lades i maten var curry, oregano,
gurkmeja, svartpeppar, kryddnejlika, vitlökspulver
paprika och rosmarin.

Sund.nu
TACK !

KYCKLING I FETAOST OCH SPENATSÅS , 4 PERS.



                      HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET:
4 kyckling-FILE'ER
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl kycklingbuljong
2 dl rysk yoghurt eller
matlagningsyoghurt
2 msk vetemjöl
150 g fetaost
70 g babyspenat
salt, svartpeppar
olivolja till stekning
SERVERA MED ;
Klyftpotatis och sallad

SÅ HÄR GÖR DU :
SALTA och peppra FILE'ERNA  och
stek dem i olivolja tills de får fin färg.
Lyft upp och lägg på en tallrik.
HACKA schalottenlök och vitlök och
fräs i olivolja .  Späd  med buljong.
Lägg ner kycklingen och låt koka under
lock 10 minuter.
RÖR ner mjölet i yoghurten.
Rör ner yoghurten i buljongen och smula
ner fetaosten .  Låt sjuda 5 minuter.
SMAKA av med  svartpeppar och vänd
ner spenaten .

LYCKA TILL !

fredag 24 maj 2019

FINA FISKGRYTAN, 2 PERS. 15 MIN.



                 HEJSAN !

mmm.... det här är jättegott !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g torsk
200 g kräftstjärtar i lag

SÅS :
4 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk vetemjöl
1 msk pressad citron
2 msk hackad dill
2 krm salt, peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp allt till såsen under omrörning.
Sjud 3 minuter, salta och peppra .
SJUD fisken några minuter .
Häll av kräftstjärtarnas lag, blanda ner stjärtar
och fisk i såsen.
SERVERA  fiskgrytan med kokt ris och en
blandad sallad.

LYCKA TILL !

RÅGSIKTSBRÖD.




              HEJSAN !

En sats ger 4 lättbakade bröd som uppskattas av alla.
Farinsocker ger bröden god sötma och fin färg.

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
7 dl vatten
2 dl farinsocker
2 tsk salt
2 ägg
20 dl rågsikt

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en degbunke.
Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen.
Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt farinsocker, salt och ägg samt det mesta
av mjölet.  Arbeta degen väl, gärna i maskin.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
TA UPP degen på lätt mjölat bakbord  och dela
i 4 lika stora bitar .
Forma till bröd och lägg ett bröd i varje hörn på
en bakpappersklädd långpanna, ca 30 x 40 cm .
Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
TA ut bröden och låt svalna på galler .

LYCKA TILL !

CHOKLADTRYFFEL-KAKOR, 25 ST.



             HEJSAN !

Vad sägs om försvinnande
goda småkakor till kaffet !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rumsvarmt smör/margarin
2 dl florsocker
2 1/2 dl vetemjöl
6 msk kakao
CHOKLADTRYFFEL :
1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk kaffepulver
125 g mörk choklad, hackad
eventuellt lite kakao att pudra över
SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
VISPA ihop smör och florsocker.
Vänd i mjöl och kakao.
Kavla ut degen ca 5 cm tjock och
stansa ut rundlar ca 4 cm i diameter.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 12- 15 minuter.
Låt kakorna svalna .
BLANDA grädde, kaffepulver och
hackad choklad i en kastrull och smält
på låg värme .
FYLL en spritspåse och spritsa fyllningen
på hälften av kakorna och lägg ihop
dem två och två .
Pudra eventuellt med lite kakao vid servering.

LYCKA TILL !