onsdag 29 maj 2019

PAJ MED MOZZARELLA OCH KÖRSBÄRSTOMATER, 4-6PERS.




                         HEJSAN !
PAJSKALET ...mmm, så himla gott !
Och pajen i sin helhet !

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:
125 g kallt tärnat smör /margarin
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

FYLLNING:
1 kruka basilika
3 ägg
3 dl gräddfil
1 tsk salt
2 pkt mozzarella (a' 125 g)
1 ask körsbärstomater (ca 250 g)
1 msk olivolja
2 krm salt
1- 2 strimlade paprikor

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA snabbt ihop smör, mjöl och vatten
till en pajdeg i en matberedare .
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant
ca 24 cm i diameter.
Ställ formen kallt ca 30 min.
SÄTT ugnen på 175 grader.
GROVHACKA basilikan.  Vispa ihop ägg, gräddfil,
salt och basilika .  Skiva mozzarellan .
BLANDA tomaterna med olja och salt i en liten
ugnssäker form .
FÖRGRÄDDA pajskalet och baka tomaterna mitt
i ugnen ca 15 minuter.
Ställ tomaterna åt sidan och låt pajskalet svalna något.
LÄGG ostskivorna i botten av pajskalet.
Häll fyllningen över. Grädda mitt i ugnen ca 30 min,
tills fyllningen stannat.
LÅT pajen svalna något.  Lägg tomaterna på pajen
och garnera med lite extra basilika.
SERVERA strimlad paprika till .

LYCKA TILL !

GRYNKAKOR , 36 ST.



                HEJSAN !

Min barndoms älsklingskakor bakades på
havregryn,  socker  och  smör.
De gjordes alltid i sista minuten eftersom
de är godast pinfärska.
Även om man vill äta nyttigt  kan  det
uppstå  behov av  något  syndigt sött och
fett och grynkakorna passar bra i sin
moderna form med havrekli och margarin
i stället för smör.

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g margarin
1 1/2 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl havrekli
3 dl havregryn

SÅ HÄR GÖR DU:
SMÄLT margarinet i en stor kastrull.
Häll ner sockret och rör om så att det smälter.
BLANDA ner kli och vetemjölet och låt det
svälla några minuter .
Rör till sist ner havregrynen .
PLATTA ut smeten i en (fyrkantig) eldfast
form med låga kanter - ca 25 x 25 cm .
Smeten ska vara ungefär 1 cm hög .
GRÄDDA i 200 grader ungefär 12 minuter
eller tills det är gyllenbrunt .
Ta ut formen och låt det svalna något .
SKÄR  ca  3x3  cm stora rutor .
Låt kakorna ligga kvar i formen när de
serveras så smular de mindre .
GOTT till fruktefterrätter och glass .

LYCKA TILL !

MINUTGLASS, 3- 4 PERS.




                        HEJSAN !

GOTT, SMALT OCH SNABBLAGAT !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl frysta bär - svartavinbär, hallon,
jordgubbar, blåbär
2 dl mild yoghurt,- typ vanilj
2 msk florsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA bären i en matberedare och
häll sedan ner yoghurt och socker.
De frysta bären gör att det blir
glasskonsistens .
LÄGG upp glassen i portionsskålar
och servera omedelbart .

LYCKA TILL !
....mmm !

tisdag 28 maj 2019

FIBERRIKA FÄRSBIFFAR, 4 PERS.




                    HEJSAN !

Köttfärs i alla former är utmärkt,
där kan man smyga ner fiberrikt kli.

HÄR ÄR RECEPTET :
350 g mager nötfärs
1/2 dl havrekli eller kostfiber
1 dl vatten
2 små rivna palsternackor eller
motsvarande mängd riven rotselleri
salt
svartpeppar.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla ingredienser .
Forma färsen till åtta små biffar och
stek dem på svag värme i en teflonpanna-
någon olja behövs knappast.
GOTT med bara en KNÄCKE-smörgås
och sallad till med små cocktailtomater.

LYCKA TILL !

söndag 26 maj 2019

KRÄMIG POTATISGRATÄNG, 4 PERS. 55 min.



                   
                        HEJSAN !

Det blev en annan variant - men ack så god,
väl värd att göra igen.
I den här krämiga gratängen får potatisen
sällskap av squash och tomater.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g potatis
4 vitlöksklyftor
2 dl riven parmesanost
salt och malen svartpeppar
2 dl grädde
3 plommontomater
1 liten squash, ca 250 g
1 gul
2 msk olivolja

TOPPING
10 g rucola
1 dl hyvlad parmesanost
några kvistar oregano
1/2 dl rostade pinjenötter

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
SKALA potatisen och vitlöken och skiva
dem tunt.
Varva det med riven parmesan i en eldfast form .
Krydda med salt och svartpeppar och häll över
grädden .  Ställ in i ugnen.
SKIVA tomater, squash och gul lök.
TA ut formen efter ca 25 minuter och varva
grönsaksskivorna  ovanpå potatisen.
Ringla över lite olivolja och krydda med salt
och svartpeppar.
Sätt in formen i ugnen igen och grädda i ca 20 min.
BLANDA ingredienserna till  TOPPINGEN
och servera till gratängen .

LYCKA TILL !
och hoppas det smakar.


lördag 25 maj 2019

TIPS !



 HEJSAN !

KRYDDA MATEN FÖR  HJÄRTATS SKULL

Lägg 2 msk kryddor i maten och minska
risken för hjärt- kärlsjukdom.
I en studie fann forskarna att kryddor kan
motverka effekten av fet mat genom att
motverka att det bildas triglycerider i blodet.
Kryddorna som lades i maten var curry, oregano,
gurkmeja, svartpeppar, kryddnejlika, vitlökspulver
paprika och rosmarin.

Sund.nu
TACK !

KYCKLING I FETAOST OCH SPENATSÅS , 4 PERS.



                      HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET:
4 kyckling-FILE'ER
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl kycklingbuljong
2 dl rysk yoghurt eller
matlagningsyoghurt
2 msk vetemjöl
150 g fetaost
70 g babyspenat
salt, svartpeppar
olivolja till stekning
SERVERA MED ;
Klyftpotatis och sallad

SÅ HÄR GÖR DU :
SALTA och peppra FILE'ERNA  och
stek dem i olivolja tills de får fin färg.
Lyft upp och lägg på en tallrik.
HACKA schalottenlök och vitlök och
fräs i olivolja .  Späd  med buljong.
Lägg ner kycklingen och låt koka under
lock 10 minuter.
RÖR ner mjölet i yoghurten.
Rör ner yoghurten i buljongen och smula
ner fetaosten .  Låt sjuda 5 minuter.
SMAKA av med  svartpeppar och vänd
ner spenaten .

LYCKA TILL !