söndag 9 juni 2019
RÅGSIKTSKAKOR, 10 BRÖD.
HEJSAN !
Fluffiga rågsiktskakor, lätta och jättegoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g jäst
50 g smör
4 dl mjölk
4 dl vatten
1/2 dl brödsirap
1 msk salt
1 dl linfrö
10 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl - BERTE QVARN
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en rymlig degbunke .
Smält smör i en kastrull, tillsätt mjölk och vatten
och värm till fingervarmt ca 37 grader .
RÖR ut jästen i lite av degspadet . Tillsätt resten
av vätskan tillsammans med sirap, salt, krossat linfrö ,
rågsikt och det mesta av vetemjölet .
ARBETA degen väl till dess att den släpper degbunkens
kanter .
Låt den jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 30 minuter.
TA upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 10
lika stora delar .
TRYCK ut dem till runda kakor , ca 14 cm i diameter.
Placera kakorna på plåtar med bakplåtspapper och
nagga med en gaffel .
LÅT kakorna jäsa övertäckta på varm och dragfri plats i ca 30 min.
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter .
LYCKA TILL !
DRÖMGOD DESSERT-TÅRTA, 12 BITAR. (2 timmar i frysen ).
HEJSAN !
mmm... himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 färdig tårtbotten, 100 g
FROMAGE :
500 g skivad rabarber
3 dl strösocker
saft av 1/2 citron
8 GELANTINBLAD
4 dl vaniljvisp
TOPPING - DEKORERA :
250 g halverade jordgubbar
250 g hallon
myntablad
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG tårtbottnen i en springform, ca 22 cm i diameter.
BLANDA rabarbern med socker och citron i en kastrull
och låt smälta under lock på svag värme .
Blötlägg GELANTINBLADEN i kallt vatten ca 5 minuter.
TA upp, låt rinna av och rör ner i den varma rabarbern tills
GELANTINET smält . Låt svalna .
VISPA Vaniljvispen styv, vänd ner rabarberkrämen och
fördela ovanpå tårtbottnen .
LÅT stå KALLT ett par timmar tills fromagen stelnat .
DEKORERA .
LYCKA TILL !
GRÖN SPARRIS MED ROSTAD PANCETTA , 6 PORT. (liten förrätt)
HEJSAN !
Njut av en klassiker ; Rimmad lax som smälter i munnen,
löjrom, räkor och ägg . mmm.... !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg grön sparris
2 skivor kavring a' 30 g
140 g PANCETTA
i skivor,
2 msk hackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR bort den nedersta, träiga delen av sparrisen
Lägg i kokande vatten och sjud ca 5 minuter.
Låt rinna av och lägg på ett fat.
SKÄR upp brödet i små tärningar .
Hetta upp en panna och rosta PANCETTAN och
brödet några minuter tills de fått färg.
BLANDA med persilja och fördela över sparrisen .
VARSÅGODA , LYCKA TILL !
POTATISHALVOR & SPARRIS MED RÖKT LAX, 2 PORT.
HEJSAN !
mmm...så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g kokt kall färskpotatis delade på längden
100 g kokt kall grön sparris i bitar
75 g CREAM CHEESE max 12%
2 msk lätt CREME fraiche 15 %
1 tsk riven pepparrot
1/2 - 1 tsk senap
2 msk hackad dill och gräslök
100 g kallrökt lax, hackad
50 g röd och / eller svart rom
GARNERA MED :
Dillvippor
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR av en tunn skiva i botten på potatisen
så att den står stadigt .
Lägg sparrisen mellan potatisarna på ett fat.
Blanda ost, CREME fraiche, pepparrot,
senap, dill och gräslök .
VÄND ner laxen och smaka eventuellt av med
mer senap och pepparrot .
Klicka röran på potatishalvorna och toppa med rom.
LYCKA TILL !
lördag 8 juni 2019
SMOOTHIE MED JORDGUBBAR OCH MELON, 3 GLAS.
HEJSAN !
Om Du vill söta Din SMOOTHIE
går det bra att tillsätta lite florsocker
efter tycke och smak .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl färska jordgubbar, 200 g
200 g vattenmelon
2 dl vaniljyoghurt
färskpressad saft av 1/2 citron
1 tsk vaniljsocker
eventuellt 1 kvist mynta
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och rensa jordgubbarna .
MIXA jordgubbarna med vattenmelonen till slät konsistens.
TILLSÄTT vaniljyoghurt, citronsaft och vaniljsocker och
mixa tills allt blandats väl .
HÄLL upp i glas och servera genast .
GARNERA med myntakvist .
LYCKA TILL !
fredag 7 juni 2019
CHOKLADKLADD-TÅRTA MED DAIMGRÄDDE, 10 - 12 BITAR.
HEJSAN !
Kladdkakan toppar Du med fluffig DAJM-grädde
och solvarma jordgubbar.
mmm....!
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mörk choklad
200 g smör eller margarin
3 ägg
2 dl socker
1 krm salt
2 1/2 dl vetemjöl
DAJMGRÄDDE
3 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
2 dubbel DAJM
1/2 liter färska jordgubbar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla en rund form ca 24 cm i diameter.
BRYT chokladen i mindre bitar och smält tillsammans
matfettet i en kastrull på svag värme.
Ta därefter kastrullen från värmen .
RÖR ner äggen och sockret i chokladsåsen och rör om till
slät konsistens. Vänd sist ner salt och vetemjöl och rör
åter smeten slät .
BRE ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen
av ugnen i ca 20 minuter. Kakan får gärna vara lite kladdig
i mitten då den tas ut . Låt kallna i formen .
DAIMGRÄDDE :
KOKA upp 1/2 dl av grädden i en kastrull .
Ta därefter kastrullen från värmen .
Bryt den mörka chokladen i bitar och tillsätt
i den varma grädden. Rör om till slät
konsistens och ställ åt sidan att kallna till
rumstemperatur .
VISPA resterande grädde och vänd ner den
svala chokladkrämen .
GROVHACKA DAIMEN och tillsätt ca
3/4 av hacket i chokladgrädden.
LOSSA den kalla kakan ur formen och
klicka på chokladgrädden .
Strö över de sparade DAIM-bitarna och
garnera färska jordgubbar .
LYCKA TILL !
OMELETT PÅ FÄRSKPOTATIS, 4 - 6 PERS.
HEJSAN !
God som den är, men passar även utmärkt
till varmrökt lax, stekt fläsk eller rökt kött.
HÄR ÄR RECEPTET :
ca 1/2 kg kokt färskpotatis
2 purjolökar (endast det vita)
2 msk olivolja
salt och peppar
1 liten påse färsk babyspenat, ca 50 g
6 ägg
4 msk olivolja till stekning
SERVERING :
gräslök
1 dl finriven ost
grönsallad
tomater
SÅ HÄR GÖR DU :
GROVTÄRNA potatisen och skiva purjolöken tunt.
HETTA upp en stekpanna med olja.
Fräs potatisen och löken i 3 - 4 minuter.
Smaka av med salt och peppar och rör i spenaten.
VISPA upp äggen och häll det över potatisfräset .
Stek på låg värme tills undersidan börjar få färg, ca 5 min.
VÄND omeletten med hjälp av en tallrik och stek klart
i 3 - 4 minuter .
FINHACKA gräslöken.
Strö finriven ost och den hackade gräslöken över
omeletten och servera med varma tomater och grönsallad.
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)