måndag 10 juni 2019
TIPS !
HEJSAN !
TRE TIPS NÄR DU GRILLAR FISK. :
* FISK behöver bara marineras en kort stund innan Du grillar.
Fisken marineras för smakens skull och inte för att bli mör.
* MAGER fisk är perfekt att grilla i foliepaket, gärna ihop med
grönsaker och ärter. Då håller fisken ihop och blir saftig.
*UNDVIK att använda marinader med FETT eftersom det
lätt kan börja brinna och fisken då kan bli bränd.
TACK !
PENNE MED PISTASCHMANDEL , BROCCOLI OCH GETOST 4 PORT.
HEJSAN !
Smak på detta, ...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g broccoli
2 vitlöksklyftor
1 dl naturell PISTASCH-mandel
1 dl olivolja
1 1/2 tsk rivet citronskal
2 msk pressad citronsaft
1 röd chilifrukt
150 g getost
FLING-salt
nymald peppar
400 g pasta, gärna PENNE
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA broccolin i mindre buketter.
Skiva stammen, det ska bli ca 200 g
av broccoli- stammen .
Koka stammen i lättsaltat vatten,
ca 3 minuter . Låt rinna av .
MIXA broccolistammen, hackad vitlök,
pistaschmandel, olja, citronskal och- saft.
KÄRNA ur och hacka chilin. Smula osten.
Vänd ner chili och ost i broccolisåsen .
Smaka av med salt och peppar .
KOKA pastan . Lägg i broccolibuketterna
när ca 3 minuter av koktiden återstår .
Låt rinna av, men spara lite av kokvattnet.
BLANDA pasta, kokvatten och broccoli-
buketter och broccolisås .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
RAVIOLI MED VALNÖTTER, GORGONZOLA OCH SPENAT, 4 PORT.
HEJSAN !
BUSENKEL och krämig sås som Du snabbt rör ihop
medan pastan kokar .
mmm....
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl lätt CREME Fraiche
1 dl mjölk
ca 150 g gorgonzola
100 - 150 g färsk babyspenat
50 g valnötter
FLINGSALT
nymald svartpeppar
500 g färsk ravioli med ostfyllning
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan på svag värme. Låt den rinna av .
BLANDA CREME Fraiche, mjölk och ost i en
kastrull och värm på svag värme tills osten smält.
VÄND ner den sköljda och torkade spenaten mot
slutet och låt den mjukna i såsen.
Grovhacka nötterna .
Smaka av med salt och peppar .
VÄND ner pastan i såsen .
SMAKLIG MÅLTID !
TIPS! När Du kokar pasta, spara lite av kokvattnet
innan Du häller av pastan .
STÄRKELSEN från pastan ger såsen en fin konsistens.
LYCKA TILL !
söndag 9 juni 2019
RÅGSIKTSKAKOR, 10 BRÖD.
HEJSAN !
Fluffiga rågsiktskakor, lätta och jättegoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g jäst
50 g smör
4 dl mjölk
4 dl vatten
1/2 dl brödsirap
1 msk salt
1 dl linfrö
10 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl - BERTE QVARN
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en rymlig degbunke .
Smält smör i en kastrull, tillsätt mjölk och vatten
och värm till fingervarmt ca 37 grader .
RÖR ut jästen i lite av degspadet . Tillsätt resten
av vätskan tillsammans med sirap, salt, krossat linfrö ,
rågsikt och det mesta av vetemjölet .
ARBETA degen väl till dess att den släpper degbunkens
kanter .
Låt den jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 30 minuter.
TA upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 10
lika stora delar .
TRYCK ut dem till runda kakor , ca 14 cm i diameter.
Placera kakorna på plåtar med bakplåtspapper och
nagga med en gaffel .
LÅT kakorna jäsa övertäckta på varm och dragfri plats i ca 30 min.
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter .
LYCKA TILL !
DRÖMGOD DESSERT-TÅRTA, 12 BITAR. (2 timmar i frysen ).
HEJSAN !
mmm... himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 färdig tårtbotten, 100 g
FROMAGE :
500 g skivad rabarber
3 dl strösocker
saft av 1/2 citron
8 GELANTINBLAD
4 dl vaniljvisp
TOPPING - DEKORERA :
250 g halverade jordgubbar
250 g hallon
myntablad
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG tårtbottnen i en springform, ca 22 cm i diameter.
BLANDA rabarbern med socker och citron i en kastrull
och låt smälta under lock på svag värme .
Blötlägg GELANTINBLADEN i kallt vatten ca 5 minuter.
TA upp, låt rinna av och rör ner i den varma rabarbern tills
GELANTINET smält . Låt svalna .
VISPA Vaniljvispen styv, vänd ner rabarberkrämen och
fördela ovanpå tårtbottnen .
LÅT stå KALLT ett par timmar tills fromagen stelnat .
DEKORERA .
LYCKA TILL !
GRÖN SPARRIS MED ROSTAD PANCETTA , 6 PORT. (liten förrätt)
HEJSAN !
Njut av en klassiker ; Rimmad lax som smälter i munnen,
löjrom, räkor och ägg . mmm.... !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg grön sparris
2 skivor kavring a' 30 g
140 g PANCETTA
i skivor,
2 msk hackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR bort den nedersta, träiga delen av sparrisen
Lägg i kokande vatten och sjud ca 5 minuter.
Låt rinna av och lägg på ett fat.
SKÄR upp brödet i små tärningar .
Hetta upp en panna och rosta PANCETTAN och
brödet några minuter tills de fått färg.
BLANDA med persilja och fördela över sparrisen .
VARSÅGODA , LYCKA TILL !
POTATISHALVOR & SPARRIS MED RÖKT LAX, 2 PORT.
HEJSAN !
mmm...så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g kokt kall färskpotatis delade på längden
100 g kokt kall grön sparris i bitar
75 g CREAM CHEESE max 12%
2 msk lätt CREME fraiche 15 %
1 tsk riven pepparrot
1/2 - 1 tsk senap
2 msk hackad dill och gräslök
100 g kallrökt lax, hackad
50 g röd och / eller svart rom
GARNERA MED :
Dillvippor
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR av en tunn skiva i botten på potatisen
så att den står stadigt .
Lägg sparrisen mellan potatisarna på ett fat.
Blanda ost, CREME fraiche, pepparrot,
senap, dill och gräslök .
VÄND ner laxen och smaka eventuellt av med
mer senap och pepparrot .
Klicka röran på potatishalvorna och toppa med rom.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)