tisdag 11 juni 2019
CHOKLAD PAJ . 12 BITAR.
HEJSAN !
Lika elegant som på konditori !
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:
100 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
1 msk kakao
2 msk strösocker
1 äggula
FYLLNING :
75 g mörk choklad
75 g smör eller margarin
2 ägg
1 1/2 dl socker
4 msk kakao
2 msk ljus sirap
2 msk CREME FRAICHE
GLASYR :
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
SERVERA med vinbär, jordgubbar
grädde.
UGN : 175 GRADER/150 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
PAHDEG: HACKA ihop smör, mjöl, kakao
och socker till en smulig massa .
Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
KAVLA ut och lägg i en pajform som är 24 cm
i diameter, med löstagbar kant botten .
Låt stå kallt i 30 minuter.
Nagga pajskalet och förgrädda i 10 minuter .
FYLLNING :
DELA chokladen i bitar och smält tillsammans
med smör i vattenbad .
VISPA ihop ägg och socker. Sikta i kakao och
tillsätt sirap och CREME FRAICHE.
RÖR i chokladsmeten och blanda ihop.
Häll smeten i pajskalet och grädda i 150 grader
i 30 minuter. Låt kallna .
GLASYR :
HACKA chokladen och lägg i en skål.
Koka upp grädden och häll den över chokladen
och rör tills den har smält.
HÄLL glasyren över pajen och låt stelna i kyl ett
par timmar . SERVERA med vinbär 3-4 bär /kvist
och några jordgubbar vid sidan om och vispad grädde.
LYCKA TILL !
KLADDKAKA .
HEJSAN !
mmm... En fullträff varje gång !
Här är en klassisk kladdkaka bakad med choklad.
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mörk choklad
200 g smör / margarin
4 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
GARNER MED :
hallon, blåbär, jordgubbar, physalis
UGN : 225 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
BRYT chokladen i bitar och smält tillsammans med
fettet i en kastrull på svag värme. Låt svalna något.
VISPA ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i smeten
tillsammans med chokladblandningen .
Vänd försiktigt ihop till en smet och häll i smord form.
Grädda i 15 minuter .
LÅT kakan stelna i formen, eftersom den är mycket lös
när den är nygräddad .
GARNERA med bär .
LYCKA TILL !
måndag 10 juni 2019
TIPS !
HEJSAN !
TRE TIPS NÄR DU GRILLAR FISK. :
* FISK behöver bara marineras en kort stund innan Du grillar.
Fisken marineras för smakens skull och inte för att bli mör.
* MAGER fisk är perfekt att grilla i foliepaket, gärna ihop med
grönsaker och ärter. Då håller fisken ihop och blir saftig.
*UNDVIK att använda marinader med FETT eftersom det
lätt kan börja brinna och fisken då kan bli bränd.
TACK !
PENNE MED PISTASCHMANDEL , BROCCOLI OCH GETOST 4 PORT.
HEJSAN !
Smak på detta, ...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g broccoli
2 vitlöksklyftor
1 dl naturell PISTASCH-mandel
1 dl olivolja
1 1/2 tsk rivet citronskal
2 msk pressad citronsaft
1 röd chilifrukt
150 g getost
FLING-salt
nymald peppar
400 g pasta, gärna PENNE
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA broccolin i mindre buketter.
Skiva stammen, det ska bli ca 200 g
av broccoli- stammen .
Koka stammen i lättsaltat vatten,
ca 3 minuter . Låt rinna av .
MIXA broccolistammen, hackad vitlök,
pistaschmandel, olja, citronskal och- saft.
KÄRNA ur och hacka chilin. Smula osten.
Vänd ner chili och ost i broccolisåsen .
Smaka av med salt och peppar .
KOKA pastan . Lägg i broccolibuketterna
när ca 3 minuter av koktiden återstår .
Låt rinna av, men spara lite av kokvattnet.
BLANDA pasta, kokvatten och broccoli-
buketter och broccolisås .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
RAVIOLI MED VALNÖTTER, GORGONZOLA OCH SPENAT, 4 PORT.
HEJSAN !
BUSENKEL och krämig sås som Du snabbt rör ihop
medan pastan kokar .
mmm....
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl lätt CREME Fraiche
1 dl mjölk
ca 150 g gorgonzola
100 - 150 g färsk babyspenat
50 g valnötter
FLINGSALT
nymald svartpeppar
500 g färsk ravioli med ostfyllning
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan på svag värme. Låt den rinna av .
BLANDA CREME Fraiche, mjölk och ost i en
kastrull och värm på svag värme tills osten smält.
VÄND ner den sköljda och torkade spenaten mot
slutet och låt den mjukna i såsen.
Grovhacka nötterna .
Smaka av med salt och peppar .
VÄND ner pastan i såsen .
SMAKLIG MÅLTID !
TIPS! När Du kokar pasta, spara lite av kokvattnet
innan Du häller av pastan .
STÄRKELSEN från pastan ger såsen en fin konsistens.
LYCKA TILL !
söndag 9 juni 2019
RÅGSIKTSKAKOR, 10 BRÖD.
HEJSAN !
Fluffiga rågsiktskakor, lätta och jättegoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g jäst
50 g smör
4 dl mjölk
4 dl vatten
1/2 dl brödsirap
1 msk salt
1 dl linfrö
10 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl - BERTE QVARN
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en rymlig degbunke .
Smält smör i en kastrull, tillsätt mjölk och vatten
och värm till fingervarmt ca 37 grader .
RÖR ut jästen i lite av degspadet . Tillsätt resten
av vätskan tillsammans med sirap, salt, krossat linfrö ,
rågsikt och det mesta av vetemjölet .
ARBETA degen väl till dess att den släpper degbunkens
kanter .
Låt den jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 30 minuter.
TA upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 10
lika stora delar .
TRYCK ut dem till runda kakor , ca 14 cm i diameter.
Placera kakorna på plåtar med bakplåtspapper och
nagga med en gaffel .
LÅT kakorna jäsa övertäckta på varm och dragfri plats i ca 30 min.
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter .
LYCKA TILL !
DRÖMGOD DESSERT-TÅRTA, 12 BITAR. (2 timmar i frysen ).
HEJSAN !
mmm... himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 färdig tårtbotten, 100 g
FROMAGE :
500 g skivad rabarber
3 dl strösocker
saft av 1/2 citron
8 GELANTINBLAD
4 dl vaniljvisp
TOPPING - DEKORERA :
250 g halverade jordgubbar
250 g hallon
myntablad
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG tårtbottnen i en springform, ca 22 cm i diameter.
BLANDA rabarbern med socker och citron i en kastrull
och låt smälta under lock på svag värme .
Blötlägg GELANTINBLADEN i kallt vatten ca 5 minuter.
TA upp, låt rinna av och rör ner i den varma rabarbern tills
GELANTINET smält . Låt svalna .
VISPA Vaniljvispen styv, vänd ner rabarberkrämen och
fördela ovanpå tårtbottnen .
LÅT stå KALLT ett par timmar tills fromagen stelnat .
DEKORERA .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)