fredag 14 juni 2019

PAPRIKASÅS, 2 DL.



                 HEJSAN !

Den här såsen är jättegod till grillat
och rostad potatis .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 - 3 röda paprikor
1 skiva rostebröd eller
lantbröd
2 msk olivolja
3 - 4 msk AJVAR RELISH
2 tsk vinäger
salt
1 vitlöksklyfta

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA, ta ur kärnor och rosta paprikorna i ugn,
gärna under grill, tills skalet är bubbligt och svart.
Låt svalna något, dra skalet från paprikorna .
SKÄR bort kanten från brödet .
Mixa paprikor, bröd, olivolja AJVAR RELISH
vinäger och salt .
Tillsätt en pressad vitlöksklyfta .
SERVERA  till exempelvis grillat kött,  kyckling,
potatisklyftor/färskpotatis och grönsaker .

LYCKA TILL !

JORDGUBBAR I UGN (laktosfritt)



             HEJSAN !

Detta var jättegott !  Smaka Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 - 300 g  jordgubbar
färska eller djupfrysta tinade
2 tsk rivet citronskal
4 ägg
1/2 dl råsocker strö-
1 1/2 dl laktosfri CREME FRAICHE
2 msk maizena majs-stärkelse
UGN 175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ en ugnssäker form  med  laktosfritt
smör / margarin .  Lägg i bären .
VISPA  äggen  med  sockret  och  tillsätt
CREME FRAICHE,  maizena  och  rivet
citronskal .
BRED  smeten  ovanpå  bären  och  grädda
mitt  i  ugnen  i  ca  35 minuter.
SERVERA !

LYCKA TILL !

tisdag 11 juni 2019

CHOKLAD PAJ . 12 BITAR.


               HEJSAN !

Lika elegant som på konditori !

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:
100 g smör eller  margarin
2 dl vetemjöl
1 msk kakao
2 msk strösocker
1 äggula
FYLLNING :
75 g mörk choklad
75 g smör eller margarin
2 ägg
1 1/2 dl socker
4 msk kakao
2 msk ljus sirap
2 msk CREME FRAICHE
GLASYR :
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
SERVERA  med vinbär, jordgubbar
grädde.
UGN : 175 GRADER/150 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
PAHDEG: HACKA ihop smör, mjöl, kakao
och socker till en smulig massa .
Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
KAVLA ut och lägg i en pajform som är 24 cm
i diameter, med löstagbar kant botten .
Låt stå kallt i 30 minuter.
Nagga pajskalet och förgrädda i 10 minuter .
FYLLNING :
DELA chokladen i bitar och smält tillsammans
med smör i vattenbad .
VISPA ihop ägg och socker. Sikta i kakao och
tillsätt sirap och CREME FRAICHE.
RÖR i chokladsmeten och blanda ihop.
Häll smeten i pajskalet och grädda i 150 grader
i 30 minuter. Låt kallna .
GLASYR :
HACKA chokladen och lägg i en skål.
Koka upp grädden och häll den över chokladen
och rör tills den har smält.
HÄLL glasyren över pajen och låt stelna i kyl ett
par timmar .  SERVERA med vinbär 3-4 bär /kvist
och några jordgubbar vid sidan om och vispad grädde.

LYCKA TILL !

KLADDKAKA .



                HEJSAN !

mmm... En fullträff varje gång !
Här är en klassisk kladdkaka bakad med choklad.

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mörk choklad
200 g smör / margarin
4 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
GARNER  MED :
hallon, blåbär, jordgubbar, physalis
UGN : 225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
BRYT chokladen i bitar och smält tillsammans med
fettet i en kastrull på svag värme.  Låt svalna något.
VISPA ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i smeten
tillsammans med  chokladblandningen .
Vänd försiktigt  ihop till en smet och häll i smord form.
Grädda i 15 minuter .
LÅT kakan stelna i formen, eftersom den är mycket lös
när den är nygräddad .
GARNERA med bär .

LYCKA TILL !

måndag 10 juni 2019

TIPS !




                HEJSAN !

TRE TIPS NÄR DU GRILLAR  FISK. :

* FISK behöver bara marineras en kort stund innan Du grillar.
Fisken marineras för smakens skull och inte för att bli mör.

* MAGER  fisk är perfekt att grilla i foliepaket, gärna ihop med
grönsaker och ärter. Då håller fisken ihop och blir saftig.

*UNDVIK att använda marinader med FETT eftersom det
lätt kan börja brinna och fisken då kan bli bränd.

TACK !

PENNE MED PISTASCHMANDEL , BROCCOLI OCH GETOST 4 PORT.




                        HEJSAN !

Smak på detta, ...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g broccoli
2 vitlöksklyftor
1 dl naturell PISTASCH-mandel
1 dl olivolja
1 1/2  tsk rivet citronskal
2 msk pressad citronsaft
1 röd chilifrukt
150 g getost
FLING-salt
nymald peppar
400 g pasta, gärna PENNE

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA broccolin i mindre buketter.
Skiva stammen, det ska bli ca 200 g
av broccoli- stammen .
Koka stammen i lättsaltat vatten,
ca 3 minuter .  Låt rinna av .
MIXA broccolistammen, hackad vitlök,
pistaschmandel, olja, citronskal och- saft.
KÄRNA ur och hacka chilin.  Smula osten.
Vänd ner chili och ost i broccolisåsen .
Smaka av med salt och peppar .
KOKA pastan .  Lägg  i broccolibuketterna
när ca 3 minuter av koktiden återstår .
Låt rinna av, men spara lite av kokvattnet.
BLANDA pasta, kokvatten och broccoli-
buketter och broccolisås .
SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !

RAVIOLI MED VALNÖTTER, GORGONZOLA OCH SPENAT, 4 PORT.




                             HEJSAN !

BUSENKEL och krämig sås som Du snabbt rör ihop
medan pastan kokar .
mmm....

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl lätt CREME Fraiche
1 dl mjölk
ca 150 g gorgonzola
100 - 150 g färsk babyspenat
50 g valnötter
FLINGSALT
nymald svartpeppar
500 g färsk ravioli  med ostfyllning

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan på svag värme.  Låt den rinna av .
BLANDA CREME Fraiche, mjölk och ost i en
kastrull och värm på svag värme tills osten smält.
VÄND ner den sköljda och torkade spenaten mot
slutet och låt den mjukna i såsen.
Grovhacka nötterna .
Smaka av med salt och peppar .
VÄND ner pastan i såsen .

SMAKLIG MÅLTID !

TIPS!  När Du kokar pasta,  spara lite av kokvattnet
innan Du häller av pastan .
STÄRKELSEN från pastan ger såsen en fin konsistens.

LYCKA TILL !