måndag 17 juni 2019

KORNGRYNSSALLAD MED APRIKOS OCH MYNTA, 4 PERS.




                       HEJSAN !

mmm,,, !

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g korngryn
100 g torkade aprikoser
1 bunt vårlök
färsk mynta
DRESSING :
3 msk citronsaft
3 msk olivolja
1/4 tsk stött spiskummin
salt, peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT aprikoserna ligga i blöt i kallt vatten över natten.
Tillaga korngrynen enligt anvisning på förpackningen.
BLANDA korngrynen i en skål tillsammans med
skivade aprikoser, finskuren vårlök och hackad mynta.
RÖR samman dressingen och häll ner den i salladen .
Låt dra minst 30 minuter före servering .

SMAKLIG MÅLTID !

KYCKLINGSAUTE' MED KOKOS & CURRY. 4 PERS.



                         HEJSAN !

mmm,,, så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 KYCKLINGFILE'ER
1- 2 msk olivolja
2 tsk söt paprikapulver
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
4 dl kokosmjölk
2 tsk röd curry
150 g purjolök, strimlad
2 gula paprikor, strimlade
150 g champinjoner, skivade
TILLBEHÖR :
färsk mynta
jasminris
sallad

SÅ HÄR GÖR DU :
PUTSA och strimla kyckling- FILE'ERNA.
STEK dem i olivolja och pudra över paprikapulver.
Salta och peppra .  BLANDA kokosmjölk och curry
och häll över . LÅT allt koka ihop i 10 minuter .
FRÄS grönsakerna och svampen några minuter.
Lägg över i grytan . KOKA upp och smaka av  med
salt och peppar . STRÖ över lite mynta .
SERVERA  med jasminris och en bladsallad.

LYCKA TILL !


PARMASKINKA MED EXOTISK FRUKTSALSA , 4 PERS.




                           HEJSAN !

mmm,,,så himla gott ! tyckte vi alla .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g parmaskinka
1/2 granatäpple
2 mangor eller fryst tärnad, 250 g
1 stjärnfrukt
2 dl rucola
25 g pinjenötter
4 msk balsamvinäger med mandarinsmak
eller vanlig balsamvinäger
2 msk olivolja
salt och peppar
SERVERA TILL :
en bit bröd.

SÅ HÄR GÖR DU :
KÄRNA ur granatäpplet och ta bort alla vita hinnor .
Det är de små röda kärnorna vi vill åt.
SKALA och skär mangon i tärningar.
Tärna stjärnfrukten .
Blanda frukten med rucolan .
ROSTA pinje nötterna i en torr panna .
Lägg upp skinkan på tallrikar och fördela fruktsalsan
bredvid .  Ringla över balsamvinäger och olja .
STRÖ över nötter .  Krydda.

LYCKA TILL !



lördag 15 juni 2019

GRILLSPETT MED LINSSALLAD OCH KRYDDIG KORV, 4 PORT.



                            HEJSAN !

SPETT  fyllda med kryddig korv, röd och gul paprika
samt rödlöksklyftor.
Till spetten en god linssallad på gröna eller röda linser.
mmm... !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
400 kryddig korv som bratwurst eller chorizo
1 liten röd paprika
1 liten gul paprika
1 rödlök i klyftor
träspett
LINSSALLAD :
1 förpackning, ca 400 g kokta gröna eller röda linser.
1 burk, ca 400 g, majskorn.
3-4 salladslökar eller 1/2 purjolök i tunna  skivor
3 urkärnade tomater i mindre bitar
DRESSING
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk DIJONSENAP
ÄDELKESO
250 g keso
100 g ädelost
1 dl hackad gräslök

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG trä spetten i kallt vatten så blir de inte brända.
Blanda till salladen ; linser, majs och lök.
Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna, skär köttet i bitar
och tillsätt.  VISPA samman olja, vinäger och senap.
Häll dressingen över salladen och ställ den i kylen.
STAVMIXA  keso och ost till en slät röra .
Blanda ner gräslök .
SKÄR  korven i skivor.  FÖRBERED paprikor och lök.
Trä växelvis upp korv, paprika och lökklyftor på spetten.
Får Du grönsaker över blanda ner dem i salladen.
LÄGG spetten på en oljad plåt.
Sätt ugnen på grill och grilla spetten runt om i övre delen
av ugnen  5 - 10 minuter  eller
grilla dem på utomhus grillen .
SERVERA  spetten  med  linssallad  och  ädelkeso.

LYCKA TILL !


fredag 14 juni 2019

PAPRIKASÅS, 2 DL.



                 HEJSAN !

Den här såsen är jättegod till grillat
och rostad potatis .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 - 3 röda paprikor
1 skiva rostebröd eller
lantbröd
2 msk olivolja
3 - 4 msk AJVAR RELISH
2 tsk vinäger
salt
1 vitlöksklyfta

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA, ta ur kärnor och rosta paprikorna i ugn,
gärna under grill, tills skalet är bubbligt och svart.
Låt svalna något, dra skalet från paprikorna .
SKÄR bort kanten från brödet .
Mixa paprikor, bröd, olivolja AJVAR RELISH
vinäger och salt .
Tillsätt en pressad vitlöksklyfta .
SERVERA  till exempelvis grillat kött,  kyckling,
potatisklyftor/färskpotatis och grönsaker .

LYCKA TILL !

JORDGUBBAR I UGN (laktosfritt)



             HEJSAN !

Detta var jättegott !  Smaka Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 - 300 g  jordgubbar
färska eller djupfrysta tinade
2 tsk rivet citronskal
4 ägg
1/2 dl råsocker strö-
1 1/2 dl laktosfri CREME FRAICHE
2 msk maizena majs-stärkelse
UGN 175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ en ugnssäker form  med  laktosfritt
smör / margarin .  Lägg i bären .
VISPA  äggen  med  sockret  och  tillsätt
CREME FRAICHE,  maizena  och  rivet
citronskal .
BRED  smeten  ovanpå  bären  och  grädda
mitt  i  ugnen  i  ca  35 minuter.
SERVERA !

LYCKA TILL !

tisdag 11 juni 2019

CHOKLAD PAJ . 12 BITAR.


               HEJSAN !

Lika elegant som på konditori !

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:
100 g smör eller  margarin
2 dl vetemjöl
1 msk kakao
2 msk strösocker
1 äggula
FYLLNING :
75 g mörk choklad
75 g smör eller margarin
2 ägg
1 1/2 dl socker
4 msk kakao
2 msk ljus sirap
2 msk CREME FRAICHE
GLASYR :
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
SERVERA  med vinbär, jordgubbar
grädde.
UGN : 175 GRADER/150 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
PAHDEG: HACKA ihop smör, mjöl, kakao
och socker till en smulig massa .
Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
KAVLA ut och lägg i en pajform som är 24 cm
i diameter, med löstagbar kant botten .
Låt stå kallt i 30 minuter.
Nagga pajskalet och förgrädda i 10 minuter .
FYLLNING :
DELA chokladen i bitar och smält tillsammans
med smör i vattenbad .
VISPA ihop ägg och socker. Sikta i kakao och
tillsätt sirap och CREME FRAICHE.
RÖR i chokladsmeten och blanda ihop.
Häll smeten i pajskalet och grädda i 150 grader
i 30 minuter. Låt kallna .
GLASYR :
HACKA chokladen och lägg i en skål.
Koka upp grädden och häll den över chokladen
och rör tills den har smält.
HÄLL glasyren över pajen och låt stelna i kyl ett
par timmar .  SERVERA med vinbär 3-4 bär /kvist
och några jordgubbar vid sidan om och vispad grädde.

LYCKA TILL !