fredag 5 juli 2019

PASSIONS - OCH HALLONSWISS, 4 PORT.



           
                        HEJSAN !

Unna Dig en underbar dessert emellanåt !
Den här är luftig, lätt och helt  ljuvlig !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl frysta hallon
2 msk socker
4 passionsfrukter
2 dl passionsfruktssorbet
2 dl hallonsorbet
1 dl vispad mellangrädde 27 %
8 små maränger

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM hallonen tillsammans med sockret på låg värme .
Var försiktig  och låt hallonen  behålla  strukturen,
sockret ska bara smälta.  GRÖP  ur passionsfrukten .
Varva  passionsfruktsorbet  och  hallonssorbet  med lätt-
vispad  grädde, maräng, hallonkompott och passions -
frukten  i glas eller skålar .

LYCKA TILL !
                              PSST !
Passionsfrukten ska vara lite skrynklig
i skalet  och  kännas  tung  när Du köper den.
                 

lördag 29 juni 2019

TIPS !




                    HEJSAN !

HUR LÄNGE SKA ÄGGET VISPAS ?

Ungefär 2 min vispning med elvisp
eller
5 min för hand är lagom när
Du ska vispa ägg och socker  pösigt
till en kaka .

TACK !

fredag 28 juni 2019

TIPS !




            TIPS !

Mixa Din egen juice !

HÄR ÄR RECEPTET :
En rejäl knippa grönkål
2 citroner
1 1/2 tsk honung
1/2 dl kallt vatten

SÅ HÄR GÖR DU :
PRESSA citronerna i en skål, lägg ner kålen och blanda i
honungen och vattnet .
MIXA tills det är en slät juice.
Tillsätt eventuellt mer vatten och smaksätt med mer honung
om det behövs .
TACK !

HAVRESNITT, 60 ST



              HEJSAN !

Dessa jättegoda kakor brukar jag ha med
till sommarens kaffekalas !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör / margarin
3/4 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn
3 dl vetemjöl- BERTE QVARN

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop fett och socker, tillsätt havregryn
och mjöl och rulla degen till 4 längder .
LÄGG dem på smord plåt, tryck till dem med
en gaffel och grädda i mitten av ugnen i
200 grader ca 10 minuter.
SKÄR de varma längderna i 2-21/2 cm långa bitar
och låt dem sedan kallna på galler .
LYCKA TILL !

RISOTTO MED RÖDBETOR OCH CHEVRE, 2 PERS.




                   HEJSAN !

Ja,  detta var smakrikt !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 msk smör/margarin
1 1/2 dl ARBORIORIS
eller annat risotto-ris
1 dl vitt vin
salt, svartpeppar
300 g kokta rödbetor
100 g CHEVREOST
35 g rucola

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vatten och buljongtärning i en kastrull.
SKALA och hacka lök och vitlök, fräs i smör/margarin
i en rymlig kastrull eller traktörpanna .
Tillsätt riset och låt fräsa med en stund .
HÄLL på vin och 2 dl av buljongen, sjud försiktigt .
Buljongen ska koka in i efterhand .
Rör då och då och tillsätt buljong vid behov tills det
mesta har kokat in . Eventuellt  behövs lite mer vatten.
SMAKA av med salt och peppar .
Skär rödbetorna i klyftor och smula CHEVREOSTEN.
Vänd ner risotton och servera med rucolablad.
SMAKLIG MÅLTID !



tisdag 25 juni 2019

KIKÄRTSWOK, 2 PORT.



                        HEJSAN !

Å, det här var då mmm...så gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 STOR palsternacka
150 g kålrot
2 morötter
1/2 purjolök
1 äpple
2 tsk rapsolja
200 g konserverade kikärter
300 g QUORNBITAR
2 tsk kinesisk soja
salt
2 krm cayennepeppar
SERVERA MED
blandad sallad

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och strimla palsternacka, kålrot,
purjolök och tärna äpplet .
WOKA  grönsaker och äpple i olja i om-
gångar några minuter.
TILLSÄTT kikärter, QUORN,  soja, salt,
cayennepeppar och rör om .

LYCKA TILL !

FLARNTÅRTA MED BÄR OCH VANILJVISP, 10 PORT.




             
                    HEJSAN !

Unna Dig en underbar dessert emellanåt !
Den här är luftig, lätt och helt ljuvlig !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 /4 dl flytande margarin
2 dl havregryn
3/4 dl socker
3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl ovispad vaniljvisp 12%
GARNERA  MED
500 g hallon
240 g jordgubbar
citronmeliss

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Blanda smält margarin, havregryn, socker,
mjöl och bakpulver .
Tryck ut degen till en cirkel, ca 25 cm
i diameter på bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA mitt i ugnen 12 - 15 minuter.
Låt svalna .
VISPA vaniljvispen och bred över tårtan
och garnera .

LYCKA TILL !