tisdag 9 juli 2019

RÖKT BÖNRÖRA MED TOMAT, VITLÖK OCH GRILLAD KALKONFILE'. 4 PORT.




                  HEJSAN !

Det här måste Ni prova att grilla !
SÅ himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 förpackning (380 g ) bön- mix
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
3 tomater
1 msk olivolja
1 msk sirap
1 msk MUSKOVADO-socker
ca 1 msk rökt BBQ-sås
FLING-salt och peppar

TILL SERVERING :
KALKONFILE'
grillbacon
och sallad

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ  bönorna  och  låt  dem  rinna  av.
Skala rödlök och vitlök , skär rödlöken i
klyftor och hacka vitlöken .
Dela och kärna ur paprikan, skär den och
tomaterna i tärningar .
FRÄS lök, vitlök och paprikan i olivoljan.
Tillsätt tomaterna och låt koka i några min.
Tillsätt bönorna och låt det koka upp .
Rör ner sirap, MUSKOVADOSOCKER
och BBQ - såsen efter smak .
Smaksätt med salt och peppar.
SERVERA bön-röran med grillad skivad
KALKONFILE', grillat grillbacon eller
KALKON-bacon och sallad .
Det hela tar under 30 minuter.

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

måndag 8 juli 2019

SILVIAKAKA, CA 12 BITAR .




                      HEJSAN !

SILVIAKAKAN  är en riktigt gammaldags kaka
den  är  otroligt god  med sin fluffiga botten
och vaniljsmakande  glasyr .mmm...!
Lättbakad kaka som är  omöjlig att bara ta en bit av .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl vatten, ljummet
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
GLASYR :
100 g smör / margarin
1 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
1 dl riven kokos

SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 175 grader .
SMÖRJ  och bröa en rund form ca 23 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt .
TILLSÄTT vattnet till smeten .
Blanda ihop och sikta ner vetemjöl och bakpulver.
Vänd ner det tills smeten är slät .
HÄLL smeten i formen .
Grädda kakan mitt i ugnen i 30 - 35 minuter.
Låt den svalna i formen .
GLASYR :
BLANDA alla ingredienserna i en kastrull och låt
det sjuda upp sakta under omrörning tills sockret
löst sig och glasyren tjocknat en aning .
LÅT den svalna något innan Du brer glasyren över
kakan .  STRÖ kokos över kakan .

LYCKA TILL !


söndag 7 juli 2019

HALLONRUTOR, 35 ST.



                   HEJSAN !

De här är mumsiga och smarriga, och snabba att fixa .
Krämiga rutor utan bakpulver med knäckigt täcke .

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g margarin eller smör
4 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
200 g hallon

KOKOSTÄCKE :
75 g margarin eller smör
200 g kokos
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet .  VISPA  ägg och socker vitt och pösigt .
TILLSÄTT matfett, vetemjöl och vaniljsocker till smeten .
Rör så allt blir blandat .
BRED ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna,
ca 25x35 cm .  STRÖ  över hallon och grädda kakan mitt
i ugnen i 175 grader ca 30 minuter .
KOKA matfett, kokos, sirap, socker och vispgrädde i 5 min .
TA ut kakan och bred kokossmeten ovanpå .
Grädda i ytterligare 10 - 15 minuter.
Låt kakan svalna och skär den i rutor.
Sätt gärna ett hallon på varje  skuren kaka.

LYCKA TILL !



lördag 6 juli 2019

KRUSBÄR - OCH HASSELNÖTSPAJ, 10 - 12 BITAR.



                   HEJSAN !

Detta är en - festlig paj för fikasugna,...mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG :
4 dl vetemjöl
3/4 dl socker
150 g smör /margarin
1 ägg

FYLLNING :
5 dl krusbär
1 ask hasselnöts-massa (220 g)
2 ägg

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mjöl och socker.
Tillsätt det kalla smöret i klickar och hacka samman
till en grynig massa .
Tillsätt ägget och arbeta  snabbt samman till en deg.
Låt vila kallt .
TRYCK ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Nagga  bottnen  med  en  gaffel .
Tryck fast aluminiumfolie längs kanten för att förhindra
att den glider ner.
FÖRRGRÄDDA pajskalet i 175 grader ca 10 minuter .
SKÖLJ och ansa krusbären. SMULA ner hasselnötsmassan
i en bunke . Tillsätt äggen och vispa fluffigt med elvisp.
HÄLL smeten i pajskalet och lägg i krusbären .
GRÄDDA i 175 grader ca 30 minuter eller tills fyllningen
stannat och pajen fått fin färg .

LYCKA TILL !


FRISK LIMERULLTÅRTA, 10 BITAR.



                  HEJSAN !

Ibland blir jag så trött på allt det söta
i kakor och bullar .
En frisk fläkt av lime göms i den här
ljuvliga chokladrullen .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 dl farinsocker
1/2 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl = BERTE QVARN
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
1/2 dl vatten
kanel, strösocker
FYLLNING :
1 dl marmelad med citrus & lime marmelad)
(ROBERTSON'S Marmelad )
2 dl vispgrädde
skal från 1 lime
2 msk florsocker
DEKORATION :
1 1/2 dl vispgrädde
1 lime
UGN : 225 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och farinsocker poröst.
Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao
och bakpulver .
Vänd ner mjöl-blandningen och vattnet
i äggsmeten .
Häll smeten i en bakpappersklädd lång-
panna (30x4o cm).
GRÄDDA mitt i ugnen 5 - 10 minuter,
känn med sticka att kakan känns torr.
Strö kanel och socker på ett bakplåtspapper
och  stjälp  upp  kakan .
Låt rulltårtan svalna .
FYLLNING :
BRED ett tunt lager marmelad över kakan.
Vispa grädde och vänd ner limeskal och
florsocker .  BRED grädden över den kalla
kakan och rulla ihop från långsidan .
DEKORATION :
VISPA grädden och skiva limen .
Dela limeskivorna i små bitar .
Spritsa grädden på rulltårtan i en lång rad
och stick i små  lime-skivor .

LYCKA TILL !

DROTTNINGENS BÄRSKÅLAR, 20 ST.




                     HEJSAN !

Nästan som små mini-bakelser blir dessa
mördegsformar med snabb- fixad citron-
fromage .
Extra  fin  lyster  och  smak får bären  när
man penslar dem med GELE'- socker och
vatten .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl fint strösocker
150 g smör / margarin, kallt
1 äggula
FYLLNING :
1 påse CITRONFROMAGE +
1 1/4 dl mjölk
100 g hallon & blåbär, blandat
1 dl GELESOCKER + 1 1/2 dl vatten
UGN 200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA  samman  degen .
Använd gärna matberedare men tänk på
att bara precis köra  samman degen .
Låt degen vila svalt .
TRYCK ut degen i små mazarinformar
eller engångsformar av aluminiumfolie .
Grädda i nedre delen av ugnen 10 - 12 min.
Lossa kakorna ur formarna direkt när de
kommit ur ugnen .  LÅT dem svalna .
FYLLNING :
GÖR citronfromagen med mjölk enligt
anvisning på förpackningen .
Skeda eller spritsa den i formarna. LÅT stelna.
LÄGG på bär .  GÖR GELE -sockret enligt
anvisning på förpackningen och skeda
över bären .   LÅT stelna .

LYCKA TILL !


fredag 5 juli 2019

PASSIONS - OCH HALLONSWISS, 4 PORT.



           
                        HEJSAN !

Unna Dig en underbar dessert emellanåt !
Den här är luftig, lätt och helt  ljuvlig !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl frysta hallon
2 msk socker
4 passionsfrukter
2 dl passionsfruktssorbet
2 dl hallonsorbet
1 dl vispad mellangrädde 27 %
8 små maränger

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM hallonen tillsammans med sockret på låg värme .
Var försiktig  och låt hallonen  behålla  strukturen,
sockret ska bara smälta.  GRÖP  ur passionsfrukten .
Varva  passionsfruktsorbet  och  hallonssorbet  med lätt-
vispad  grädde, maräng, hallonkompott och passions -
frukten  i glas eller skålar .

LYCKA TILL !
                              PSST !
Passionsfrukten ska vara lite skrynklig
i skalet  och  kännas  tung  när Du köper den.