söndag 4 augusti 2019
GORGONZOLAFYLLD KÖTTFÄRSLIMPA MED VARM SALLAD, 4 PORT.
HEJSAN !
mmm...Å, så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g nötfärs
1/2 dl grädde
1 ägg
salt och svartpeppar
2 msk hackad färsk timjan
100 g gröna oliver utan kärna
125 g gorgonzolaost
1 dl valnötter
VARM SALLAD
1 fänkål
1 rödlök
1 msk olja
1 rött äpple
färsk timjan
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Blanda färs, grädde, ägg, salt och peppar i en skål .
Blanda ner oliver och timjan .
FORMA till en avlång limpa och lägg i en ugnsform.
Gör ett avlångt snitt i limpan och smula ner osten.
Toppa med valnötter .
DELA fänkålen och skär bort roten. Skala löken .
Skär fänkål, lök och äpple i skivor och lägg runt
köttfärslimpan. Häll på lite olivolja på grönsakerna.
SÄTT in i ugnen i 20 minuter.
DEKORERA med färsk timjan .
LYCKA TILL och SMAKLIG MÅLTID !
fredag 2 augusti 2019
MJUK NÖTKAKA , 15 SKIVOR.
HEJSAN !
Smaka på denna då !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
2 dl socker
1 dl vatten, kokt
100 g margarin/smör
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g valnötter- malda
TILL FORMEN :
2 tsk flytande margarin/smör
2 msk havrekli
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ och bröa -havrekli en kakform
ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Koka vatten och margarin/smör,
låt det svalna .
Blanda mjöl, bakpulver och malda valnötter
och rör växelvis med margarin/smör -
blandningen i äggsmeten .
HÄLL upp smeten i formen och grädda i
175 grader, ca 35 - 45 minuter.
TREVLIG FIKASTUND !
MUFFINS MED HALLONKRÄM, 18 medelstora .
HEJSAN !
Halvfrusna hallon släpper inte vätska !
Så smarriga ...mmm !
HÄR ÄR RECEPTET:
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
75 g smält smör/margarin
3/4 dl mjölk
ca 3 dl vetemjöl- BERTE QVARN
1 1/2 tsk bakpulver
TOPPING :
200 g färskost naturell
(av Philadelphia typ)
ca 1 1/2 dl florsocker
ca 1 dl hallon
GARNERING :
ca 18 hallon.
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg, socker och vaniljsocker pösigt .
Häll mjölken i det smälta smöret och blanda
med äggsmeten .
BLANDA vetemjöl med bakpulver, sikta ner
i smeten under omrörning .
Sätt ut muffinsformar på en plåt
(eller sätt formarna i en muffinsplåt så blir
muffinsen rakare och högre).
Fyll formarna till 3/4 och grädda i 175 grader
ca 15 minuter. Låt svalna .
VISPA färskosten mjuk, blanda ner florsocker
och hallon .
Klicka TOPPINGEN på muffinsen och garnera
med hallon och ett blad citronmeliss .
Tid :ca 25 min .
LYCKA TILL !
torsdag 1 augusti 2019
ROSTAD SÖTPOTATIS 4 port.
HEJSAN !
Rostade klyftor av sötpotatis med sesamfrö
passar utmärkt som tillbehör till burgarna i
stället för POMMES Frites.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg sötpotatis
2 msk olivolja
2 msk sesamfrön,
gärna svart FLINGSALT
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 250 grader.
Borsta potatisen ren och skär i klyftor.
LÄGG potatisen på en bakpappersklädd plåt.
Blanda med olivolja, sesamfrön och salt.
SÄTT ugnen på 175 grader .
Häll saltet i en ugnsfast form .
Tvätta potatisen ren och tryck ner den,
ungefär till hälften, i saltet.
ROSTA potatisen i övre delen av ugnen
i ca 35 minuter.
Rör om någon gång under tiden .
BAKA i mitten av ugnen tills potatisen är
mjuk, ca 35 minuter .
LYCKA TILL !
måndag 29 juli 2019
SMASKIG SOMMARTÅRTA , 8 - 10 BITAR.
HEJSAN !
Jag har en god vän , när hennes barnbarn kommer på besök
då vill barnen alltid baka något . Då blev det denna tårta !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
175 g smält smör/margarin , avsvalnat
FYLLNING :
3 dl vispad grädde
200 g riven mandelmassa
250 g jordgubbar i skivor
GARNERING :
2 dl vispad grädde
250 g färska jordgubbar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Vispa ägg och socker vitt och poröst .
Blanda ihop mjöl och bakpulver och rör ner.
Rör till sist ner smöret.
Bre ut smeten i en bakpappersklädd långpanna.
GRÄDDA kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Stjälp sedan upp kakan på sockrat bakplåtspapper
och låt svalna under en handduk .
Dela därefter i 3 lika stora bitar .
LÄGG ihop bottnarna med vispad grädde, riven
mandelmassa och skivade jordgubbar emellan.
Tryck ihop lätt och kyl ett par timmar.
GARNERA med grädde och skivade jordgubbar.
LYCKA TILL !
söndag 28 juli 2019
KALL BÄRSOPPA, 4 PORT.
HEJSAN !
BARNDOMSMINNE, farmor eller mormor, lockade oss barn
att komma för att äta denna goda bärsoppa ute !
Den här läskande soppan med hallon, jordgubbar
och nektariner (aprikoser) passar särskilt bra att servera
efter en varm och solig sommardag.
Laga soppan i god tid och servera den väl kyld.
HÄR ÄR RECEPTET :
ca 1 liter jordgubbar
2 nektariner, (då aprikoser)
3 dl hallon
2-3 msk råsocker (då farinsocker)
1 msk pressad citron
1 dl strösocker
4 dl vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA jordgubbarna.
Dela, kärna ur och skär nektarinerna små bitar. (då aprikoser)
Lägg hälften av bären och nektarinerna(aprikoserna)
i en skål. STRÖ över råsockret.
Ringla över citronsaften, blanda om och låt
marinera i 30 minuter.
RÖR ut strösockret i vattnet tills det löst sig.
KÖR resten av bären med vattnet i en mat-
beredare till en slät pure.
Passera genom finmaskig sil.
SPÄD eventuellt med mera vatten om soppan
känns för tjock. BLANDA soppan med de
marinerade bären och nektarinerna.
SERVERA den kylskåpskall .
Garnera gärna med blad av citronmeliss .
LYCKA TILL !
FISKGRYTA MED NUDLAR OCH BROCCOLI, 4 PORT.
HEJSAN !
Enkelt , snabbt och lätt och gott att äta när det är varmt.
Max 20 minuter att göra !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g broccoli
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 dl vatten
1 påse Tom KHA GAI kryddmix
1 /2 paket äggnudlar (125 g)
500 g torsk, i bitar
salt
1 kruka koriander
1 lime i klyftor
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR broccolin i små buketter och
stjälken i tunna skivor.
Koka upp kokosmjölken, vatten och
kryddmixen i en bred kastrull.
Lägg i broccolin och låt sjuda ca 2 min.
LÄGG i nudlarna och fisken efter 1 minut.
Låt sjuda på lägsta värmen ca 2 min,
beroende på fiskbitarnas tjocklek.
Smaka av med salt.
TOPPA soppan med färsk koriander och
pressa i limesaft .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)