onsdag 7 augusti 2019

FÄRSBIFF MED ZUCCHINI OCH ÄDELOSSÅS , 4 PORT.



      HEJSAN !

Detta recept fick jag, när vi var där på lunch !
Så himla gott , har själv gjort det flera gånger
sen dess !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liten röd lök
 smör att steka i
500g valfri färs
1 dl grädde
1/2 kruka färsk basilika
salt å peppar
150 g ädelost
2 dl grädde
1 zucchini lagom stor
eller 2 mindre
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA löken fint och stek den i fett .
Blanda den stekta löken med färs i en bunke
och tillsätt vispgrädde, hackad basilika och
salt och peppar .
FORMA färsen till 8 biffar och stek dem i fett.
SMULA ner ädelosten i en kastrull och värm
tillsammans med grädde. Peppra.
HYVLA zucchinin och lägg den i en skål .
Tillsätt olja, balsamvinäger och salt och peppar.
SERVERA biffarna med zucchinin och den
jättegoda såsen.
SÅ HIMLA GOTT !

LYCKA TILL !

BLÅBÄRSSMOOTHIE, 4 PORT.



                      HEJSAN !

Alltid lika smarrigt !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 bananer
250 g frysta blåbär
3 dl mellanmjölk
3 dl vaniljyoghurt
1 msk honung

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva bananerna .
MIXA alla ingredienser i en mixer.
SERVERA SMOOTHIEN i stora glas.

LYCKA TILL !

tisdag 6 augusti 2019

SPRITSKRANSAR, 30 ST.




                        HEJSAN !

"Sprits-kransar som är bakade på äkta smör/margarin
blir så möra och goda att de nästan smälter på tungan ! "

HÄR ÄR RECEPTET :
65 g sötmandel
200 g smör /margarin
2 dl florsocker
1 äggula
4 dl vetemjöl = BERTE QVARN

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA ,  skala och mal mandeln.
RÖR smöret mjukt och tillsätt florsocker,
äggula,  mandeln  och mjölet.
Blanda ihop till en smidig deg .
SPRITSA ut  degen till längder.
Skär dem i ca 7 cm långa bitar och forma
varje bit till en krans .
GRÄDDA i  175 grader i ca 10 minuter.

LYCKA TILL !

CHOKLAD - GLASERAD KLADDKAKA , CA12 BITAR.



                  HEJSAN !

Extra festlig blir  kladdkakan när Du brer
en fin choklad - glasyr över den .
Himla god måste jag säga !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
3 ägg
3 dl strösocker
2 1/2 dl BERTE QVARN=vetemjöl
3/4 dl kakao
1 krm salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 1/2 msk ljus sirap
CHOKLAD - GLASYR
1 1/2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
1 msk mjukt smör/ margarin
GARNERING
t ex physalis, jordgubbar
UGN 175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret .  Ta kastrullen från värmen.
Vispa ägg och socker lätt .
BLANDA de torra ingredienserna och rör ner
dem i äggsmeten tillsammans med sirapen
och smöret /margarinet.
HÄLL smeten i en smord och bröad form  med
löstagbar botten, ca 24 cm i diameter .
Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min. Låt svalna.
CHOKLAD- GLASYR :
Koka upp grädden .Hacka chokladen och låt den
smälta i den heta grädden.
KLICKA i smöret/margarinet .
Rör tills det blivit en slät kräm.
BRE chokladen på kakan .  Låt stelna i kylen.
GARNERA med bär .

LYCKA TILL !


CURRYDOFTANDE MANGOKYCKLING, 2 PORT.



             HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g strimlad kyckling
1/2 msk olja
1 liten tärnad mango
1/2 skivad röd paprika
1/2 skivad rödlök
1 msk olja
1 finriven vitlök
1 msk japansk soja
1 tsk curry
1/2 msk riven färsk ingefära
1 1/2 dl vatten
1/2 kycklingbuljongtärning
SERVERA med ris  (1 dl okokt)        
2 msk hackade jordnötter  och koriander.

SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN kycklingen i olja, salta och peppra.
Ta upp kycklingen .  Stek tärnad mango
skivad röd paprika och strimlad rödlök i olja.
Tillsätt 1 finriven vitlöksklyfta, 1 msk japansk soja,
1 tsk  curry och 1/2 msk riven ingefära .
TILLSÄTT kycklingen, 1 1/2 dl vatten  och
1/2 kycklingbuljongtärning.
Låt puttra ca 5 minuter eller tills kycklingen är klar.
SERVERA med ris , 2 msk hackade jordnötter och
eventuellt korianderblad.

LYCKA TILL !


söndag 4 augusti 2019

GORGONZOLAFYLLD KÖTTFÄRSLIMPA MED VARM SALLAD, 4 PORT.



                     HEJSAN !

mmm...Å,  så himla gott  !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g nötfärs
1/2 dl grädde
1 ägg
salt och svartpeppar
2 msk hackad färsk timjan
100 g gröna oliver utan kärna
125 g  gorgonzolaost
1 dl valnötter

VARM SALLAD
1 fänkål
1 rödlök
1 msk olja
1 rött äpple
färsk timjan

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Blanda färs, grädde, ägg, salt och peppar i en skål .
Blanda ner oliver och timjan .
FORMA till en avlång limpa och lägg i en ugnsform.
Gör ett avlångt snitt i limpan och smula ner osten.
Toppa med valnötter .
DELA fänkålen och skär bort roten. Skala löken .
Skär fänkål, lök och äpple i skivor och lägg runt
köttfärslimpan.  Häll på lite olivolja på grönsakerna.
SÄTT in i ugnen i 20 minuter.
DEKORERA med färsk timjan .

LYCKA TILL  och SMAKLIG MÅLTID  !

fredag 2 augusti 2019

MJUK NÖTKAKA , 15 SKIVOR.




                        HEJSAN !

Smaka på denna då !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
2 dl socker
1 dl vatten, kokt
100 g margarin/smör
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g valnötter- malda
TILL FORMEN :
2 tsk flytande margarin/smör
2 msk havrekli

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ och bröa -havrekli en kakform
ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Koka vatten och margarin/smör,
låt det svalna .
Blanda mjöl, bakpulver och malda valnötter
och rör växelvis med margarin/smör -
blandningen i äggsmeten .
HÄLL upp smeten i formen och grädda i
175 grader, ca 35 - 45 minuter.

TREVLIG FIKASTUND !