tisdag 20 augusti 2019
MINUTGLASS, 3 - 4 PERS.
HEJSAN !
GOTT , SMALT OCH SNABBLAGAT !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl frysta bär - svarta vinbär ,
hallon, jordgubbar , blåbär
2 dl mild yoghurt
2 msk florsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA bären i en matberedare och häll
sedan ner yoghurt och socker .
DE frysta bären gör att det blir glass-
konsistens .
LÄGG upp glassen i portionsskålar och
servera omedelbart .
Från en Dietistkurs -00 .
LYCKA TILL !
UGNSBAKADE ÄPPLEN MED VANILJYOGHURT, 2 PERS.
HEJSAN !
Ugnsbakade äpplen är en god och lättlagad efterrätt
värd att komma ihåg .
Men glöm inte den klassiska smörklicken , kanske
den inte behövs -men blir det lika gott utan ?
Prova också med mild vaniljyoghurt till. Det är så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 äpplen
3 msk sirap
10 sötmandlar , hackade
SÅ HÄR GÖR DU :
TA ur kärnhusen och ställ äpplena i en
ugnseldfast form.
Häll sirap på sirap och strö hackad mandel över .
LÅT stå i 125 - 150 graders ugn 45 - 60 minuter.
Är det lite bråttom så öka ugnsvärmen eller fortsätt
laga i mikron- pröva först med 1 minut per äpple.
LYCKA TILL !
ÄPPELKOMPOTT MED MJÖLK, 4 PORT .
HEJSAN !
Jag behåller de fiberrika skalen och
tar bara bort en liten del av kärnhusen .
Tvätta gärna äpplet innan Du använder det.
HÄR ÄR RECEPTET :
8 - 10 äpplen
3 dl vatten
3 msk vatten
1 msk potatismjöl
1 kanelpinne
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL vatten och socker i en kastrull och
låt det börja upp medan Du delar äpplena
i 4 klyftor och skär bort det innersta av kärn-
husen .
DELA klyftorna i mindre bitar och lägg ner
dem efter hand i sockerlagen + kanelpinne.
Rör om när äpplebitarna inte längre täcks av
lagen, det förhindrar att de mörknar .
NÄR allt är skuret och klart behöver kompotten
bara några minuters ytterligare koktid - godast
om det inte är för genomkokt - helst så DU
känner äppelbitarna . Plocka upp kanelpinnen.
LYCKA TILL !
måndag 19 augusti 2019
TERIYAKIMARINERAD LAX MED NUDLAR, 4 PORT.
HEJSAN !
mmm.... Så himla gott !
DET finns utmärkta marinader på flaska, här väljer jag
japansk TERIYAKIMARINAD till laxen .
Det blir en läcker festrätt .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g LAXFILE' utan skinn
1 dl TERIYAKIMARINAD
1 msk riven färsk ingefära eller
1 tsk malen ingefära
200 g äggnudlar
3-4 salladslökar i skivor eller
ca 3 dl strimlad purjolök
1 fänkålshuvud i strimlor
1 röd paprika i tärningar
1 msk olivolja eller smör & rapsolja
1 tsk salt, malen svartpeppar eller pepparmix
1 dl dill
TILLBEHÖR
1 PÅSE TERIYAKIWOKSÅS.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR laxen i 2 - 3 cm stora bitar.
Lägg dem i en skål, häll över marinaden blandad med
ingefära och vänd försiktigt laxen i marinaden .
LÅT STÅ 5-10 MIN.
KOKA nudlarna enligt beskrivningen.
Förbered grönsakerna .
Ta bort den grova rotstocken på fänkålen.
HETTA upp olja i en wokpanna eller stor stekpanna.
Lägg i lök, fänkål och paprika .
Woka ett par minuter eller tills grönsakerna är knappt mjuka.
BLANDA ner nudlarna .
LYCKA TILL !
CITRONKYCKLING i LERGRYTA , 3-4 PERS.
HEJSAN !
Det här är kycklingrätten som nästan lagar sig själv
medan man pysslar med annat .
Och nästan den enda kyckling man kan äta skinnet på ,
eftersom det bara blir en läcker fettfattig och knaprig yta.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kyckling
1 citron
salt
svartpeppar
oregano
soja
SÅ HÄR GÖR DU :
KRYDDA kycklingen inuti med salt , peppar och oregano.
Pensla fågeln utanpå med soja och lägg den i lergrytan ,
SOM INTE SKA VARA BLÖTLAGD INNAN .
Picka många små hål på citronen och lägg inuti kycklingen.
PÅ med locket och sätt in i KALL UGN .
SÄTT värmen på 200 grader och låt lergrytan stå inne ca 90 min.
NÄR kycklingen är klar ligger den knaprigt gyllenbrun badandes
i fettblandad citronsky, (som det är klokt att avstå ifrån)
GOTT med grönsallad till .
LYCKA TILL !
KYCKLING MARENGO, 4 PORT.
HEJSAN !
KYCKLING MARENGO, är ett gammalt välkänt recept
som lär ha kommit till vid "SLAGET vid MARENGO"
då NAPOLEONS kock gjorde som Kajsa Varg tog vad
han hade . Gott är det i alla fall !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 hel kyckling eller
4 kycklingbröst
1 msk olja
1- 3 krossade vitlöksklyftor
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 burk krossade tomater
200 g champinjoner
dragon, salt, svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
TA bort skinnet från kycklingen.
Om Du använder en hel kyckling så dela den i 8 delar.
BRYN kycklingdelarna i oljan i en gryta .
Pudra över mjölet och slå sedan på tomatkrosset och vinet.
KRYDDA med vitlök, dragon, salt och peppar .
LÅT sjuda ca 30 minuter under lock. Blanda ner
champinjonerna så att de får puttra med under de sista min.
SKA enligt traditionen serveras med vitt bröd - fast det
var ju långt innan fibrerna uppfanns .
RIS är också gott till .
LYCKA TILL !
söndag 18 augusti 2019
HÖNS MED RIS OCH CURRY, 4 PERS.
HEJSAN !
Det här åt vi mycket förr om åren när barnen bodde hemma .
Höns !? - Ja hönan är ju i alla fall kycklingens mamma .
Djupfryst Höns till extrapris är rena fyndet .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 fryst höna
vatten
2 tsk salt per liter vatten
10 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 morot
1 liten gul lök
SÅ HÄR GÖR DU :
TINA hönan så att inkråmet går att ta ut .
Skölj hönan i KALLT vatten och lägg den
i en stor kastrull.
HÄLL på så mycket vatten att hönan blir täckt .
Häll på saltet .
KOKA upp och skumma .
TILLSÄTT kryddorna, moroten och löken och
låt koka under lock på svag värme tills köttet
är mört - det kan ta 2 - 2 1/2 timme.
NU kommer tricket för att undvika det feta.
Låt hönan kallna i kokspadet och ta sedan bort
fettkakan som bildas .
ALLT detta görs med fördel dagen innan hönan
ska ätas .
BÖRJA koka riset och gör hönan serveringsklar
så här :
SÅ HÄR GÖR DU:
SÅS : 1 msk smör/margarin, 2 msk curry, 1-2 msk
vetemjöl, hönsbuljong från koket, lite mjölk .
SMÄLT smöret i en traktörpanna och låt curryn
fräsa med.
TILLSÄTT mjölet och rör om. Späd med mjölk
och låt sjuda sakta så att den tjocknar till lagom konsistens.
Ta av skinnet från hönan och ta bort köttet i så
hela bitar som möjligt från skrovet .
LÄGG hönsköttet i såsen och låt små-puttra tills det
är varmt och riset är färdigt .
GOTT med mango chutney och kanske mera curry
plus en grönsallad .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)