lördag 7 september 2019

ZESPRI-PAJ, 8 - 10 BITAR.



                HEJSAN !

ALLTID finns det något att fira !
Så varför inte bjuda på denna underbara paj.

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
150 g smör/marg
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
FYLLNING :
2-3 ZESPRI - frukter (gul kiwi)
2 dl gräddfil
1/2 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Hacka ihop fettet, sockret, mjölet och
bakpulver till en slät deg, gärna i mat-
beredaren .  Tryck ut degen i en rund
pajform, ca 24 cm i diameter .
TVÄTTA frukterna och skiva dem tunt
med skalet kvar eller skala innan Du skär.
Lägg skivorna på pajskalet .
VISPA ihop gräddfilen, sockret, ägget ,
vaniljsockret och kanelen och klicka över.
Jämna till ytan och grädda på nedersta falsen,
35 - 40 minuter .
Låt pajen stå kallt minst några timmar  före
servering .
GARNERA  sedan pajen med några skivor
frukt om Du vill .

ZESPRI- frukt ser ut som gul kiwi men har
lite sötare fruktkött .
Jag använder gul kiwi  och skillnaden är inte
så markant, -Himla god  !

LYCKA TILL !

fredag 6 september 2019

MUMSIGA VANILJMUFFINS MED MOCKAGLASYR, 16 ST.




                    HEJSAN !

mmm...riktigt mumsiga och smarriga !

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1/2 dl mjölk

MOCKAGLASYR :
2 dl florsocker
1 msk kakao
2 tsk kaffepulver
1-2 msk vatten

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker vitt och pösigt.
Tillsätt äggen, ett i sänder och rör  ytterligare en stund.
BLANDA mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd
ner i smeten omväxlande med mjölken.
Klicka smeten i muffinsformar .
GRÄDDA i 200 grader  13 -15 min eller tills muffinsen
fåt fin färg och är genomgräddade .  Låt svalna .
RÖR samman en tjock glasyr av florsocker, kakao, pulver-
kaffe och vatten .  Klicka glasyren på muffinsen .

LYCKA TILL !

HÖSTMARMELAD MED NYPON , 1 SATS.



                HEJSAN !

Nu är det dags att ge sig ut i skog och mark,
för att plocka de avlånga röda fina nyponen .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 liter stora fasta nypon
3 dl strösocker
per 500 g nyponmos.

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA nyponen.  Dela dem och skrapa ur kärnorna
med en liten sked . Skölj noggrant.
Lägg nyponen i en skål och häll över vatten så det
täcker. Låt stå över natten .
HÄLL av vattnet och läggnyponen i en kastrull .
Häll över vatten så det precis täcker .
Koka upp och låt koka sakta tills skalen är helt mjuka,
Passera i en sil och väg moset .
HÄLL tillbaka moset i kastrullen och tillsätt socker.
Koka upp och låt koka sakta rör då och då tills marmeladen
tjocknar .HÄLL upp på väl rengjorda burkar .
Förvara mörkt och svalt .

LYCKA TILL !

TIPS !



                      HEJSAN !

TIPS !
                3 MSK ÄPPELMOS
                =  10 SOCKERBITAR .
TACK !

LAXFILE' MED SELLERIPURE' , 2-3 PERS.



             HEJSAN !

Snabba ryck !

HÄR ÄR RECEPTET :
KRYDDA 300 g LAXFILE' med
citronpeppar och droppa över 1 msk citronsaft.
Baka i ugn ca 30 min i 90 grader.
Skär 1 stor fänkål eller 2 små i bitar och koka
mjuka i lättsaltat vatten .
Häll av vattnet och mixa till ett mos med
1 dl mjölk .  Späd efter hand till lagom konsistens.
SERVERA med 10 halverade  cocktailtomater.
KLART !

LYCKA TILL !

FISKGRATÄNG MED GRÖNSAKER, 2 PERS.



                   HEJSAN !

Så här blev middagen häromdagen.
Jag var lite stressad och hade ingen
lust att laga mat, men vi måste ju ha något .
Snabbt och lätt , blev det så här !

HÄR ÄR RECEPTET :
Lägg 300 g torsk-FILE' i en ugnsfast form
på en bädd av 300 g frysta grönsaker.
Rör samman 2 ägg, 2 dl mjölk + 1 dl riven smakrik ost.
Gratinera i ugn 200 grader ca 25 minuter .
KLART !

LYCKA TILL !

VANILJKRANSAR MED MANDEL CA 50 ST .




                           HEJSAN !

Varsågoda,  mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör/marg
1 litet ägg
2 tsk vaniljsocker
50 g sötmandel, finhackad
UGN :200 grader.

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA samtliga ingredienser till kransarna
i en matberedare tills en deg- boll bildas.
Låt vila 1 timme i kylen .
DELA degen i 4 delar och rulla ut till lillfinger-
tjocka längder.  Skär i ca 12 cm långa bitar och
forma till kransar. Lägg på plåt med bak-papper
och grädda i ca 8 - 10 minuter.

LYCKA TILL !