fredag 13 september 2019

KOKOS-SNITT, 20 ST.




                      HEJSAN !

mmm...!  Trevlig fikastund !

HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG :
3 dl vetemjöl
125 g matfett
1 dl socker
1 ägg

GLASYR :
50 g matfett
2 dl kokos
1 msk mjölk /vatten
1 msk vetemjöl
1 msk kakao
1/2 dl socker

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop mjöl, matfett och socker
till en smulig massa .
Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg.
DELA  i två bitar och rulla ut till längder
lika långa som plåten .
Platta till dem och gör en fördjupning i
mitten.
GRÄDDA längderna halvfärdiga i
200 grader i 4 minuter.
BLANDA  alla ingredienserna till
Glasyren i en kastrull och låt den
sjuda upp under omrörning .
FÖRDELA glasyren  i fördjupningen
och grädda klart i ca 6 minuter .
Skär i sneda bitar .

DET hela tar 30 minuter .

LYCKA TILL !

T IPS !



                    HEJSAN !

Var noga så att chokladen inte kommer
i  kontakt  med vattenångan  när  Du
smälter den över vattenbad .
TACK !

torsdag 12 september 2019

LÄTTA CHOKLADKAKAN , 15 - 18 SKIVOR. mmm... så god .)




                HEJSAN !

Något gott till helgen kanske !
Underbart god , - en liten klick grädde
med bär eller frukt  på  är inte fel .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
150 g smör/margarin,  smält
2 lättvispade ägg
1 1/2 dl kokande hett vatten
GARNERING;
30 - 50 g vit choklad
physalis

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  alla torra ingredienser och sikta  ner i en skål.
Rör ner smör och lättvispade ägg  och till sist kokande vatten.
HÄLL smeten i en smord och bröad form.
GRÄDDA  kakan på den nedersta falsen i 175 grader ca 40 min
eller tills den känns torr med sticka .
När kakan svalnat lite, ringla över smält vit choklad.
GARNERA med  physalis .

LYCKA TILL !

PESTOKYCKLING MED VARMA GRÖNSAKER , 4 PORT .






                         HEJSAN !

En mycket uppskattad rätt,  med smak av grön pesto.
mmm...!
HÄR  ÄR  RECEPTET :
600 g KYCKLINGFILE'
salt  och svartpeppar
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
2 dl grädde
1/2 dl grön pesto
1 gul paprika
1 grön squash
1 kruka sallad
4  tomater
lite färsk persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
Skiva KYCKLINGFILE'N i avlånga skivor.
Strö på salt och peppar .
Hetta upp en stekpanna med olja och bryn
kycklingbitarna i några minuter .
Skala och finhacka vitlöken och strimla rödlöken.
TILLSÄTT lök och vitlök i stekpannan och stek
någon minut .  Häll på grädde och blanda ner pesto.
Låt puttra på svag värme i  5 minuter. Lägg i tomaterna hela.
SKÄR paprika och squash i stavar och blanda ner .
Smaka av med salt och peppar.
SERVERA med sallad och dekorera med persilja.

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !



onsdag 11 september 2019

SVAMPSOPPA MED HALLOUMISPETT , 4 PERS.




                           HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
4  schalottenlökar
1 vitlök
smör/margarin
400 g frysta  förvällda kantareller
2 msk kycklingfond
4 dl vatten
3 dl grädde
1 msk frysta  franska  örter
1 msk KETJAP MANIS (söt soja)
salt och vitpeppar

HALLOUMISPETT :
8 träspett
1/2 paket  HALLOUMIOST
2 msk olja
lite färsk basilika
8 cocktailtomater

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka lök och vitlök.
Hetta upp en kastrull med smör och
bryn löken någon minut.
Tillsätt  svampen  och  bryn i 5 min .
Strö på salt och peppar.  Häll på fond,
vatten och grädde .
Smaksätt med franska örter och soja .
Låt koka ca 10 minuter.
GÖR spetten genom att skära osten i
bitar .  Hetta upp en stekpanna med olja
och bryn osten i någon minut.
Dela tomaterna .  Varva ost, tomat och
basilika på spetten .
HÄLL upp soppan i fyra skålar .
Toppa med HALLOUMI- SPETTEN .

SMAKLIG MÅLTID !

MOROTS - OCH BROCCOLILASAGNE, 4 PERS.



                         HEJSAN !

Smaka på den här godingen !
Den är från en matlagningskurs, temat var
att " laga grönt ".

HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök
200 g morötter
2 msk rapsolja/olivolja
500 g krossade tomater
1 tsk strösocker
1 tsk torkad  basilika
2 dl lätt CREME Fraiche
salt
250 g broccoli
150 - 200 g färska lasagneplattor
500 g keso naturell

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA löken fint.  Skala och riv morötterna grovt.
Fräs löken mjuk och genomskinlig i olja i en kastrull.
Tillsätt morötterna och låt dem fräsa med några min.
Häll i tomatkross och låt såsen koka 15 minuter.
Rör ner socker, basilika och CREME Fraiche .
Smaka av med salt .
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skär broccolin i skivor .  Varva tomatsås, broccoli ,
lasagneplattor och keso i en smord ugnsform .
Börja med tomatsås och avsluta med tomatsås och keso.
GRÄDDA lasagnen  mitt i  ugnen  30 - 35 minuter.

SERVERA med blad,  sockerärter, och  tomatsallad .

LYCKA TILL  och  SMAKLIG MÅLTID !

måndag 9 september 2019

FISK MED NÖTFRAS och currystekta grönsaker, 4 pers.




                 HEJSAN !

Detta tar 20 minuter att göra !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g vit FILE'
100 g hasselnötter
1 ägg
2 msk smör/marg
1 tsk salt

GRÖNSAKER :
1 squash, 1 paprika, 2 äpplen, 2 msk smör, 2 tsk curry
2 krm salt, 400 g kokta kidneybönor .

SÅS :  2 dl matlagningsyoghurt, 1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja.

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA nötterna och vispa ägget med en gaffel.
Panera fiskbitarna först i ägg och därefter i nöt-hacket.
BLANDA såsen .
SKÄR squash, paprika, och äpplen i bitar .
Stek dem i smör och curry .
Salta och blanda ner bönorna .
STEK  fisken  i  smör  ca 2  min/per  sida.  Salta.

SERVERA  fisken med  grönsakerna och såsen .

SMAKLIG MÅLTID !