måndag 23 september 2019

TIPS !




               HEJSAN !

ROSTAD  FRÖBLANDNING,  räcker till 8 personer.

Det här ställer jag på bordet i väntan på middagen !
-När alla är hungriga . Det är inte meningen att det
ska ätas upp, bara hålla den värsta hungern stången .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g pumpafrön
100 g solrosfrön
havssalt

SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA upp en TORR stekpanna och
lägg i fröna .
ROSTA  4 - 5 minuter och strö över
lite havssalt .
LÄGG upp i en skål , så mycket Du
tycker är lagom !

TACK !

CHOKLADDOPPADE KOKOSTOPPAR , 20 ST .




                     HEJSAN !

För alla Er som gillar kokos , doppar jag gärna
topparna i choklad,- det ser riktigt festligt ut -
även på en Måndag .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
50 g smält smör /margarin
200 g kokosflingor
50 g mörk choklad

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
BLANDA  alla ingredienser och forma degen ,  med  hjälp
av 2 teskedar,  till  toppar,  på bakplåtspappersklädd plåt.
GRÄDDA  10 -12 minuter, tills de fått färg .
SMÄLT choklad över vattenbad  och doppa  kokostopparna.
Låt svalna .

LTCKA TILL !
                   
             

GROVA SCONES , 10 - 12 ST . (ingen jäst).




                           HEJSAN !

Snabb bakade  scones, utmärkta till mellanmål
tillsammans med ost, gurka och tomat .
Himla  go' smak  !  Barnen gillar dom, både stora och små !

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 dl rågkross
1 dl vatten
2 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
1/2 dl rostade solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör / margarin
1 1/2 dl filmjölk

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
KOKA  upp  rågkross och vatten i en kastrull,
ta av från plattan .
Blanda samman rågsikt, grahamsmjöl, solros-
kärnor, pumpakärnor, bakpulver och salt .
FINFÖRDELA  smöret med fingrarna ner i
mjöl- blandningen .
Rör ner  filen i rågkrossblandningen  och vänd
därefter ner mjöl-blandningen.
Blanda och arbeta samman till en deg .
DELA degen i 10-12 lika stora delar, mjöla
händerna och rulla till bullar .
Placera bullarna tätt på bakplåtspappersklädd
plåt,  grädda mitt i ugnen 20 - 25 minuter .
KÄNN med sticka .
Låt bullarna svalna på galler, lägg över bakduk .

LYCKA TILL !



lördag 21 september 2019

LÅNGPANNERUTOR , 20 BITAR .




                         HEJSAN !

Riktiga  Godingar !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl standard mjölk
2 msk flytande honung
1 msk salt
1 dl hela linfrö
4 1/2  dl  rågsikt
7 dl DINKELMJÖL

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en degbunke.Värm mjölken till 37 grader.
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig .
Tillsätt resten av mjölken , honung, salt, linfrö, rågsikt och
nästan allt DINKELMJÖL, spara lite till utbakningen .
ARBETA degen tills Du känner att den är smidig och
släpper från bunkens kanter , tillsätt mer mjöl om det behövs.
Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter .
TÄCK en långpanna , ca 30 x40 cm med bakplåtspapper och
tryck med fingrarna ut degen över hela långpannan .
Forma rutor genom att ner degskrapan genom degen ända ner
i botten på  pannan .  Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
SÄTT ugnen  på 225 grader .  Grädda i nedre delen av ugnen
ca 15 minuter  eller tills brödet har fått fin färg.
Låt svalna på galler .

ALL LYCKA TILL !

TACOGRATÄNG, 4 PERS.




                       HEJSAN !

För att slippa disk samlar vi tacomiddagen i en
och samma form och serverar direkt ur den .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g blandfärs
2 msk smör
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
3-4 tomater
1 gul paprika
200 g NACHOCHIPS
3 dl CREME fraiche
1 dl majskorn
1 burk taco - sås,  230 g
2 dl riven lagrad ost
GARNERING:
1 - 2  avokador
majskorn

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
FRÄS färsen i en stekpanna med smör.
Tillsätt tacokrydda och vatten, fräs
några minuter .
TÄRNA tomaterna .  Ta undan några till
garneringen .
Kärna ur och tärna paprikan ,  Varva färs,
chips, tomathack , paprika CREME fraiche,
majs och taco-sås  i en smord  ugnsform .
Avsluta med NACHOCHIPS.
Strö över riven ost .
GRATINERA mitt i ugnen , ca 10 minuter.
GARNERA med tärnad avokado, tomat och
majskorn.

LYCKA TILL !
                            TIPS !
Om Du vill göra egen tacokrydda ?
Blanda 2 msk paprikapulver,  2 tsk lökpulver,
1 tsk vitlökspulver, 1 tsk salt, 1 msk spiskummin,
1 krm kajennpeppar, 1-2 krm chilipulver och
1 msk oregano.
Förvara kryddan i en burk med tättslutande lock.





POTATIS I KOKOSMJÖLK MED CURRY, 4 PORT.





                                HEJSAN !

En  Indisk-inspirerad  gryta,  mmm....!
Himla god till kyckling,  en enkel grön-
sallad- eller bara som den är .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  potatis,  fast sort
1 msk rapsolja
1 burk kokosmjölk, 400 ml
1 msk röd curry- PASTE
2 dl frysta gröna ärter
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1/2 kruka koriander

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär potatisen i mindre bitar.
Stek dem i oljan i en gryta tills de börjar få färg, 3 min.
BLANDA kokosmjölk och curry -PASTE, tillsätt till
potatisen .  Låt puttra under lock ca 10 min.
TILLSÄTT ärterna till grytan .  Låt allt bli varmt,
salta och peppra .
PLOCKA korianderbladen, strö dem över grytan
och servera .

SMAKLIG MÅLTID !


fredag 20 september 2019

KOKOSMUFFINS MED PECANNÖTTER, 8-10 MUFFINS.




                   HEJSAN !
Placera smeten i formar - gärna placerade i en muffinsplåt -
så lyfter sig muffinsen fint .
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g RUMSTEMPERERAT  smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3/4 dl kokosflingor
8 - 10 PECANNÖTTER
8 - 10 muffinsformar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
VISPA smör och socker till en kräm.
Vispa äggen .
BLANDA  mjöl, bakpulver och kokos.
Vänd in i smörblandningen .
FÖRDELA  smeten i muffinsformarna.
Stick ner en PECANNÖT i varje kaka.
BAKA muffinsen gyllens mitt i ugnen
ca 20 minuter.  Låt dem svalna på galler.

LYCKA TILL !