torsdag 26 september 2019

GRATINERAD HÖNÖKAKA, 2 PERS.



                  HEJSAN !

mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
2 HÖNÖKAKOR
1 pkt bacon, 140 g
1 gul lök
1 röd paprika
2 dl CREME Fraiche
1-2 vitlöksklyftor
salt, peppar
riven ost

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka löken.
Kärna ur och hacka paprikan.
Fräs lök, paprika och bacon i lite matfett.
Låt det svalna .
RÖR ner CREME Fraiche och tillsätt
pressad vitlök.
Smaka av med salt å peppar .
BRED krämen över HÖNÖKAKORNA
och strö på lite riven ost .
Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.
SKÄR kakorna i snibbar och bjud till soppa
eller bara till mys-kväll !

LYCKA TILL !

DINKELBAGUETTER, 4 ST.




                         HEJSAN !

Perfekta bröd på  BUFFE'BORDET ,
eller till goda ostar .
Jag bakade dessa lite i förväg och de
var goda även efter någon dag .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
4 dl vatten
1 dl yoghurt
2 msk matolja
2 tsk salt
1 msk flytande honung
4 dl  DINKELMJÖL - fullkorn
6 - 7 dl vetemjöl
GARNERING:  valfri kross, sesamfrön

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  ner jästen i en  degbunke .
Värm upp vattnet till 37 grader , lös upp jästen i
lite av vattnet . 
Tillsätt  resterande mängd vatten, yoghurt, olja ,
salt, flytande honung och DINKELMJÖL.
Tillsätt vetemjöl spara lite till utbakningen .
ARBETA samman degen väl, använd gärna
maskin, annars knåda för hand så länge Du orkar.
Låt degen jäsa väl övertäckt ca 40 minuter .
TA UPP  degen på mjölat bakbord och dela den i
4  lika stora delar .
Rulla med lätt mjölad hand ut avlånga bröd, vrid
dem ett par gånger  och placera på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader .
Pensla bröden med vatten och strö över kross och sesamfrö.
GRÄDDA mitt i ugnen 15 - 20 minuter tills de fått färg.
Låt svalna på galler .

LYCKA TILL !

onsdag 25 september 2019

APELSIN OCH MANGOKICK, 1 PERS. (mellanmål)




                        HEJSAN !

       Vitaminer och antioxidanter får Du på köpet !
       Och  det är ju så himla gott !

        HÄR ÄR RECEPTET :
        2 dl apelsinjuice
        2 dl tärnad  mango
        1 msk nyponpulver
        1 msk flytande honung (ACACIA)
        1 tsk riven färsk ingefära
        SÅ HÄR GÖR DU :
        HÄLL  apelsinjuice, mango, nyponpulver,
        honung och ingefära i en mixer och kör tills
        allt är blandats.   SERVERA .

        LYCKA TILL !


JORDGUBBSSMOOTHIE, 2 PERS.




                  HEJSAN !

Super- nyttiga,  mättande mellanmål
NJUT !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl naturell yoghurt
2 dl jordgubbar
1 banan
TOPPING:
kiwi
jordgubbar och mynta.

SÅ HÄR GÖR DU :
Mixa  yoghurt, jordgubbar och banan ,
fördela i två glas.
Strö över tärnad kiwi och jordgubbar,
dekorera med hackad mynta .

Hoppas att det smakar !

tisdag 24 september 2019

RÖRA MED SQUASH , 4 PERS.




                         HEJSAN !


Till lunch  kanske, jättegott i alla fall !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
400 g stekfläsk
1 squash
1 aubergine
3 tomater
1 kruka färsk salvia
1 kruka romansallad
1 röd paprika

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka lök- och vitlök .
Hetta upp en stekpanna med olja och fräs löken .
Skär fläsket i mindre bitar och bryn med löken i
några minuter .
SKÄR squash, aubergine och tomat i bitar och
stek tillsammans med fläsket i ca 5 min.
HACKA salvian, men spara några kvistar till
garnering och blanda ner i grönsaksröran precis
innan servering.
FÖRDELA salladen på 4 tallrikar  och lägg upp
röran på salladsbladen.
Skär paprikan i långa stavar och dekorera med
paprika och salvia .

LYCKA TILL !

måndag 23 september 2019

TIPS !




               HEJSAN !

ROSTAD  FRÖBLANDNING,  räcker till 8 personer.

Det här ställer jag på bordet i väntan på middagen !
-När alla är hungriga . Det är inte meningen att det
ska ätas upp, bara hålla den värsta hungern stången .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g pumpafrön
100 g solrosfrön
havssalt

SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA upp en TORR stekpanna och
lägg i fröna .
ROSTA  4 - 5 minuter och strö över
lite havssalt .
LÄGG upp i en skål , så mycket Du
tycker är lagom !

TACK !

CHOKLADDOPPADE KOKOSTOPPAR , 20 ST .




                     HEJSAN !

För alla Er som gillar kokos , doppar jag gärna
topparna i choklad,- det ser riktigt festligt ut -
även på en Måndag .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
50 g smält smör /margarin
200 g kokosflingor
50 g mörk choklad

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
BLANDA  alla ingredienser och forma degen ,  med  hjälp
av 2 teskedar,  till  toppar,  på bakplåtspappersklädd plåt.
GRÄDDA  10 -12 minuter, tills de fått färg .
SMÄLT choklad över vattenbad  och doppa  kokostopparna.
Låt svalna .

LTCKA TILL !