lördag 28 september 2019

SNABBFIXAD NJUTNING, 4 PORT. DESSERT.




                HEJSAN !

HONUNGSYOGHURT
PÅ GREKISGT VIS .

HÄR ÄR RECEPTET :
10 torkade aprikoser
1 dl blandade nötter, t ex valnötter ,
pistaschnötter  och  pinjenötter
4 dl grekisk yoghurt (10 %)
4 msk honung  flytande

SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA aprikoserna.  (Saltå  Kvarns
OSVAVLADE aprikoser,  de  är godast )
BRYT sönder eventuellt stora nötter.
Rosta  alla  nötter i en  torr  het  panna.
VARVA  yoghurt,  aprikoser,  nötter
och  honung  i  vackra  glas  och  servera.

LYCKA TILL !


INGEFÄRSSMÖR LYFTER BÖNORNA





                            HEJSAN !

Smaka på det här !  mmm....!

SESAMSTEKT  LAX
MED  INGEFÄRSSMÖR.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 vitlöksklyfta
2 dl basmatiris
1 krm salt
1 msk riven ingefära, ca 3 cm
25 g smör, RUMSTEMPURERAT
4 lax- FILE'ER,  (a' 125 g)
1/2 dl sesamfrön
1 msk rapsolja
2 krm salt
300 g Haricots VERTS

TILL SERVERING :
japansk soja

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset enligt anvisningen på förpackningen.
SKALA vitlöken.  Stöt vitlök och  salt i en mortel.
Skala och riv ingefäran.  Rör ihop vitlök, ingefära
och  smör .
SÄTT på vatten till Haricots VERTSEN .
SKÄR laxen  i  stora  skinnfria  kuber, rulla dem
i sesamfröna  och  stek i  oljan  tills  fröna  får lite
färg.  Salta .
KOKA  bönorna  i  välsaltat  vatten  några  minuter.
Häll av  kokvattnet,  rör  ner  smöret .
SERVERA  med  lax,  ris  och  soja .

LYCKA  TILL !

torsdag 26 september 2019

GRATINERAD HÖNÖKAKA, 2 PERS.



                  HEJSAN !

mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
2 HÖNÖKAKOR
1 pkt bacon, 140 g
1 gul lök
1 röd paprika
2 dl CREME Fraiche
1-2 vitlöksklyftor
salt, peppar
riven ost

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka löken.
Kärna ur och hacka paprikan.
Fräs lök, paprika och bacon i lite matfett.
Låt det svalna .
RÖR ner CREME Fraiche och tillsätt
pressad vitlök.
Smaka av med salt å peppar .
BRED krämen över HÖNÖKAKORNA
och strö på lite riven ost .
Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.
SKÄR kakorna i snibbar och bjud till soppa
eller bara till mys-kväll !

LYCKA TILL !

DINKELBAGUETTER, 4 ST.




                         HEJSAN !

Perfekta bröd på  BUFFE'BORDET ,
eller till goda ostar .
Jag bakade dessa lite i förväg och de
var goda även efter någon dag .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
4 dl vatten
1 dl yoghurt
2 msk matolja
2 tsk salt
1 msk flytande honung
4 dl  DINKELMJÖL - fullkorn
6 - 7 dl vetemjöl
GARNERING:  valfri kross, sesamfrön

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  ner jästen i en  degbunke .
Värm upp vattnet till 37 grader , lös upp jästen i
lite av vattnet . 
Tillsätt  resterande mängd vatten, yoghurt, olja ,
salt, flytande honung och DINKELMJÖL.
Tillsätt vetemjöl spara lite till utbakningen .
ARBETA samman degen väl, använd gärna
maskin, annars knåda för hand så länge Du orkar.
Låt degen jäsa väl övertäckt ca 40 minuter .
TA UPP  degen på mjölat bakbord och dela den i
4  lika stora delar .
Rulla med lätt mjölad hand ut avlånga bröd, vrid
dem ett par gånger  och placera på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader .
Pensla bröden med vatten och strö över kross och sesamfrö.
GRÄDDA mitt i ugnen 15 - 20 minuter tills de fått färg.
Låt svalna på galler .

LYCKA TILL !

onsdag 25 september 2019

APELSIN OCH MANGOKICK, 1 PERS. (mellanmål)




                        HEJSAN !

       Vitaminer och antioxidanter får Du på köpet !
       Och  det är ju så himla gott !

        HÄR ÄR RECEPTET :
        2 dl apelsinjuice
        2 dl tärnad  mango
        1 msk nyponpulver
        1 msk flytande honung (ACACIA)
        1 tsk riven färsk ingefära
        SÅ HÄR GÖR DU :
        HÄLL  apelsinjuice, mango, nyponpulver,
        honung och ingefära i en mixer och kör tills
        allt är blandats.   SERVERA .

        LYCKA TILL !


JORDGUBBSSMOOTHIE, 2 PERS.




                  HEJSAN !

Super- nyttiga,  mättande mellanmål
NJUT !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl naturell yoghurt
2 dl jordgubbar
1 banan
TOPPING:
kiwi
jordgubbar och mynta.

SÅ HÄR GÖR DU :
Mixa  yoghurt, jordgubbar och banan ,
fördela i två glas.
Strö över tärnad kiwi och jordgubbar,
dekorera med hackad mynta .

Hoppas att det smakar !

tisdag 24 september 2019

RÖRA MED SQUASH , 4 PERS.




                         HEJSAN !


Till lunch  kanske, jättegott i alla fall !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
400 g stekfläsk
1 squash
1 aubergine
3 tomater
1 kruka färsk salvia
1 kruka romansallad
1 röd paprika

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka lök- och vitlök .
Hetta upp en stekpanna med olja och fräs löken .
Skär fläsket i mindre bitar och bryn med löken i
några minuter .
SKÄR squash, aubergine och tomat i bitar och
stek tillsammans med fläsket i ca 5 min.
HACKA salvian, men spara några kvistar till
garnering och blanda ner i grönsaksröran precis
innan servering.
FÖRDELA salladen på 4 tallrikar  och lägg upp
röran på salladsbladen.
Skär paprikan i långa stavar och dekorera med
paprika och salvia .

LYCKA TILL !