söndag 29 september 2019

ANTIRYNKSALLAD OCH SESAMKYCKLING, 4 PORT.




                        HEJSAN !

Mat som är full av A-, C- och  D - vitamin
samt  selen  förbättrar  hudens  elasticitet ,
hävdar Cathrine  SCHUCK.

HÄR ÄR RECEPTET :
4  KYCKLINGFILE'ER
2  msk  DINKELMJÖL
2 ägg
1/2 dl sesamfrön
1 dl mandelspån
1/2 tsk salt
10 rädisor
15 vindruvor
2 avokador
1 dl rostade cashewnötter
1 msk olivolja
färskpressad juice från 1/2 citron
2 krm FLINGSALT+ 1 krm svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .

PANERA KYCKLINGFILE'ERNA.
Doppa  dem  i  mjöl,  sedan  i  vispat  ägg
och  sist  i  sesamfrön  och  mandelspån.  Salta.
Baka  KYCKLINGFILE'ERNA  i  ugnen  20 min
eller tills köttsaften  är  klar .
SKIVA  rädisorna  tunt .  Halvera  druvorna .
Kärna  ur  och  skär  avokadorna  på  längden .
Blanda  rädisor,  druvor  och  avokado .
TILLSÄTT cashewnötter,  olja,  citronjuice,  salt
och  peppar .
SERVERA  med  kycklingen .

mmm...så himla gott !
LYCKA  TILL !

Från Cathrine  SCHUCKS  bok  "ÄT  DIG  YNGRE " .




ÄPPELGOTT. 12 BULLAR.



                        HEJSAN !

Sätt på det finaste förklädet
och bär ut bullar med äpplen på svaj .
Hel  stött  kardemumma  ger  en
underbar smak  åt  dessa  bullar
som inte behöver jäsa .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 tsk hel kardemumma
5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
2 krm salt
100 g smör/margarin
4 dl filmjölk
2 äpplen, gärna Gravensteiner
3 msk pärlsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen  på  200  grader.

STÖT kardemumman i en  mortel  och
blanda  med  alla  torra  ingredienser.
SKÄR  fettet  i  små  bitar  och  nyp  in
i  mjöl-blandningen.
BLANDA  snabbt  in  filmjölken .
FYLL  degen  i  smord  muffinsplåt
eller  bull-formar.
SKÖLJ,  kärna  ur  och  klyfta  äpplena .
Stick  ner  ett  par  klyftor  i  varje  bulle.
Strö  över  pärlsocker  och  eventuellt
stött  kardemumma .
BAKA  mitt  i  ugnen  ca  25  minuter .

LYCKA  TILL !







lördag 28 september 2019

SNABBFIXAD NJUTNING, 4 PORT. DESSERT.




                HEJSAN !

HONUNGSYOGHURT
PÅ GREKISGT VIS .

HÄR ÄR RECEPTET :
10 torkade aprikoser
1 dl blandade nötter, t ex valnötter ,
pistaschnötter  och  pinjenötter
4 dl grekisk yoghurt (10 %)
4 msk honung  flytande

SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA aprikoserna.  (Saltå  Kvarns
OSVAVLADE aprikoser,  de  är godast )
BRYT sönder eventuellt stora nötter.
Rosta  alla  nötter i en  torr  het  panna.
VARVA  yoghurt,  aprikoser,  nötter
och  honung  i  vackra  glas  och  servera.

LYCKA TILL !


INGEFÄRSSMÖR LYFTER BÖNORNA





                            HEJSAN !

Smaka på det här !  mmm....!

SESAMSTEKT  LAX
MED  INGEFÄRSSMÖR.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 vitlöksklyfta
2 dl basmatiris
1 krm salt
1 msk riven ingefära, ca 3 cm
25 g smör, RUMSTEMPURERAT
4 lax- FILE'ER,  (a' 125 g)
1/2 dl sesamfrön
1 msk rapsolja
2 krm salt
300 g Haricots VERTS

TILL SERVERING :
japansk soja

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset enligt anvisningen på förpackningen.
SKALA vitlöken.  Stöt vitlök och  salt i en mortel.
Skala och riv ingefäran.  Rör ihop vitlök, ingefära
och  smör .
SÄTT på vatten till Haricots VERTSEN .
SKÄR laxen  i  stora  skinnfria  kuber, rulla dem
i sesamfröna  och  stek i  oljan  tills  fröna  får lite
färg.  Salta .
KOKA  bönorna  i  välsaltat  vatten  några  minuter.
Häll av  kokvattnet,  rör  ner  smöret .
SERVERA  med  lax,  ris  och  soja .

LYCKA  TILL !

torsdag 26 september 2019

GRATINERAD HÖNÖKAKA, 2 PERS.



                  HEJSAN !

mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
2 HÖNÖKAKOR
1 pkt bacon, 140 g
1 gul lök
1 röd paprika
2 dl CREME Fraiche
1-2 vitlöksklyftor
salt, peppar
riven ost

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka löken.
Kärna ur och hacka paprikan.
Fräs lök, paprika och bacon i lite matfett.
Låt det svalna .
RÖR ner CREME Fraiche och tillsätt
pressad vitlök.
Smaka av med salt å peppar .
BRED krämen över HÖNÖKAKORNA
och strö på lite riven ost .
Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.
SKÄR kakorna i snibbar och bjud till soppa
eller bara till mys-kväll !

LYCKA TILL !

DINKELBAGUETTER, 4 ST.




                         HEJSAN !

Perfekta bröd på  BUFFE'BORDET ,
eller till goda ostar .
Jag bakade dessa lite i förväg och de
var goda även efter någon dag .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
4 dl vatten
1 dl yoghurt
2 msk matolja
2 tsk salt
1 msk flytande honung
4 dl  DINKELMJÖL - fullkorn
6 - 7 dl vetemjöl
GARNERING:  valfri kross, sesamfrön

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  ner jästen i en  degbunke .
Värm upp vattnet till 37 grader , lös upp jästen i
lite av vattnet . 
Tillsätt  resterande mängd vatten, yoghurt, olja ,
salt, flytande honung och DINKELMJÖL.
Tillsätt vetemjöl spara lite till utbakningen .
ARBETA samman degen väl, använd gärna
maskin, annars knåda för hand så länge Du orkar.
Låt degen jäsa väl övertäckt ca 40 minuter .
TA UPP  degen på mjölat bakbord och dela den i
4  lika stora delar .
Rulla med lätt mjölad hand ut avlånga bröd, vrid
dem ett par gånger  och placera på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader .
Pensla bröden med vatten och strö över kross och sesamfrö.
GRÄDDA mitt i ugnen 15 - 20 minuter tills de fått färg.
Låt svalna på galler .

LYCKA TILL !

onsdag 25 september 2019

APELSIN OCH MANGOKICK, 1 PERS. (mellanmål)




                        HEJSAN !

       Vitaminer och antioxidanter får Du på köpet !
       Och  det är ju så himla gott !

        HÄR ÄR RECEPTET :
        2 dl apelsinjuice
        2 dl tärnad  mango
        1 msk nyponpulver
        1 msk flytande honung (ACACIA)
        1 tsk riven färsk ingefära
        SÅ HÄR GÖR DU :
        HÄLL  apelsinjuice, mango, nyponpulver,
        honung och ingefära i en mixer och kör tills
        allt är blandats.   SERVERA .

        LYCKA TILL !