söndag 6 oktober 2019
JORDGUBBAR MED KARDEMUMMASÅS. 4 PORT.
HEJSAN !
En kall dag som denna ,
så smakar det gott med lite varmt runt hjärtat !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter jordgubbar
KARDEMUMMASÅS :
2 dl Turkisk yoghurt
1 - 2 msk honung
1 - 2 krm NYSTÖTT kardemumma
finrivet skal av 1 citron.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alltsammans till såsen och rör om.
SERVERA som sås till jordgubbarna .
Det är också gott att doppa jordgubbarna i såsen.
Kanske bäst i var sin liten skål.
LYCKA TILL !
SNABBA FÄRSBIFFAR, 4 PORT.
HEJSAN !
"Man tar vad man har ".
Det här var så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g köttfärs
2 dl Turkisk yoghurt
1 påse fransk löksoppa - (Blå Band)
TILLBEHÖR :
1 påse klyftpotatis, ca 800 g
sallad
inlagda rödbetor
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
SÄTT in potatisklyftorna i långpanna mitt i ugnen
10-12 minuter innan Du sätter in biffarna .
BLANDA färs, yoghurt och det torra soppulvret väl.
GÖR plats för biffarna bland potatisen och klicka och
forma fyra stora biffar direkt i långpannan .
STEK ytterligare 10 -12 minuter tills biffarna känns
klara och potatisen fått fin färg .
SNABBLAGAT, bara 4 ingredienser behövs .
Biffarna får en god rostad löksmak av soppulvret
och yoghurten bidrar till den porösa konsistensen.
LYCKA TILL !
KÖTTFÄRSPAJ MED RIVNA ROTFRUKTER, 4 - 6 PORT.
HEJSAN !
Den här rätten var god kan Ni tro !
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 grahamsmjöl
125 g smör/margarin
3 - 4 msk kallt vatten
FYLLNING :
1 stor gul lök
2 msk smör/margarin
300 g köttfärs
4 dl riven palsternacka
2 dl grovriven morot
1 - 2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk timjan
ÄGGSTANNING :
2 ägg
2 dl mjölk + 1 nypa salt
ÖVERST :
3 dl riven ost
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
FINFÖRDELA smöret i mjölet .
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg .
Snabbast i matberedare .
Tryck ut degen i en ugnssäker form och låt den
vila i 15 minuter .
Förgrädda sedan pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min.
SKALA och hacka löken.
Stek den mjuk i smör på svag värme .
Öka värmen och lägg i köttfärsen .
Smula sönder den med en gaffel .
BLANDA ned de rivna rotfrukterna .
Smaksätt med salt och peppar + timjan.
Lägg köttfärsröran i pajskalet .
VISPA samman ägg och mjölk och häll i formen .
Strö över osten .
GRÄDDA 20-25 minuter eller tills äggstanningen
stelnat i mitten .
Ha gärna en sallad till som Ni gillar
och färska lingon eller sylt.
SMAKLIG MÅLTID !
fredag 4 oktober 2019
SKINK - OCH OSTPAJ FÖR MÅNGA, 10 - 12 PORT.
HEJSAN !
Den här pajen gör jag i stora långpannan ,
-som tillhör spisen .
På något sätt förväntar sig gästerna att det ska
vara den här pajen, varje gång det är en bjudning !
Så varsågoda .
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
250 g smör/margarin
1 dl kallt vatten.
FYLLNING :
3 gula lökar
2 msk smör / margarin
200 g champinjoner/ kantareller
300 g kassler / skinka
2 tsk timjan
6 dl smakrik riven ost t ex Västerbottenost,
Herrgård eller Greve'
1 dl hackad persilja
ÄGGSTANNING :
6 ägg
6 dl mjölk 3%
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
FINFÖRDELA smöret i mjölet . Tillsätt kallt vatten .
Arbeta samman till en deg . Snabbast går det i matberedaren.
Låt degen vila kallt i en halv-timme.
SKALA och hacka lökarna . Stek löken mjuk på svag värme i
smör . Tillsätt svampen . Blanda ner tärningar av kassler eller
skinka. Låt allt fräsa några minuter .
TAG fram en långpanna . Kavla och tryck ut degen så att lång -
pannan blir täckt av deg . Nagga botten med en gaffel och
förgrädda skalet i 10 minuter .
BRED ut fyllningen på pajskalet .
Strö över timjan, riven ost och persilja.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Häll i pajskalet.
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills äggstanningen
stelnat . SKÄR pajen i bitar och servera direkt ur långpannan .
En råkostsallad är gott till .
LYCKA TILL !
torsdag 3 oktober 2019
STUVADE MUNGBÖNOR MED FALUKORV, 4 PORT.
HEJSAN !
Prova den här rätten, - istället för makaroner med falukorv ?
Mungbönan är nära släkt med den goda gröna ärtan - och
visst känns det i smaken, mmm...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl kokta mungbönor
2 msk smör/margarin
1/2 hackad gul lök
2 1/2 msk mjöl - Maizena
5 dl mjölk
TILL SERVERING :
500 g falukorv
800 g potatis
skånsk senap
SÅ HÄR GÖR DU :
Blötlägg i ca 8 timmar (över natten),
koka i lättsaltat vatten i ca 12 min tills
de är riktigt mjuka .
SMÄLT smöret i en kastrull och fräs löken
tills den blir mjuk .
Pudra över mjölet och häll i mjölken lite i
taget under vispning, låt koka i 5 minuter.
VÄND ner bönorna, koka upp och smaka av
med salt och peppar + 1 nypa socker.
Klipp ner lite färsk persilja strax före servering .
SERVERA MUNGBÖN- stuvningen till bräckt
falukorv med kokt potatis och skånsk senap.
LYCKA TILL !
PIKANT LINSSALLAD MED PÄRON OCH ÄDELOST, 4 PORT.
HEJSAN !
Små linser !
Den här lilla lyx-linsen har tagit hela världen med storm .
På finkrogarna jublar kockarna över den och hemma i
Ditt kök törs jag lova att den snabbt blir en favorit .
Med sin mustiga nötsmak påminner den lite om kött
och svamp.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 mogna päron
4 dl kokta små linser- Koka i saltat vatten ca 40 min,
med 1 kanelstång eller 1 lagerblad.
Blötlägg gärna i kallt vatten någon timme, så kokar
linserna snabbare .
2 msk balsamvinäger
1/2 dl fin olivolja
1 msk färsk finhackad timjan
eller 1/2 tsk torkad
75 g ädelost
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA päronen, kärna ur och skär i vackra bitar.
Vänd samman alla ingredienser utom osten.
Marinera i minst 15 min. Smula över ädelosten .
Smaka av med salt och peppar .
LÄCKERT till Parmaskinka, vilt eller som förrätt
med lite mörkt bröd .
LYCKA TILL !
Små linser kan ersätta Puylinser.
FASTER INGBRITTS, BLÅBÄRSPAJ, 8 BITAR.
HEJSAN !
Något gott till helgen som kommer...?
Lång gräddningstid bidrar till att göra den
här blåbärspajen härligt seg.
Den är godast ljummen och går bra att frysa.
Värm den i ugnen i 100 grader före servering.
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör/margarin
1 ägg
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g blåbär
TILLBEHÖR :
Vaniljsås.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
KLÄM fast ett bakplåtspapper i bottnen av en
form med löstagbar kant , 24 cm i diameter .
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Vispa ägg och socker pösigt .
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det
i äggsmeten. Tillsätt smöret .
BRED ut smeten i formen . Strö över blåbären .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 1 timme
och 10 minuter . Täck eventuellt med bakplåtspapper.
SERVERA pajen ljummen med vaniljsås .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)