söndag 6 oktober 2019

JORDGUBBAR MED KARDEMUMMASÅS. 4 PORT.




               HEJSAN !

En kall dag som denna ,
så smakar det gott med lite varmt runt hjärtat !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter jordgubbar

KARDEMUMMASÅS :
2 dl Turkisk yoghurt
1 - 2 msk honung
1 - 2 krm  NYSTÖTT kardemumma
finrivet skal av 1 citron.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  alltsammans  till  såsen  och  rör  om.

SERVERA  som sås till jordgubbarna .

Det är också gott att doppa jordgubbarna i såsen.
Kanske bäst i var sin liten skål.

LYCKA TILL !

SNABBA FÄRSBIFFAR, 4 PORT.



               HEJSAN !
"Man tar vad man har ".
Det här var  så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g köttfärs
2 dl Turkisk yoghurt
1 påse fransk löksoppa - (Blå Band)

TILLBEHÖR :
1 påse klyftpotatis, ca 800 g
sallad
inlagda rödbetor

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på  225 grader.

SÄTT in potatisklyftorna i långpanna mitt i ugnen
10-12 minuter innan Du sätter in biffarna .
BLANDA  färs, yoghurt och det torra soppulvret väl.
GÖR plats för biffarna bland potatisen och klicka och
forma fyra stora biffar direkt i långpannan .
STEK  ytterligare 10 -12 minuter tills biffarna känns
klara  och potatisen fått fin färg .

SNABBLAGAT, bara 4 ingredienser behövs .
Biffarna får en god rostad  löksmak av soppulvret
och yoghurten bidrar till den porösa konsistensen.

LYCKA TILL !

KÖTTFÄRSPAJ MED RIVNA ROTFRUKTER, 4 - 6 PORT.



                    HEJSAN !

Den här rätten var god kan Ni tro !

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 grahamsmjöl
125 g smör/margarin
3 - 4 msk kallt vatten
FYLLNING :
1 stor gul lök
2 msk smör/margarin
300 g köttfärs
4 dl riven palsternacka
2 dl grovriven  morot
1 - 2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk timjan
ÄGGSTANNING :
2 ägg
2 dl mjölk + 1 nypa salt
ÖVERST :
3 dl riven ost

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .

FINFÖRDELA  smöret i mjölet .
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg . 
Snabbast i matberedare .
Tryck ut degen i en ugnssäker form och låt den
vila i 15 minuter .
Förgrädda sedan pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min.
SKALA  och hacka löken.
Stek den mjuk i smör på svag värme .
Öka värmen och lägg i köttfärsen .
Smula sönder den med en gaffel .
BLANDA ned de rivna rotfrukterna .
Smaksätt med salt och peppar + timjan.
Lägg köttfärsröran i pajskalet .
VISPA samman ägg och mjölk och häll i formen .
Strö över osten .
GRÄDDA 20-25 minuter eller tills äggstanningen
stelnat i mitten .

Ha gärna en sallad till som Ni gillar
och färska lingon eller sylt.

SMAKLIG MÅLTID !



fredag 4 oktober 2019

SKINK - OCH OSTPAJ FÖR MÅNGA, 10 - 12 PORT.




                   HEJSAN !

Den  här  pajen  gör  jag  i  stora  långpannan ,
-som  tillhör  spisen .
På  något sätt förväntar sig gästerna att det ska
vara den här pajen, varje gång det är en  bjudning !
Så  varsågoda .

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
250 g smör/margarin
1 dl kallt vatten.

FYLLNING :
3 gula lökar
2 msk smör / margarin
200 g champinjoner/ kantareller
300 g kassler / skinka
2 tsk timjan
6 dl smakrik riven ost  t ex  Västerbottenost,
Herrgård eller Greve'
1 dl hackad persilja

ÄGGSTANNING :
6 ägg
6 dl  mjölk 3%
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 225  grader.

FINFÖRDELA  smöret i  mjölet .  Tillsätt  kallt  vatten .
Arbeta  samman  till  en  deg . Snabbast går det i matberedaren.
Låt degen vila kallt i en halv-timme.
SKALA  och hacka lökarna .  Stek löken mjuk på svag värme i
smör .  Tillsätt svampen .  Blanda ner tärningar av kassler eller
skinka.  Låt allt fräsa några minuter .
TAG fram en långpanna . Kavla och tryck ut degen så att  lång -
pannan  blir täckt av deg .  Nagga botten  med en gaffel  och
förgrädda skalet  i 10 minuter .
BRED  ut fyllningen  på  pajskalet .
Strö över timjan, riven ost och persilja.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar.  Häll i pajskalet.
GRÄDDA  mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills äggstanningen
stelnat . SKÄR  pajen i bitar och servera direkt ur långpannan .
En råkostsallad är gott till .

LYCKA TILL !





torsdag 3 oktober 2019

STUVADE MUNGBÖNOR MED FALUKORV, 4 PORT.



                            HEJSAN !
       
Prova den här rätten, - istället för makaroner med falukorv ?
Mungbönan är nära släkt med den goda gröna ärtan - och
visst känns det i smaken,  mmm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl kokta mungbönor
2 msk smör/margarin
1/2 hackad gul lök
2 1/2 msk mjöl - Maizena
5 dl mjölk
TILL SERVERING :
500 g falukorv
800 g potatis
skånsk senap

SÅ HÄR GÖR DU :
Blötlägg i ca 8 timmar (över natten),
koka i lättsaltat vatten i ca 12 min tills
de är riktigt mjuka .
SMÄLT smöret i en kastrull och fräs löken
tills den blir mjuk .
Pudra över mjölet och häll i mjölken  lite i
taget under vispning, låt koka i 5 minuter.
VÄND ner bönorna, koka upp och smaka av
med salt och peppar + 1 nypa socker.
Klipp ner lite färsk persilja strax före servering .

SERVERA MUNGBÖN-  stuvningen  till bräckt
falukorv med kokt potatis och  skånsk senap.

LYCKA TILL !

PIKANT LINSSALLAD MED PÄRON OCH ÄDELOST, 4 PORT.




                         HEJSAN !

Små linser !
Den här lilla lyx-linsen har tagit hela världen med storm .
På finkrogarna jublar kockarna över den och hemma i
Ditt kök törs jag lova att den snabbt blir en favorit .
Med sin mustiga nötsmak påminner den lite om kött
och svamp.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 mogna päron
4 dl kokta små linser- Koka i saltat vatten ca 40 min,
med 1 kanelstång eller 1 lagerblad.
Blötlägg gärna i kallt vatten någon timme, så kokar
linserna snabbare .
2 msk balsamvinäger
1/2 dl fin olivolja
1 msk färsk finhackad timjan
eller 1/2 tsk torkad
75 g ädelost

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA päronen, kärna ur och skär i vackra bitar.
Vänd samman alla ingredienser utom osten.
Marinera i minst 15 min. Smula över ädelosten .
Smaka av med salt och peppar .
LÄCKERT till Parmaskinka, vilt eller som förrätt
med lite mörkt bröd .

LYCKA TILL !

Små linser kan ersätta  Puylinser.

FASTER INGBRITTS, BLÅBÄRSPAJ, 8 BITAR.



                     HEJSAN !

Något gott till  helgen som kommer...?

Lång gräddningstid bidrar till att göra den
här blåbärspajen härligt seg.
Den är godast ljummen och går bra att frysa.
Värm den i ugnen i 100 grader före  servering.

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör/margarin
1 ägg
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g blåbär
TILLBEHÖR :
Vaniljsås.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.

KLÄM fast ett bakplåtspapper i bottnen av en
form  med löstagbar kant , 24 cm i diameter .
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Vispa ägg och socker pösigt .
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det
i äggsmeten.  Tillsätt smöret .
BRED ut smeten i formen . Strö över blåbären .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 1 timme
och 10 minuter . Täck eventuellt med bakplåtspapper.

SERVERA pajen ljummen med vaniljsås .

LYCKA TILL !